SJEKKLISTEN – Tipsene en må huske;

Her kommer de viktigste trenings-tipsene!

I denne artikkelen skal jeg ta for meg en del ting som vil være gode tips til dem som trener.

Dere har hørt mange av dem før, og noen har dere kanskje ikke tenkt over.

Det finnes et drøss av disse artiklene der ute, men jeg skal her prøve å summe opp noen av de viktigste tingene vi som trener bør huske på.

Baseøvelser;

Dette er selvskrevet. Har dere ikke hørt det før, har dere ikke trent lenge. Bruk øvelser som rekrutterer mest mulig muskler for hver repetisjon, og ikke bli sittende fast på de flotte maskinene som isolerer en og en muskel. Fordelene er opplagte, gjennom mer sammensatte bevegelser der en bruker mer av kroppen vil en ikke bare trene musklene og støttemusklene i kroppen mer, men man vil også øke funksjonsevnen til sentralnervesystemet. Gjennom sammensatte bevegelser, der en må bruke mange muskler, øker ens evne til å mobilisere/ta i bruk musklene på kortere tid. Mer muskelrekruttering= mer resultat.

Progresjon;

Det er ikke mange av oss som trener for å vedlikeholde formen. De fleste av oss vil bli bedre, større, sterkere, raskere. For å oppnå dette må en forsøke å presse seg lengre etter hvert. Progresjon i treningen bør en sikte på fra trening til trening, uten at dette betyr at en må løfte så mye annerledes en før. Hva kan en gjøre for progresjon?

Vekt; Hever en vektene en løfter, vil kroppen arbeide hardere. Dette er den enkleste formen for progresjon som er å finne. Strev etter å legge på en symbolsk liten vektstigning hver gang du trener, så M؅ kroppen tilpasse seg.

Intensitet; Intensitet kan beskrives som ?hvor mye arbeider en muskel over en gitt periode tid?. Med å korte ned på hvileintervallene, eller ta supersett etc, vil en presse musklene inn i en utviklingsfase. Mer arbeid på mindre tid er nøkkelen til suksess.
Tempo; Dette er i de brede lag av dem som trener oversett dessverre. En tanke er ?dersom jeg klarer å løfte 50kg i benkpress ila 3 sekunder på det raskeste, måtte jeg ha blitt sterkere den dagen jeg klarer samme repetisjonen på 1.5 sekunder.? Det å streve etter alltid å klare eksplosive repetisjoner med vektene er et nøkkelelement i styrkeøkning. Dette betyr ikke at en skal eksplodere på bekostning av teknikk og korrekt utførelse, men at en skal tenke at en skal ta løftet så raskt som mulig innenfor kontrollerte former. Gjør du dette vil du ikke alltid trenge å heve vektene, klarer du en vekt raskere og raskere, har du blitt sterkere. Styrke= Kraft over tid. Trenger du mindre tid for å gjøre en oppgave har du generert mer kraft på kortere tid, og er dermed da per definisjon sterkere.

De to mest anabole stoffene vi har er?.

Mat og vann! Svarte du noe annet her vil jeg anbefale at du skifter hobby. 75% av kroppen vår består av vann, og det inkluderer også musklene. Drikker du ikke nok, gror du ikke. Ferdig med det. Og mat; vokser du ikke? Klarer du ikke gå opp i vekt? Da spiser du ikke nok. Det er faktisk så enkelt. Hele kroppsvevet vårt er bygd opp av det vi får gjennom mat og vann. Skal du har mer på kroppen; øk inntaket av begge.

Treng tungt, eller la være;

Trening som nevnt under intensitetsdelen, skal utfordre på et eller annet vis. En skal være i en driv for å utvikle seg, eller få et resultat. Om du er en av dem som er på gymmet, bruker 70% av tiden din der på prat med venner og de andre 30% på speilet på veggen? Dra hjem. En må ufordre kroppen, daffer en bare igjennom en trening med minimal innsats, ingen intensitet, eller ingen tunge tak, så får en ingenting igjen for det, og da kunne en like gjerne vært hjemme.

Hold det enkelt;

Det finnes så mange flotte maskiner i dag. Så mange øvelser at en kan velge og vrake halve dagen uten å komme igjennom alle mulighetene. Mitt stalltips er; Hold det enkelt. Gjør det tunge, enkle og grusomme. Hvorfor? For føles det tungt å gjøre noe, så er sannsynligheten stor for at det er nettopp det du bør trene på. Baseøvelsene som nevnt over, frivekter, og alt som virkelig føles ille og tungt, er nettopp det som fungerer. Du er ikke sterkere en ditt svakeste ledd, så er du en av dem som gruver deg til knebøyen, men som storkoser deg på benkpress som føles så grei å gjøre? Ta en tur i hjørnet og start med knebøyen. Du vil ikke angre på sikt!

Det finnes mange veier til himmelen?

Denne ser jeg veldig ofte. Guttene på treningsstudioet ser opp til de store guttene der, og kopierer dem. Klart, de må jo ha gjort noe rett de! Eller?

Trening går på kroppen vår, et meget sammensatt system som er unikt for den enkelte. Det som fungerer for en, trenger ikke fungere for en annen. Det finnes mange profeter på studioene, som lover at deres vei er nøkkelen til suksess. Det at en mann har 45+cm armer, trenger ikke bety at vedkommende har peiling på trening i det hele tatt. Genetikk, hvor lenge en har trent, og mange andre forutsetninger spiller inn på resultatet en ser i den enkelte. Finn ut hva som fungerer på deg, bruk generelle regler (baseøvelser, mer mat= større, vann er gull etc) og finn ut hva som fungerer for deg etter hvert.

Da har jeg tatt noen småting som er verdt å huske på når vi trener. Gå gjennom denne, og vær ærlig med deg selv.. Er det noe her du kan gjøre bedre? Kanskje gir denne artikkelen ingenting for deg, du må finne din egen vei, og hva som fungerer for deg.. Men står du fast, sliter med progresjonen eller noe, håper jeg at noe av dette kan være en pekepinn på tiltak som kan prøves i din søken på en bedre fysikk.

Lykke til!

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter