Rødt kjøtt – ikke så farlig som vi har trodd?

Norske kostråd inneholder blant annet anbefalinger av inntak av rødt kjøtt, som bør begrenses til 500 gram i uken. Dette inkluderer rent rødt kjøtt og bearbeidete kjøttprodukter. Det som ligger til grunn for denne anbefalingen er den påviste sammenhengen mellom inntak av bearbeidet rødt kjøtt og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Disse studiene er først og fremst basert på epidemiologi, og da kan det være vanskelig å peke på den helt konkrete årsakssammenhengen. En annen grunn til at det er anbefalt å ha en begrenset mengde rødt kjøtt i kostholdet er fordi rødt kjøtt og bearbeidete kjøttprodukter inneholder mer mettet fett enn magert kjøtt. Dermed kan det gi en mer gunstig fettsammensetning totalt i kostholdet ditt. I flere land er det anbefalt å holde inntaket av rødt kjøtt til 200 gram per uke med tanke på hjerte- og karhelse.

Nå skal vi kikke litt på rødt kjøtt og potensielle helsegevinster. For å vise direkte sammenhenger trenger vi mer kontrollerte studier som baseres på mer enn at forsøkspersoner oppgir hva de pleier å spise, og deretter se på sammenhenger mellom kosthold og helse. Husk at studien jeg skal fortelle om her bare er en studie, og at jeg fortsatt anbefaler å ha de norske kostrådene som utgangspunkt for hvordan du setter sammen ditt eget kosthold.

I sommer ble en studie av O´Connor og medarbeidere publisert, og den tar for seg inntak av magert rødt kjøtt og hvorvidt dette er gunstig, for både kroppen og hjertet. 41 overvektige menn og kvinner deltok i en 14 uker lang studie. Forsøkspersonene spiste middelhavskosthold med varierende mengde rødt kjøtt, og forskerne så på markører for hjertehelse.

Studien var inndelt i tre perioder:

  1. Først spiste deltakerne 500 gram rødt kjøtt i uken i fem uker
  2. Så spiste de som normalt i fire uker
  3. Deretter spiste forsøkspersonene 200 gram rødt kjøtt i fem uker

Kjøttet som deltakerne fikk i den første og tredje fasen var ikke-prosessert rødt kjøtt fra storfe eller svin. I tredje fase fikk de hvitt kjøtt eller andre proteinrike matvarer i tillegg for å få den samme proteinmengden i kostholdet som i første fase.

Tidligere forskning har vist at å inkludere rødt kjøtt i kosten kan være med på å forbedre risikofaktorene for kardiometabolske sykdommer (livsstilsykdommer). I denne studien ble det registrert blodtrykk, fettnivå i blodet, blodsukker, insulin og ambulatorisk blodtrykk (gjentatte automatiske målinger av blodtrykk over 24 timer). Resultatet var at den totale kolesterolmengden ble redusert, men reduksjonen var størst i perioden der forsøkspersonene spiste 500 gram rødt kjøtt i uken. LDL-kolesterolet (den type kolesterol som kan feste seg i karveggen og skaper forsnevringer i blodårene) var uendret ved inntak av 200 gram rødt kjøtt, men ble redusert i tredje fase. Det var ingen endring i HDL-kolesterol (gunstig type kolesterol som har flere funksjoner i kroppen, blant annet å fjerne kolesterol fra åreveggen så det skilles ut av kroppen). Alle blodtrykksmålinger ble forbedret i første og tredje fase (bortsett fra u ved søvn, der var det ingen forskjell).

Forskerne konkluderer med at overvektige voksne personer kan forbedre flere risikofaktorer for livsstilsykdommer ved å spise middelhavskost med både normale og reduserte mengder rødt kjøtt, så lenge kilden er rent og uprosessert kjøtt.

Kilde

O´Connor, L. E., Paddon-Jones, D., Wright, A. J. & Campbell, W. W. 2018. A   Mediterranean-style eating pattern with lean, unprocessed red meat has            cardiometabolic benefits for adults who are overweight og obese in a randomized,          crossover, controlled feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition,             108(1), 33-40. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy075

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter