Slik styrker du imunforsvaret ditt!

Nå som høsten snart går over i vinter, er det høysesong for lettere forkjølelsesplager. Da kan det være lurt å vite hvordan du støtter immunforsvaret ditt.

Her er noen tips som kan hjelpe deg med å styrke immunforsvaret ditt:

Få i deg nok C-vitamin

Å bruke C-vitamin er en gammel gjenganger, når det gjelder råd for å holde seg sunn og rask. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og støtter også immunsystemet under og etter intens fysisk trening. I tillegg bidrar vitamin C til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse.

Ta tilskudd av vitamin D

Det er ikke bare vitamin C du trenger for å støtte immunforsvaret, vitamin D er også et viktig vitamin for å opprettholde et normal immunforsvar. Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Vitaminet som kroppen selv produserer fra solstrålene gjennom sommeren, kalles gjerne «vintervitaminet». Når UV-strålene fra solen skinner på huden, omdannes kolesterol i huden til et forstadium til vitamin D, som videre omdannes til den aktive formen for D-vitamin i nyre og lever. De aller fleste av oss trenger å ta et tilskudd av vitamin D fra september til og med april, det vil si alle måneder med «r» i navnet. Solen står nemlig ikke høyt nok på himmelen i vinterhalvåret til at kroppen kan produsere nok av dette vitaminet selv.

Tran er også en god kilde til D-vitamin.

Spis sunt og variert

Norsk Helseinformatikk skriver at kostholdet spiller en viktig rolle for immunforsvaret. De nødvendige næringsstoffene sørger for at immuncellene kan fungere normalt.

Du bør sørge for å ha et balansert og variert kosthold, med anbefalte mengder næringsstoffer, for å opprettholde normal funksjon av immunforsvaret. Pass på å få i deg nok av vitaminene A, C og D, samt mineraler, og da spesielt sink, da disse vitaminene og mineralene spiller en rolle for immunsystemets funksjon. For å få i deg disse vitaminene og mineralene er blant annet viktig å spise mye og variert av frukt og grønt, samt fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Sink finner du blant annet i kjøtt, melkeprodukter, fullkorn, belgvekster, nøtter og frø.

Vær aktiv i hverdagen

Helsenorge.no skriver at regelmessig fysisk aktivitet støtter immunsystemet på sikt. Selv om man midlertidig kan svekke immunsystemet i timene etter harde treningsøkter, så vil immunsystemet igjen stabiliseres gjennom hvile.

Få nok søvn

Mangel på søvn kan også påvirke immunforsvaret negativt. Sørg derfor for å få nok søvn, hvis du vil unngå å bli forkjølet.

Stress ned

Stress kan virke negativt inn på immunsystemet. Når vi er stresset, frigjøres nemlig hormonet kortisol. Kortisol kan undertrykke immunsystemets effektivitet ved å senke antallet lymfocytter, som er en viktig del av immunsystemet. Dermed blir immunsystemet svekket. Prøv derfor å stresse ned for å holde deg sunn, for eksempel ved å ta pauser og gå turer i naturen, meditere eller gjøre yoga.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter