Slik kan du styrke immunforsvaret

BEDRE IMMUNFORSVAR? Virus, bakterier og smitte kan bekjempes av et godt immunforsvar. Er det noe du selv kan gjøre for å bedre det?

Det er ting du selv kan gjøre for å bedre immunforsvaret. Og noe av det du kan gjøre selv krever liten innsats. Men samtidig er det slik at dette ikke er sant for alle:

Noen har rett og slett et «dårligere» immunforsvar enn andre, av ulike årsaker, og vil ikke kunne få kroppens forsvar opp på samme nivå som andre.

Kosthold basert på mye kjøtt, sukker, sure drikker eller stress forminsker hvite blodlegemer ( immunforsvaret). Smitte vil sannsynligvis utvikle seg til sykdom. Et stort inntak av frukt og grønnsaker vil gi kroppen mer vitaminer og mineraler

Raffinering av produkter gir et mineraltap mellom 70-90 %. Varmebehandling ødelegger mye av næringen i maten. Spis mest mulig ubehandlet mat. Frukt og grønt bør du spise mest mulig av. Disse gir ikke * forsuring i cellene, en rekke seriøse forskningsrapporter har vist at selv frukt og grønt inneholder bare 1/3 av næringsstoffene son de inneholdt for 400 år siden.

Forurensing av luft og vann, tungmetaller(for eksempel kvikksølv fra amalgam) gjør at vi trenger mineralet selen. Selen virker som motgift.

Toppidrett

Mennesket har endret seg drastisk de siste århundrer, mange er innaktive. Samtidig har den mentale belastningen blitt stor for svært mange, gjennom tidene har vi vært svær aktive. Vi har brukt kroppen vår som et redskap. Et visst aktivitetsnivå er nødvendig for fysisk og psykisk velvære. Fysisk og psykisk innaktivitet gjør at vi går inn i katabolsk (nedbrytende) fase. Bruker vi ikke musklene svekkes beinkonstruksjonen ved at kroppen tappes for kalk.

Musklene blir svekket, ”use it or lose it”. For mye er alltid og alt uansett hva vi snakker om. Slik er det også med trening. Slitasjen blir større enn den oppbyggende delen. I utholdenhetsidretter kreves mer oksygen enn kroppen er i stand til å oppta. Mangel på oksygen i forbrenningen, gir melkesyreopphopning. * Forsuringen svekker immunforsvaret bla fordi kroppen forbruker antioksidanten Zink for å nøytralisere syren. Dette kan forårsake anstrengelsesutløst astma, lungebetennelse bl.a. etter påkjenning inntar mange syreholdige drikke som gjør * forsuringen verre. De basiske mineralene magnesium, kalsium, sink og mangan blir brukt til å nøytralisere syren. Vi vil få mangler på disse viktige mineralene.

I Norge har vi svært strenge restriksjoner på doser av vitaminer og mineraler. Som du forstår etter å ha lest først del vil mange, noen mer enn andre ha behov for større doser av spesielt antioksidanter. De aller fleste av oss må bruke tilskudd av vitaminer og mineraler for at kroppen skal unngå mangler. Samfunnet taper på dårlig helse og hyppige syke fravær blant folk. Toppidrettsutøverne lider av dette under Torino OL. Hard trening, stress, miljøforandringer og ekstrem tilstand som gjør at vanlig husmannskost eller til og med sunn mat ikke gir nok næring. Vit./min tilskudd gi for små doser. Dette gir et svakt immunforsvar og sykdom , som vi har sett. Problemene blir mindre for andre deltagere som tillater større dags doser med vit/min tilskudd.

Men husk at mer er ikke alltid bedre. For mye gir andre skadevirkninger. Utøvere som ikke bedriver med ekstremidretter vil ikke ha like store behov. Vanlig dosering av vit/min vil være nok hvis kostholdet deres er bra. Curlinglandslaget ha så vidt meg bekjent ikke vært sykdomsrammet. Trening og konkurranser i curling er ikke så fysisk krevende og krever ikke ekstrem inntak av næring.

Jeg har selv erfart at næringsmangler gir dårlig immunforsvar. Mye jobbing, stress og ekstrem trening svekker immunforsvaret. Etter en hårmineralanalyse for noen år siden fant jeg store mangler på nivået av basiske mineraler. Forkjølelser, dårlig søvnkvalitet, muskelkramper var daglige plager. Etter å ha prøvd ut litt forskjellige tilskudd har jeg funnet rett oppskrift for meg. Korallsand som avgir kalsium, sink-magnesium, B6, kalsium-magnesium. Inntak av disse tilskuddene har gitt meg balanse mellom inntak og behov. Musklene har blitt sterkere og mer elastiske, lettere å tøye. Nattesøvnen er god, det gjør at humøret og yteevnen er på topp om dagen. Kan ikke huske sist jeg var syk. Kjenner ofte at noe er på gang, men et sterkt immunforsvar kriger de sykdomsfremkallende bakteriene i senk.

Ta et tilskudd som inneholder antatt daglig behov av vit/min( unngå jern som forverrer betennelse, øker risiko for blodpropp, raskere aldring bla), omega-3 ( helst fra helsekost). Dårlig olje kan være giftig. Kjøp kvalitet.

Mine beste tips for godt immunforsvar:

 • Glutamin ( aminosyre)
 • Grønn te
 • Hasselnøtter
 • Super omega ( 3-6-9)
 • Vit/min blanding
 • Mørk sjokolade
 • Kalsium/magnesium
 • Sink/magnesium B6
 • Korallsand
 • Hvitløk
 • Blåbær

Med vennlig hilsen Jostein Ødegården Nutritionist, IFBB Pro  

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter