Ramadan og muskler

Det er Ramadan og da er det ikke like lett å trene og spise slik man helst burde.

Her kan du lese litt om hva du kan gjøre for å gjennomføre en Ramadan uten å ødelegge for mye for trening og kosthold.

Det som ofte er problemet i fastetiden er at det er så lett å overspise seg på usunn mat etter solnedgang. Dette er fordi man blir meget sulten og tørst. Da blir det til at man kaster seg over maten med en gang solen er borte. Det er lurt å spise med en gang fasten brytes om kvelden. Da spiser man ikke alt på en gang, men bare litt. Så kan man gjerne vente litt og deretter spise mer. For å ha mest mulig energi utover dagen, bør man spise mat som kroppen bruker lang tid på å fordøye. Spis mye fiber, grovt brød, grønnsaker, brun ris, havregryn og kjøtt, fisk og egg. Hvis du spiser mat som er lett å fordøye, altså med høy GI så vil du fort blir sulten igjen og blodsukkeret vil svinge.

Hele dager uten mat og drikke reduserer arbeidskapasiteten og konsentrasjonsevnen. Arbeid bør derfor tilrettelegges på forhånd. En vanlig reaksjon er å få forverret migrene eller hodepine de første dagene. Dette er selvfølgelig kroppens reaksjon på manglende mat og drikke, men kan også skyldes at man vanligvis røyker og drikker mye kaffe. Hodepinen kan altså også være et abstinens-symptom. Ramadan er en fantastisk mulighet til å stumpe røyken. Siden det ikke er tillatt å røyke på dagtid, så er det meget god drahjelp.

Du trenger absolutt ikke ødelegge formen din ved å gjennomføre Ramadan. Periodisk faste er en svært populær diett-metode, som faktisk gjør at du kan komme i topp-form. I følge evolusjonslæren har mennesker aldri spist til faste tider, men kun når mat var tilgjengelig. Genetisk sett burde vi altså være bedre egnet til å innta en større del av maten i løpet av korte perioder, og så gå lengre perioder uten næringsinntak. Periodisk faste går ut på at man faster hovedparten av dagen, og så inntas dagens kalorier på kvelden i løpet av et tidsrom på 2-4 timer.

Når det gjelder trening, så kan du for eksempel trene rett før maten skal inntas. Husk at vi ofte trener kardio før frokost. Dermed kan du for eksempel ta kardio før solnedgang. Styrken kan du også ta da, men også så fort du står opp. Da vil du ha mer energi å gå på. Det aller beste er om du spiser et måltid etter solnedgang, trener styrke og spiser resten etter trening. Da bør du enten ha manualer hjemme eller et gym som er åpent på natten som ligger i nærheten.

Det er ingenting som trenger å hindre deg i å komme i din beste form. Alt som trengs er planlegging og tilrettelegging.

Lykke til og god Ramadan!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter