Se her hva Torkel Ravndal spiste til frokost

Torkel Ravndal (født 14. oktober 1936, død 13. september 2004) var en tid kjent for å være Norges og Europas sterkeste mann.

Han oppnådde både Norges, Europa og Verdensrekord. Ravndal drev med styrkeoppvisninger til inn i 80- tallet, helt inntil fire år før sin død. En karriere på over 40 år.

Her forklarer Torkel Ravndal hva han bruker å spise til frokost

Han begynte å trene seriøst med vekter i 1961, i en alder av 25 år. I 1962 begynte Torkel å trene på gymmen til «Samson» (Jan Harry Hasselquist) i Stavanger. Dette dannet grunnlaget for et langt og godt, men også et noe turbulent vennskap mellom de to. Ravndal og Samson turnerte senere sammen og holdt flere styrkeshow rundt omkring i landet. I 1963 flyttet Ravndal til Danmark og fikk jobb som sjefshelseinstruktør på et helsestudio der. Han bodde i Danmark i fem år, og i denne perioden skjedde det en kjempeutvikling hos ham.

I 1965 tok han sitt første NM gull i styrkeløft og satte allerede da Nordisk rekord i markløft på 281 kilo. I årene som kom satte Ravndal flere norske og nordiske rekorder i blant annet markløft og benkpress.

Under NM i styrkeløft i 1969 satte han sin første verdensrekord i markløft på hele 357,5 kg.[1] I dette dette norgesmesterskapet løftet han i Benkpress 192,5 kg, som var ny Norsk rekord og i knebøy 200 kg. Sammenlagt resultat ble 750 kg.

Han forbedret og holdt verdensrekorden i markløft i flere år. Hans største godkjente markløftrekord var på 375 kg [2], men uoffisielt skal han ha løftet hele 402,5 kg [3]. Torkel Ravndal var regnet som verdens beste markløfter til langt innpå 80-tallet.

Han hadde flere rekorder som f.eks.

 • 240kg i benkpress
 • 260kg i knebøy(skadet sitt høyre kne i ungdommen)
 • 110kg bicepscurl
 • 1840kg vikingløft
 • 285 kg enhånds markløft.

Ravndal var en stor mann.

 • Han var 193 cm høy og veide rundt 155 kg.
 • Overarmen hans målte 61 cm
 • underarm 50 cm
 • nakke 51 cm
 • lår 79 cm
 • bryst 167 cm
 • håndledd 25 cm.

Turneliv

I 1970 startet Ravndal på en omfattende showturné. Han reiste over hele landet, og det var nesten ikke et sted i Norge som ikke fikk besøk av Ravndal og hans styrkeshow. Showene trakk mange mennesker, og Ravndal tjente store penger på dette. Showene til Ravndal inneholdt styrkeprøvelser som markløft, enhånds markløft, håndbak, vikingløft (backlift), jernbøying m.m. Et av glansnumrene hans var å slå en syv tommers spiker gjennom en tre tommers planke med bare neven. Han utfordret alltid alle blant publikum til å delta og konkurrere mot ham i showene hans. Ravndal hadde også show sammen med Arve Opsahl.[4] I 1972 ble Ravndal utestengt fra å delta på flere styrkeløftstevner fordi han ble regnet som profesjonell og det var bare amatører som kunne delta, men han fortsatte sine turnéer rundt om i Norge og i Norden. Dette ble hans faste jobb i alle år.

Ravndal elsket turnélivet over alt på jord. Han var i sitt rette element når han fikk skryte og vise frem sine egne styrkeprestasjoner.

Helseproblemer, sykdom og død

Etter utrolige 40 år med styrkeshow og tunge løft, måtte han gi seg med turnering i år 2000 på grunn av store helseproblemer. Den 13. september 2004 måtte han gi tapt for sykdom, og sovnet stille inn på Bryneheimen sykehjem.

Legendestatus

Torkel Ravndal var allerede i leveårene som en legende. Ravndal blir av mange regnet som Norgeshistoriens sterkeste mann, og minnes av mange for sin utrolige styrke og varme personlighet. På albumet Kast alle papirene har deLillos en egen sang om den levende legenden Torkel Ravndal.

Referanser

[1]  Styrkeløft Stevnet 13.April 1969 og NM i Styrkeløft 1.Juni 1969 på YouTube
[2] Reportasje om Torkel Ravndal, sjekket 8. november 2013
[3] Reportasje om Torkel Ravndal, sjekket 8. november 2013
[4] Torkel Ravndal og Arve Opsahl, Momarkedet 1970
https://no.wikipedia.org

Denne saken ble førstegang publisert i 2017

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter