Range of motion, hva betyr egentlig det?

Mange snakker om range of motion, og mener noe om det er best å trene det de refererer til som full range of motion, eller bare delvis range of motion. Men er vi klar over hva ROM egentlig betyr, og hva begrepet rommer?

Vi kan lese om ROM, AROM, PROM, AAROM, men nei, det er ikke ekstrautstyret på min nye bil, men forkortelser som beskriver ulike typer av bevegelsesområder i en gitt øvelse.

ROM

Range of motion (ROM) refererer til hvor langt du kan bevege eller strekke en del av kroppen din, for eksempel et ledd eller en muskel. Graden av bevegelse kan variere fra person til person. Noen mennesker kan for eksempel utføre en spagat, men andre kan ikke da leddene deres er ikke tilstrekkelig løse og musklene klarer ikke å strekkes så langt.

Utrykket sier ingenting om det er snakk om en muskels bevegelsesområde, eller om det gjelder en øvelse. Det er ofte stor forskjell på ROM i en muskel og en øvelse, som for eksempel benkpress. Trener du benkpress med full ROM, altså helt ned og helt opp, vil brystmuskelen kun bevege seg i kanskje 30-40 prosent av sin ROM.

Derfor er utrykket ROM, når det står alene, ikke presist. Refererer det til en muskel eller øvelse? Uttrykkene under beskriver en muskels bevegelsesområde, og er de vi skal forholde oss til.

AROM

Active Range of Motion (AROM). Dette er avstanden der du beveger en del av kroppen din ved å kun bruke musklene. Du gjør dette uten ekstern hjelp. Når du løfter armene over hodet for å strekke musklene skjer dette innenfor ditt aktive bevegelsesområde. Eller når du ligger på ryggen på en benk og strekker brystmusklene ved å la armene falle naturlig til siden, uten å bruke ryggmusklene til å hjelpe deg.

Et annet eksempel er når du lar armene henge rett ned langs siden, lar biceps strekkes så langt det går UTEN å bruke triceps til å rette armen lenger ut enn det faller deg naturlig.

PROM

Passive Range of Motion (PROM). Dette er avstanden der en del av kroppen din kan bevege seg når noe hjelper deg å skape bevegelsen, for eksempel at du holder i et fast punkt og strekker brystmuskelen så langt du klarer. Et annet eksempel er at holde foten med hånden, og å strekke quadrceps og/eller hoftebøyerne helt til smertegrensen.

Du er i slike tilfeller ikke den som engasjerer musklene du vanligvis ville brukt for å starte bevegelsen og å gjøre jobben.

Du har en mye lenger passive range of motion enn active range of motion, men som sagt; alene og kun med egen muskelkraft fra agonisten er du ikke i stand til å presse en kroppsdel så langt.

AAROM

‌Det er en mellomkategori for bevegelsesområde der noen hjelper deg med å bevege deg. Assistert aktivt bevegelsesområde (AAROM) skjer ofte i fysioterapi, når du trenger å bygge opp fleksibilitet eller styrke i en bestemt kroppsdel.

Du kan for eksempel ligge og løfte det ene benet opp så langt du kan. En annen person, ofte en fysioterapeut, hjelper deg å strekke beinet mer enn du ville vært i stand til hvis du bøyde dine egne muskler.

Tren opp din ROM

Du kan trene opp og øke dine musklers ROM for å holde på fleksibiliteten og mobiliteten din. Hvis du er stiv eller ser at du ikke kan strekke deg så langt som du pleide, kan ROM-øvelser hjelpe deg med å få tilbake det du har mistet. Over tid kan de til og med gi deg et bedre bevegelsesområde.

Vond korsrygg

Noe som ikke er uvanlig, er smerter i korsryggen forårsaket av for mye svai i nedre del av ryggen. Dette igjen er veldig ofte forårsaket av for lite ROM i hoftebøyerne, inkludert rectus femoris, noe som tilter hoften bakover/drar den nedover i front.

Det er denne hoftetilten som skaper den unaturlige svaien i korsryggen.

Denne tilstanden vil til slutt gjøre det i praksis umulig for deg å trene øvelser der ryggen og ryggstrekkerne aktiveres. Etter hvert, om du ikke gjør noe aktivt for å forbedre situasjonen, vil du til og med slite med å trene sittende øvelser.

Ønsker deg en treningsøkt med god bevegelse.

 


Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter