Her er kosthold tipsene fra Nordisk og Norsk Mester i kroppsbygging Paal Snorre Høyer
Den aller vanligste feilen blant folk som trener med vekter, er å spise for lite protein. Den nest mest vanlige feilen er å spise for lite mat generelt sett. Den tredje mest vanlige feilen er å spise mat av for dårlig kvalitet.
For å si det enkelt; havregryn og egg bygger muskler, pizza og pommes frites gjør det ikke! Mange bruker masse tid på å lete etter det perfekte program, eller å prøve å gjennomføre den perfekte treningsøkt, med avanserte teknikker som «forced reps», super-sett, osv, men forstår ikke at selv verdens beste treningsopplegg er grunnleggende bortkastet hvis kostholdet skorter.
Så hva skal du spise? Her er noen tommelfingerregler for å bygge muskler:
- spis 6-7 gram karbohydrater per kg (fettfri) kroppsvekt per dag
- spis 2-4 gram protein per kg (fettfri) kroppsvekt per dag
- spis 15-20 energiprosent fett
Dette skal du fordele over 5-7 måltider, hvorav frokosten og måltidet rett etter trening skal være de største. Som nevnt tidligere, er det viktig å velge rett type protein, karbohydrater og fett til forskjellige tider på dagen.
Å sette opp en god kostholdsplan krever en del øvelse og en god del kunnskap, så vi anbefaler å søke hjelp til dette, ihvertfall til å begynne med. Vi som jobber på Kaliber Gym besitter betydelig kompetanse på dette, og vi hjelper alle medlemmer som ønsker det med å sette opp et fornuftig kostholdsprogram, enten målet er å gå opp i vekt eller ned i vekt.
I stedet for å gå gjennom alle aspekter av det å lage et godt kostopplegg – noe som i seg selv er nok stoff til å fylle en hel bok – skal vi i stedet vise kostholdsplanen som Paal Snorre Høyer bruker når han skal bygge muskler:
Her er kostholdsopplegget norgesmester i kroppsbygging og deleier og instruktør på Kaliber Gym, Paal Snorre Høyer bruker når han vil bygge maksimalt med muskelmasse, uten å legge på seg unødig mye fett. Paal «bulker» ikke i tradisjonell forstand, han spiser heller mer av den rene maten som fungerer så bra for han på konkurransediett.
0615: Frokost
1 skål havregryn (100g)
3 ss lett jordbærsyltetøy (50g)
3 dl lettmelk
2 dl appelsinjuice
1 banan
55g Whey Isolate
3 kapsler Omega 3,6,9 (SuperOmega fra Proteinfabrikken)
0900: Mellommåltid
1 boks cottage cheese (300g)
1 grønt eple
15 g valnøtter
1100: Lunch
4-5 skiver fullkorn-brød (160g) med soft light smør (ca 25g)
1 pakke kalkunbryst naturell (100g)
2 små bokser naturell yoghurt, 3% fett (250g)
1300: Mellommåltid
1 appelsin
55g whey isolate
3 kapsler omega 3, 6, 9 (SuperOmega fra Proteinfabrikken)
1515: Etter jobb
1 skål havregryn (100g)
3 ss lett jordbærsyltetøy (50g)
3 dl lettmelk
2 dl appelsinjuice
1630: Før trening
3 dl eplejuice
30g whey isolate
1830: Etter trening
1 flaske Super Carbo (energidrikk med 100g maltodextrin)
3 små esker rosiner
50g whey isolate
2000: Middag
265g karbonadedeig (veid før steking)
100g pasta (veid ukokt)
1 ss olivenolje
2200: Kveldsmat
½ boks cottage cheese (150g)
1 grønt eple
1 appelsin
15g valnøtter
2300: Før senga
40g kasein-protein
3 kapsler omega 3,6,9 (SuperOmega fra Proteinfabrikken)
Totalt: 5500kcals, 430g protein, 123g fett og 700g karbohydrater
Paal veier ca 120kg i sin offseason, så det betyr at han spiser 3.5 gram protein per kg kroppsvekt når han forsøker å bygge maksimalt med muskler! (Han spiser like mye når han er på diett forresten).
Selv om bare de færreste er så seriøse med treninga som Paal er, så er det noen «take home» lærdommer som alle bør dra av å titte på Paal sitt opplegg. Nemlig:
betydningen av å fordele maten over mange måltider
viktigheten av å spise mye protein
Det går nesten an å si det så sterkt som at jo mer protein du spiser, jo mer muskler kommer du til å bygge. Ihvertfall når proteinet er supplert av rikelig med bra karbohydrater, fra f.eks havregryn, grovt brød, pasta og ris, og gode fettkilder, spesielt omega-3, som man finner i fet fisk, tran, valnøtter og linfrøolje (linfrøolje finner du i f.eks Proteinfabrikkens SuperOmega 3-6-9 kapsler og i UDO’s Choice).