Slik kan du unngå strekkmerker

Har du enda ikke fått strekkmerker etter hardtrening og vektnedgang? Unngå strekk i huden ved å lese her!

Når kroppen forandrer seg mye på kort tid, som ved rask vektnedgang, rask økning av muskelmasse, graviditet eller under puberteten så klarer ikke huden å tilpasse seg i samme rytme. Da dannes det arr i lærhuden som vi kaller strekkmerker. I begynnelsen er strekkmerkene røde, men blir med tiden svakere i fargen og arret blir mindre synlig. Dem som plages av sjenerende strekkmerker selv etter lang tid, kan få laserbehandling. Prisen ligger på rundt 400 kr per behandling.

Skader i lærhuden befinner seg under det ytterste hudlaget. Huden vår er elastisk men når den strekkes for raskt vil den naturlige produksjonen av kollagen (proteinet som er i de hvite, uelastiske bindevevsfibrene i sener, hud, bein, brusk og annet bindevev) forstyrres. Dette resulterer da i strekkemerker på forskjellige deler av kroppen.

E vitaminer er bra for huden!

For deg som trener og opplever mye vektoppgang, vektnedgang og muskelvekst er det svært viktig å smøre seg, for å unngå strekkmerker. Samtidig må de som ønsker å forandre på kroppsfasongen gjøre dette sakte. Det gjelder spesielt for bodybuildere. Gi kroppen tid til omjusteringen. Passer du ikke på huden vil det bli synlig. Kanskje du får den perfekte bicepsen og et vakkert skulderparti. Med litt god tid, vil du klare det uten å få strekkmerker.

For å unngå strekkmerkene må du sørge for å få i deg nok vitamin E. Vitamin E holder huden sunn og smidig. Du kan ta tilskudd av vitamin E eller smøre vitamin E som olje eller krem direkte på huden. Sink og silica hjelper også mot strekkmerker. Disse mineralene finnes i rødt kjøtt, fisk, helkorn og nøtter.

Det anbefales å gi kroppen en god massasje et par ganger i uken. Dette er for å få i gang blodsirkulasjonen. Noen eksperter mener nemlig at strekkmerker kommer av dårlig sirkulasjon.

Sunt og variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fiber og vann er viktig for å gi huden den næringen den trenger. Solen bør også unngås. UV-stråler ødelegger hudens kollagenfibre og strekkmerker er mer synlige når du har farge.

Det hjelper å trene muskler for å stramme huden. Har du strekkmerker på magen kan du trene opp magemusklene, slik at huden strammes og strekkmerkene blir mindre synlige. Men husk at hvis «strekken» skjer unormalt fort, så vil det resultere i strekkmerker. Et typisk eksempel er gravide. Blir du gravid eller ønsker å gå opp/ned i vekt, så tenk på huden. Massasje og daglig påføring av krem skal gjøre susen.

Har du allerede strekkmerker på kroppen, så vil de nok ikke forsvinne ved hjelp av krem eller massasje. Strekkmerker er faktisk umulig å fjerne, men det finnes metoder og inngrep som gjør at de kan bli mindre synlige. Den mest effektive måten å fjerne strekkmerker på er med laser. Laser stimulerer cellene i lærhuden (dermis) til å produsere nye vev som kan hjelpe mot strekkmerker. Hudpleieprodukter som påstår at de fjerner strekkmerker klarer ikke å trenge så langt ned i huden som der strekkmerkene sitter. Enkelte kremer kan redusere styrken på strekkmerkene, men det er såpass mye useriøst på markedet at det i slike tilfeller er best å snakke med en hudlege.

Som sagt er det noen eksperter som mener at du kan redusere skader i lærhuden ved å øke blodsirkulasjonen. Hvis dette stemmer, finnes det en massasjemetode som kalles endermologie. Den bygger på samme grunnprinsipp som bindevevsmassasje og lymfedrenasje. Forskning viser at denne type behandling kan øke sirkulasjonen med 200 prosent.

Strekkmerker vil blekne med tiden. I starten er de ofte blårøde og etter hvert blir de mer hudfarget og dermed mindre synlige. Er du fortsatt plaget, så er det bare å ringe en laserklinikk, hudlege, massør eller kirurg.

Lykke til!

(Kilder: nrk.no, laserklinikken.com)

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter