Rett eller galt?

«Alle» er eksperter på anatomi og biomekanikk, og sosiale media flommer over av videoer som viser den «riktige» måten å trene på. Hvem kan man stole på ?

Er denne jakten på den ultimate utførelsen bra, eller kan den føre til en avsporing på hva som egentlig er viktig?

Den spede begynnelse

Det var Arnold som gav fart på det vi i dag kan kalle treningsindustrien. Joda, han var en kroppsbygger, men en så folkelig utgave at han ble likt av alle – ikke bare de av hardcore byggerne. Hans treningsmetoder ble raskt adoptert, og det handlet om å trene mye og hardt.

Det var en enkel filosofi, og den bredte raskt om seg. Arnold i seg selv var en viktig faktor til det, men også det at treningsmetodikken var enkel å forstå bidro til suksessen.

På syttitallet, da jeg begynte å trene, var det Arnold som var både læremester, forbilde og inspirasjon. Vi kopierte det vi så han gjorde på Pumping Iron filmene, og det fungerte for oss alle. Det gikk i mange sett, 8-12 repper, vi trente så tungt vi klarte, og stilen var underordnet kiloene.

Vind i seilene

Treningsindustrien fikk vind i seilene, og flere og flere begynte å trene. Personlig trener konseptet lå ennå mange år fram i tiden, og fremdeles var det gymdriverne som skrev treningsprogram og dietter.

De nye kundene var ikke like, om i det hele tatt påvirket av Arnold, og en ny treningskultur begynte å utvikle seg. For ikke alle gadd å dra mark til du så «mannen med ljåen», trene knebøy til du neste spydde, men de ville trene minst mulig med best mulig resultat.

Jeg husker godt hvordan jeg måtte vri hjernen for å lage denne nye typen treningsprogram, men etter litt øvelse fant man ut av hvordan det vi kalte «vanlige folk» ville trene.

Det beste treningsprogrammet

Vi som drev gym sloss om å «det beste treningsprogrammet». Dette var sånn i et par tiår, og mer enn én gang kom det nye kunder og spurte om hva jeg mente var den beste treningsrutinen. Jeg serverte dem min fasit, selvsagt den riktige, men da kontret de ofte med å si:

«..men han på det andre gymet sier noe annet? Hvordan kan jeg vite hvem som har rett? »

Da måtte du argumentere så godt du kunne, for ellers mistet du en kunde. Man ble etter hvert god på denne argumenteringen, og det var heller ikke negativt at jeg på den tiden var en forholdsvis god kroppsbygger. Jeg var jo et levende bevis på at jeg visste hva jeg snakket om.

Anatomi og biomekanikk ekspertene

I dag er det masse kunnskap tilgjengelig på nettet og sosiale media. Noe av det er veldig bra og lagt ut av faglig dyktige mennesker som Chirs Beardsly, Menno Henselmann, Kaseem Hansson, og ikke minst vår egen supermann, Åsmund Tveitevoll.

Men det er så uendelig mange flere av påståtte eksperter, som uten skam selger sine «rett og gal utførelse» teorier. Alle er selvsagt eksperter i biomekanikk og anatomi må vite, og det er ikke enkelt for den uskolerte å vite hvem man kan stole på.

Kunnskap er status

I dag er det etter min oppfatning et alt for stort fokus på rett og gal utførelse, der den påstått riktige utførelsen gir supert resultat, mens feil utførelse ikke virker i det hele tatt. Den ene etter den andre «eksperten» dukker opp på sosiale media med sine «rett og galt» løsninger, og de som trener sluker ikke bare agnet, men snøret, stanga og snella.

På gymet går diskusjonen livlig om hva som er rett og hva som er galt, og de med mest fremmedord vinner som oftest.

Timeout

Det er på tide med en pust i bakken, og finne tilbake til det enkle og det som alltid har virket. Jeg underselger ikke viktigheten av riktig utførelse, men husk at det er snakk om små nyanser i forskjell i resultat om du tikker av alle teknikk-boksene.

Vi må ikke komme dit at vi blir så teknikk fokuserte at vi blir redde for å trene feil. Og hvis ROM, early phase loading, momentarmer og belastningskurver tar for mye plass i hodet ditt, kan treningen ende opp med å bli et mas og et jag på et svar du aldri finner.

Konklusjon

Hvis du er veldig interessert i trening, så er jeg den første til å anbefale deg å sette deg mer inn i faget trening. Men husk å lytte til kvalifiserte lærere, og for all del ikke tro alt du ser på sosial media, uansett hvor hardt de påstår å ha sannheten.

Et tips er at de som sitter på kvalifisert kunnskap, selger sine analyser med en god dose ydmykhet. Hvis den mangler, og heller er erstattet med «sånn er det punktum» bør det lyse en varsellampe eller to.

Ha det gøy på gymet, ta i og trene til det jeg kaller «det røde feltet på turtelleren, og tredje sett et mål som er edruelig og bærekraftig. Vi skal ikke alle bli som Arnold, eler hva?

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter