Her får du seks tips til hva du bør fokusere på for å få bedre selvtillit.
1. Ta affære – Få det gjort.
Det viktigste skrittet i å bygge selvtillit er ganske enkelt å ta affære. Jobb med noe og få det gjort. Sitte hjemme og tenke på det vil bare gjøre det verre. Enkelt. Men ikke alltid lett å gjøre. For å gjøre det litt enklere, her er en tre av mine favoritt måter til å gjøre det enklere å ta affære:
- Vær til stede. Dette vil hjelpe deg med å komme ut av over tenkning og bare gå og gjøre hva du ønsker å få gjort. Dette er sannsynligvis den beste tips jeg har funnet så langt for å komme igang og bli aktiv, siden det setter deg i en tilstand der du føler lite følelsesmessig motstand mot det arbeidet du skal gjøre. Og det setter deg i en tilstand der de riktige handlinger ofte bare synes å strømme ut av deg i en fokusert, men avslappet måte og uten store anstrengelser. En av de enkleste måtene å få kontakt med det nåværende tidspunkt er bare å holde fokus på pusten din i et minutt eller to.
- Se litt lysere på det En måte å overtale deg selv fra å sette igang å gjøre noe er å ta det du er i ferd med å gjøre altfor alvorlig. Som gjør at det føles for stort, for vanskelig og for skummelt. Hvis du på den annen side slapper av litt og ser litt letter på det innser du ofte at disse problemene og negative følelsene e r bare noe du skaper i ditt eget sinn. Med et lettere sinnstilstand vil oppgavene dine synes lettere og blitt enklere å komme i gang med.
- Virkelig, virkelig ønske det. Da blir handlingen ikke noe du må tvinge deg til. Iverksette tiltak blir en veldig naturlig ting. Det blir noe du ikke kan vente med å gjøre.
2. Møt din frykt.
Se på det slik, jeg kan si at du skal gjøre affirmasjoner eller andre øvelser i månedsvis foran speilet. Det kan ha en positiv effekt. På samme måte som å forberede deg selv kan det hjelpe deg til handling med mer selvtillit.
Men for å være ærlig, hvis du ikke «hører på» sitatene ovenfor og møter din frykt vil du ikke oppleve noe bedre selvtillit på et dypere og mer grunnleggende nivå. Å ha opplevelser der du møter din frykt er det som virkelig bygger selvtillit. Det finnes ingen vei utenom. Men det finnes måter å møte frykten din som ikke inneholder så mye skjelving i knærne. Det finnes måter å gjøre det lettere for deg selv.
Vær modig!
Når du blir lammet av redsel låser du deg. Du har da en tendens til å skape en konflikt i hodet ditt. Du skaper barrièrer mellom deg selv og andre mennesker/ting. Når du skifter og blir modig blir din oppfatning av ting… WOPPHA! og verden åpner seg. Nysgjerrighet blir til forventet og entusiasme. Det åpner deg. Og når du er åpen og entusiastisk vil du ha flere morsomme ting å tenke på, heller enn å fokusere på din redsel.
Hvordan bli mer nysgjerrig? En måte er å huske hvordan livet er blitt artigere i det siste takket vare din nysgjerrighet, og ved å huske alle de kule tingene det hjulpet deg å oppdage og oppleve.
Forstå at redsel er ofte basert på ugunstig tolking. Som mennesker ser vi alltid etter mønster. Problemet er bare det at vi ofte finner negative og ikke så hjelpsomme mønster i våre liv basert på kun en eller to hendelser/erfaringer. Eller ved at vi misstolker situasjoner. Eller ved noen tåpelig misskommunikasjon. Når du identifiserer deg altfor mye med dine tanker vil du tro alt de forteller deg. En mer gunstig vane kan være å ikke ta dine tanker så seriøst. Veldig ofte vil de og dine minner være rimelig ukorrekte.
3. Forstå i hvilken rekkefølge ting skjer.
Saken er, når du gjør ting bygger du ikke bare opp din tillit og evne til å håndtere ulike situasjoner. Du kan også oppleve progressiv desensitivisering. Hva det betyr er at situasjoner – som for eksempel offentlige taler, eller kanskje bare å poste ditt siste blogginnlegg til et publikum der ute – som før fikk deg til å føle deg helt skjelven blir mer og mer vanlig i livet ditt. Det er ikke lenger noe som du må psyke deg opp til å gjøre. Det blir bare vanlig. Som å knytte skoene dine, henge med venner eller ta en dusj.
Det kan virke skremmende nå. Men etter å ha gjort det du frykter noen få til et dusin ganger eller noe i den stilen, tenker du kanskje: «Var det alt?». Du føler nesten skuffet over hvor antiklimatisk det har blitt. Du kan bli en smule sint på deg selv, og lure på hvorfor du har unngått å gjøre det så lenge.
