Rhabdomyolyse

Du har kanskje hørt om rhabdomyolyse i treningssammenheng eller lest om noen tilfeller i avisen. Men hva er det egentlig?

Rhabdomyolyse er den mest alvorlige nyresykdommen som kan oppstå i forbindelse med trening. Det er et syndrom som karakteriseres av at muskelceller brytes ned, og cellenes bestanddeler følger med blodstrømmen. Ett av avfallsproduktene fra denne prosessen heter myoglobin. Dette proteinet lekker ut i urinen fordi en del av nyren, som fungerer som et filter, ikke lengre virker som det skal. Dette kan få fatale konsekvenser, men det mest vanlige er at det oppstår akutt nyresvikt. Akutt compartment-syndrom er også en potensiell konsekvens. Da oppstår det et forhøyet trykk innenfor en hinne som omslutter en eller flere muskler, og ytterlige muskelskade kan oppstå som følge av dette. Det går også an å ha asymptomatisk rhabdomyolyse, der det er forhøyete nivåer av muskelenzymer, men uten at individet har subjektive plager.

Ikke-traumatiske årsaker

Trening til utmattelse når man ikke er vant til det fra før av, og spesielt i varme omgivelser når det er større sjanse for å bli dehydrert, er en risikofaktor. Også å være utrent og så begynne med aktivitet. Eksentrisk trening skader også musklene mer enn konsentrisk. Virusinfeksjon, medfødte sykdommer som gir en økt sårbarhet, metabolsk sykdom (som for eksempel diabetes), psykotisk agitasjon, delirium tremens (alvorlig alkoholabstinens) og grand mal epilepsianfall kan utløse sykdommen. Noen legemidler kan øke risikoen for rhabdomyolyse, som for eksempel litium, statiner, antidepressiva og diuretika. Å være svært aktiv (for eksempel danse i varme omgivelser uten nok drikke) og samtidig gå på et sentralstimulerende stoff (som amfetamin), eller amfetaminoverdose kan resultere i rhabdomyolyse.

Traumer eller skader på grunn av muskelkompresjon

Skader fra ulykker, brannskader eller høyspenning-ulykker, klemskader (eldre person som har falt og ikke kommer seg opp på mange timer) og compartment-syndrom (særlig ved brukket leggbein) kan starte nedbrytning av muskler og utløse rhabdomyolyse. Det kan oppstå når individer kjemper mot motstand, som ved tortur eller overgrep mot barn.

Diagnostisering

Sykehistorien, en gjennomgang av risikofaktorene nevnt ovenfor sammen med funn fra undersøkelser som viser ømme muskler og potensielt redusert blodvolum gir mistanke om rhabdomyolyse. Karakteristiske laboratoriefunn er ekstremt forhøyet nivå av serum kreatininkinase (et enzym som finnes i muskelvev) og myoglobin i urinen.

Behandling

Denne sykdommen behandles på sykehus, blant annet med væskeerstatning.

Kilde

Brukner, P., Bahr, R., Blair, S., Cook, J., Crossley, K., McConnell, J., McCrory, P., Noakes, T., Khan, K. Brukner & Khan´s Clinical Sports Medicine. 4.utg. McGraw-Hill Education, Australia. 2013.

Legevakthåndboken

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter