Skuldre

Velutviklede skuldre definerer hvordan kroppen ser ut visuelt, og gir den et estetisk og V-formet utrykk sett forfra. Skuldertrening er derfor noe de aller fleste har et forhold til, og målet for mange er en atletisk og symmetrisk kropp der skuldrene er selve kronen på verket.

Men, de fleste glemmer noe viktig….

De skjulte musklene

Skuldrene er nemlig ikke bare én muskel, men tre. Vi har én muskel på forsiden, én på midten, og en tredje på baksiden. Bakside skuldre blir ofte nedprioritert, og jeg tror det ganske enkelt er fordi vi ikke ser den. For i speilet ser vi, naturlig nok forside og også til dels midtre skuldre, men baksiden, ja den er skjult og ute av syne.

Kroppsbygging, uansett nivå, drives av det visuelle. Det er hva vi ser som trigger oss til å trene de muskelgruppene vi selv mener trenger å bli større, mer definerte etc. Men det vi ikke ser gir oss ikke de samme impulsene, og vi får derfor ofte ikke det samme forholdet til disse skjulte musklene.

Muskler som trapez, ryggstrekker, bakside lår og bakside skuldre er derfor ikke sjeldent underprioritert. Vi ser de ganske enkelt ikke! Men de musklene vi ser som biceps, bryst, mage, lår, forside og midtre skuldre får vi et sterkt forhold til, og vi har derfor alle et innvendig bilde av hvilke av disse som trenger ekstra oppmerksomhet.

Kroppens fire sider

I et speil ser vi oss selv kun forfra, og treningsprogrammet farges av hva øynene forteller oss. For noen er biceps viktig, for andre er det store og brede skuldre som blir prioritet nummer én. De fleste av oss har et innvendig bilde av «drømmekroppen», og vi designer treningsrutinen basert på dette bildet.

Du ser kun det du ser

Utfordringen er at vi ikke ser oss selv bakfra, og heller ikke fra høyre eller venstre side. Dette er, etter min oppfatning, den enkle årsaken til at bakside skuldre ikke sjeldent underprioriteres. Selv konkurranse-kroppsbyggere gjør denne feilen, og alt for mange stiller på scenen med underutviklede bakside skuldre.

Fra forsiden, det bildet de ser hver dag på gymet, er skuldrene velutviklede, og enkelte ganger til og med litt for store. Men fra siden ser det med ett helt annerledes ut. For dårlig trente bakside skuldre gir et litt lutende, fremoverlent utrykk, og det er ofte et lite søkk der baksiden skulle ha bidratt til runde skuldre sett fra siden.

Sett bakfra vil svake bakside skuldre ødelegge estetikken og symmetrien, og gi ryggen totalt sett et preg av å være underprioritert og underutviklet.

Det du trener først, får mest

Det er et prinsipp i vekttrening at den muskelen du trener først, får litt mer utvikling enn den du trener etterpå. Årsaken er enkel og logisk. Du har mest å gi i starten av treningen, og minst på slutten. Dette har sammenheng med både mental og muskulær slitasje, og at nervesystemet helt fra første repetisjon begynner på veien mot sentral utmattelse.

Jo lenger du trener, jo mer nærmer du deg grensen der kroppen sier stopp!

Begynn med det svakeste leddet

Kroppsbygging handler om å trene bort svakhetene. Det handler om symmetri og estetikk, og å prioritere de musklene som henger etter. Derfor trener jeg alltid det svakeste leddet først, og akkurat nå trener jeg bak- og innside lår først, forsiden sist.

Skulderprogrammet har samme inndeling. Jeg begynner med baksiden, deretter midten, og avslutter med den skuldermuskelen som er mest utviklet – forsiden.

En annen fordel med å begynne med bakside skuldre, er at du får varmet opp skuldrene før frontpress, sidehev, opptrekk, og andre øvelser som krever litt mer av ledd og fester.

 

Konklusjon

Kanskje det visuelle ikke har første prioritet hos deg, men at du tenker mer på det funksjonelle? Vi har alle vår personlige agenda og målsetting. Noen elsker å konkurrere på en scene, andre mot seg selv.

Uansett ditt personlige mål vil jeg anbefale deg å ta en liten sjekk på hvordan det står til med bakside skuldre. Se deg selv fra siden, og om skuldrene luter framover. Hvis de gjør det, er løsningen å trene bakside skuldre først i skulderprogrammet.

Gode øvelser er omvendt flyes, enarms roing med armene i cirka 30 graders vinkel ut fra overkroppen, eller roing i kabel eller maskin med armene i samme vinkel; 30 grader.

Ikke glem det du ikke ser, men husk å prioritere de skjulte musklene!

Ha en oppmerksom treningsøkt.

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter