Vanskelig ord, men det er heldigvis en enkel forklaring. Det betyr rett og slett at når du aktiverer biceps så de aktiveres motsatt muskel, tricepss. Det er ikke vanskeligere enn det.
Årsaken til denne de aktiveringen av triceps er at triceps vil dra underarmen i motsatt retning av biceps. Så for å gi biceps arbeidsro og slippe å sloss med nabo-muskelen på andre side av armen (antagonisten) tar nervesystemet seg av jobben med å automatisk slå av triceps.
Aktivering og de aktivering skjer samtidig
For hadde både biceps og triceps blitt aktivert hadde du ikke klart å verken rette ut. Kroppen hadde blitt en ubrukelig maskin som ikke hadde klart selv de enkleste oppgaver som for eksempel å kikke til venstre. For aktivering av de musklene som drar øyet til venstre krever jo at musklene som drar øynene til høyre de aktiveres, ikke sant?
Bevisene som støtter «reciprocal innervation» er Sherrington´s demonstrasjoner så langt tilbake som 1895 til 1898 av gjensidig de aktivering av motstående muskler. Loven forklarer hvordan en muskel vil slappe av når den motsatte muskelen aktiveres. René Descartes hadde hypoteser om dette allerede i 1662.
Sherringtons lov
«Når en muskel trekker seg sammen, slapper den av direkte antagonist i like stor grad og tillater jevn bevegelse.»
Kroppen er i sannhet genial, og tilbyr kroppens muskelgrupper å arbeide i et koordinert samspill som nesten er for avansert til å fatte. Nervesystemet aktiverer, og de aktiverer muskelgrupper med hundre prosent nøyaktighet slik at det ikke oppstår interne interessekonflikter der en muskel sloss mot en annen.
Knebøy
Under en knebøy vil nervesystemet deaktivere rectus femoris – en av quadriceps fire muskler – så den ikke jobber mot sin antagonist, gluteus maximus (populært kalt rumpe). For rectus femoris har nemlig en dobbeltrolle som består i å rette ut leggbenet sammen med de tre andre lårmuskelen, men i og med den har sitt utspring OVER hofteleddet er den også en hip flexor muskel.
Gluteus er en hip extender, rectus femoris en hip extender og BEGGE TO KAN IKKE JOBBE SAMTIDIG!
Da knebøy er det vi kaller en sammensatt øvelse der det samtidig skjer;
– hip extension
– torsoe extension
– og leg extension
vil rectus femoris de aktiveres så den ikke jobber i motsatt retning, noe som ville ha gjort knebøy til en umulighet.
Hip flexion, der rectus femoris er en synergist (hjelpemuskel), vil dra i motsatt retning av muskelgruppene aktivert i knebøy og blir derfor de aktivert av kroppens nervesystem. Genialt, ikke sant?
Det samme fenomenet inntreffer også i en leg extension der ryggputen er i ca 80 graders vinkel på sitteputa. I denne øvelsen strekkes og aktiveres rumpa på samme måte som i knebøy (dog ikke med samme belastning) og rectus femoris de aktiveres. Hadde ryggputen vært helt flat (som på maskinene i gamle dager) eller ikke mer enn 40 grader hadde rumpa ikke blitt aktivert, og rectus femoris ikke de aktivert.
Et annet fenomen i leg extension der ryggputa er i en forholdsvis skarp vinkel, er at posisjonen på hofta korter inn avstanden mellom utspring og feste på rectus femoris, noe som setter muskelen i en svekket posisjon kalt passive insufficiency. For du vet vel at jo kortere en muskel er, jo svakere blir den?
Hvis en to-ledd muskel forkortes fra den ene siden og påføres belastning i den andre, vil den svekkes tilsvarende forkortningen. For rectus femoris betyr det at du starter med en svekket muskel på grunn av vinkelen i hofta, og den vil bli svakere og svakere jo mer du retter ut kneet.
En liten digresjon; betyr dette at vi ikke må trene leg extension der du sitter rett i ryggen? Nei, det gjør det ikke. For maksimal muskelvekst så er det smart å trene en muskel i alle faser, også i passive insufficiency der den er svekket. Årsaken finner vi i loven om tilvenning, der en muskel tilpasser seg (blir større og sterkere) enhver påkjenning den utsettes for over tid; også i svekkede posisjoner. Men mer om det ved en senere anledning.
Konklusjon
Nervesystemets genialitet er udiskutabelt, der det jobber 24/7 for at kroppen skal fungere som en koordinert maskin uten interessekonflikter. Men der nervesystemet er din medspiller i sammensatte øvelser og hindrer interessekonflikter ved å deaktivere antagonistene, kan det samme nervesystemet blir din motspiller om målet er å aktivere alle deltakerne i en definert muskelgruppe.
Hvis målet ditt for eksempel er å aktivere alle fire musklene i quadriceps (lårets forside) må vi være bevisst på å ikke velge øvelser som trigger reciprocal innervation og/eller active insufficiency som de aktiverer rectus femoris.
Det er ikke enten eller, men både og, og både sammensatte og isolerte øvelser har sin plass i et komplett treningsprogram. Men bare husk at nervesystemet gjør sin jobb uten å spørre deg først, og slår av og på muskelgrupper så kroppen skal fungere optimalt.
For å oppnå best resultat bør du vite litt om hvordan kroppens nervesystem fungerer.
Ha en opplyst trening!
Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.
Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.