4. Forberede seg.
Når du ikke vet noe om hva du er i ferd med å gjøre, er det fort gjort å gå seg vill i vag, uklar frykt og begynne å bygge store skrekk scenarier i hodet om av hva som kan skje hvis prøver å gjøre det. Forberede deg og øve kan være en stor hjelp her. Ved for eksempel å øve og skrive din tale om og om igjen, kan du ganske enkelt lære det utenat. Du kan også lære forskjellige effektive pusteteknikker som raskt kan få deg roligere, og tilstedeværende. Eller enkle visualiseringteknikker som gjør at du føler deg mer trygg og positiv når du går ut på scenen.
Dette er åpenbart mer arbeid enn å ikke gjøre noe med talen i det hele tatt før du begynner å holde den. Men det kan gjøre en stor forskjell i din nivå av selvtillit hvis du tar deg tid til å forberede deg. Og selvfølgelig, vil talen og fremføringen av den høyst sannsynlig bli mye bedre også. Så forbered deg, og du vil føle deg mer komfortabel og trygg. Bare ikke gjør den feilen å bli sittende fast i forberedelsesfasen, og bruke det som en måte for å unngå å gjøre det.
5. Innse at du vil ikke dø av å ta feil eller misslykkes med noe.
Igjen, du må møte din frykt. Fordi det er først da at du oppdager ting som milliarder av mennesker gjennom historien har oppdaget før deg. Fiasko vil ikke drepe deg. Heller ikke vil å ta feil. Himmelen faller ikke ned. Det er akkurat hva folk som ikke har møtt sin frykt ennå tror. Tingen er å omprogrammere feil fra å være noe som får beina dine til å skjelve til noe nyttig og viktig for vekst av selvtillit, og din generelle vekst som menneske.
Her er fire måter der feil kan hjelpe deg:
Du lærer. Istedenfor å se feil som noe fryktelig kan du begynne å se det mer som en erfaring. Når man står midt i en fiasko, kan du spørre deg selv spørsmål som:
- Hva er fantastisk med denne situasjonen?
- Hva kan jeg lære av denne situasjonen?
Du får erfaringer du ikke kunne fått på noen annen måte. Ideelt sett ønsker du sannsynligvis å lære av andres feil og mangler. Det er ikke alltid lett å gjøre. Noen ganger er du bare nødt til å mislykkes på egen hånd for å lære en lekse, og å få en opplevelse ingen kan fortelle om med ord.
Du blir sterkere. Hver gang du mislykkes blir du mer vant til det. Du innser mer og mer at det er ikke verdens undergang. Og igjen, du blir herdet. Du kan håndtere ting som ville vært svært vanskelig å håndtere for noen år tilbake. Det å misslykkes kan også ha en forfriskende del, fordi selv om du ikke klarte det, to du i det minste en sjanse. Du har ikke bare sittet på ræ…a og gjort ingenting. Og det krevde en god del mot og besluttsomhet.
Sjansene for å lykkes øker. Hver gang du mislykkes kan du lære og øke din indre styrke. Så hvert feil kan gjøre det mer og mer sannsynlig for at du lykkes. Og husk, verden dreier seg ikke rundt deg. Du kan gjerne tro det. Men det gjør den ikke. Folk bryr seg egentlig ikke så mye om hva du gjør. De har sitt eget liv, problemer og bekymringer som gjør at verden dreier seg rundt dem til å fokusere på. De tenker ikke så mye på deg eller følger konstant med på hva du gjør feil, eller når du mislykkes.
Kanskje en skuffende tanke. Men en frigjørende og lindrende også fordi du nå kan gi slipp på bekymringen om at alle ser på deg.
6. Bli kjent med hvem du er og hva du vil ha ut av livet.
For å bygge og finne mer tillit til deg selv må du bli bedre kjent med deg selv. Gå på oppdagelsesferd. Stå ansikt til ansikt med noen av dine frykter. Mislykkes igjen og igjen og forstå at det er egentlig ikke så big-deal. Bli sterkere gjennom slike opplevelser, og du blir også mer avslappet innvendig. Finn ut hva som virkelig interesserer deg ved å prøve en hel masse ting. Når du vet mer om hvem du er og hva du vil ha ut av livet – ikke andre folk sier du ønsker – vil du ha mer tillit til deg selv og hva du klarer.
Hva andre sier eller tror vil ha mindre betydning enn det pleide å fordi du vet hvem du er bedre enn de gjør. Og siden du har hatt alle disse opplevelsene, siden du har tatt deg tid til å virkelig bli kjent med deg selv og utfordre deg selv vil du stole på din egen mening og evne mer enn noen annen. Du blir stabil og sentrert i deg selv. Dette vil selvsagt ta tid. Det kan være noe som egentlig aldri slutter. Så du kan like godt komme i gang nå.