6 tips som gir deg bedre selvdisiplin

Slik får du bedre viljestyrke

Med selvdisiplin er alt mulig. Uten den kan selv den enkleste oppgave bli en uoppnåelig drøm.

«Den ene kvaliteten som skiller en person fra en annen – selve nøkkelen som løfter en gjennom bestrebelser mens andre er fanget i middelmådighet – er ikke talent, formell utdanning, ei heller intelligens; det er selvdisiplin. Med selvdisiplin er alt mulig. Uten den kan selv den enkleste oppgave bli en uoppnåelig drøm.» Theodore Roosevelt

Selvdisiplin omhandler mye, som for eksempel å gå forbi smågodt hyllene uten å kjøpe noe fordi du vet at du burde holde deg unna, sitte konsentrert å jobbe og motstår fristelsen til å sjekke sosiale medier og å stå opp første gangen vekkerklokken ringer. Det handler om å ofre noe i dag (ha det gøy med venner) for å høste fruktene i fremtiden (en god karakter, en veltrent kropp). De fleste skjønner hva de burde gjøre (spise sunn næringsrik mat fremfor junkfood), men det er selve etterlevelsen som er vanskelig.

Selvdisiplin kan trenes opp, men den kan også bli sliten. Hvis du for eksempel nettopp har sluttet å røyke bruker du antakeligvis mye energi på å holde deg røykfri, og da kan det være vanskelig å samtidig være disiplinert til å gjøre (eller ikke gjøre) andre ting.

Slik kan du trene deg på selvdisiplin

1 Tren på selvdisiplin

Å trene på selvdisiplin når du strengt tatt ikke trenger det kan være et smart sted å starte. Det kan for eksempel være å daglig trene på å sitte litt rettere i ryggen når du jobber. En annen teknikk er rett og slett å oppsøke situasjoner der du er nødt til å utøve selvdisiplin hvis du strengt tatt ikke trenger å være der.

2 Bind deg selv til masten

Hvis du har vanskelig for å komme deg opp om morgenen kan du laste ned en app der du er nødt til å regne en enkel matteoppgave for at vekkerklokken skal slutte å ringe. Eller så kan du avtale å trene sammen med en venn i stedet for å kun ha treningsavtalen med deg selv.

3 Fjern fristelser

Hvis du ønsker å spise mindre godteri og usunn mat bør du ta en skikkelig opprydding i skuffer og skap, så du ikke har tilgang på fristende mat hjemme. Du kan laste ned apper som midlertidig blokkerer tilgangen til sosiale medier på telefonen hvis du ønsker å ha fullt fokus på jobb eller studier. Eller så kan du til og med legge fra deg telefonen hjemme!

4 Bruk motivasjon og mål

Målene du setter deg kan gi deg den viljestyrken og motivasjonen du trenger til å utøve viljestyrke når du blir fristet. Da kan det hjelpe å skrive ned målene, og grunnene til hvorfor du har akkurat det målet.

5 Skap gode vaner

Når vi har utarbeidet gode vaner så kreves det ekstremt lite energi for å ha selvdisiplin til å utføre oppgaven, som for eksempel daglig tannpuss. Så tren på å skape vaner som du ønsker å ha, og se at de etterhvert går mer og mer på automatikk og krever mindre av deg å gjennomføre.

6 Bruk gjerne SMARTIE-prinsippet

Stick to your goals – Planlegg noe du faktisk kan forholde deg til helt til målet er nådd.
Moderation – Sørg for at planene dine holder alt under moderasjon.
Achievable – Sørg for at målet er oppnåelig på sikt.
Realistic – Målet må være realistisk for at du skal forholdet deg til det over tid.
Time-efficient – Målet må være tidseffektivt ifht din tilgjengelige tid til trening.
Interesting – Legg opp treningen så den er interessant. Prøv for eksempel en ny fremgangsmåte enn du har gjort tidligere.
Enjoyable – Ha det gøy slik at du vil fortsette med det.

Kilde: «Superstudenten – lær mer effektivt, få bedre karakterer», Olav Schewe, Universitetsforlaget, 2014

Fått med deg vår populære video/podcast med Andreas?

Du finner den også på Spotify.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter