5 råd som motvirker stress!

Her er tipsene som holder deg frisk og rask.

Kortvarig stress er nødvendig, mens kronisk stress er uheldig

Hver dag må vi forholde oss til jobb, familie, venner, partner osv. Ofte er vi ikke flinke til å tenke på oss selv, i det vi gjør hva vi kan for å innfri forventninger. Dette kan lett gå ut over kosthold, mosjon, søvn og hvile. Dette vil igjen føre til stress.

Stress er noe alle mennesker opplever i ny og ne. Når du stresser skiller kroppen ut stresshormoner, uansett om det er «positivt» eller «negativt» stress.

For å sikre artens bestående har alle levende vesener utviklet beskyttelsesmekanismer mot farer. Når vi opplever en situasjon som farlig, utløses det en urgammel kamp eller fluktrespons. I dagens samfunn er ikke disse stress-momentene alltid reelle. Spiser vi for eksempel feil, kan det føre til unødvendig stress. Dette er fordi stresshormoner også skilles ut når blodsukkeret svinger for mye. Når du spiser høyglykemisk mat får du svingninger i blodsukkeret. Når du spiser poteter eller baguetter stiger blodsukkeret fort og mye. Da får du økt utskillelse av insulin, som igjen fører til at blodsukkeret faller raskt ca 1,5 time etter at du har spist. Hjernen er avhengig av stabilt blodsukkernivå og vil oppleve fallende blodsukker som faresignal. Hvis blodsukkeret fortsetter å falle vil du besvime. Derfor setter kroppen i gang utskillelse av hormoner som skal sørge for at blodsukkeret stabiliserer seg. Disse hormonene er adrenalin og kortisol. Dette er akkurat de samme hormonene som settes i gang når du plutselig blir utsatt for fare, kulde, hete, høye lyder, eksamensnerver og nervene du føler før du skal i jobbintervju.

En kombinasjon av feil kosthold, manglende mosjon, høyt arbeidstempo, dårlig søvnkvalitet og sviktende mestring fører til kronisk stress.

Det fører også til kronisk forhøyet insulinnivå og uklare tilstander som fibromyalgi og utbrenthet eller overvekt, diabetes, men også angst og depresjon. Kronisk stress tapper kroppen for krom. Du opplever da uimotståelig søt- og/ eller stivelseshunger.

Hvis du føler at du stresser for mye, så er det noe du kan gjøre! Først må du vite hva som stresser deg. Er det kontinuerlig stress? Har du høyt stressnivå? Snakker du om dine problemer? Føler du deg hjelpeløs? Beveger du deg for lite? Røyker du? Drikker du for mye alkohol? Spiser du riktig?

Ta en kontrollrunde i følelseslivet ditt. Kanskje det er nok å tenke litt og strukturere deg selv litt. Kanskje du må snakke med en venn. Eller kanskje en psykolog? Stress kan forårsake mange psykiske og fysiske lidelser, så det beste er å ta et oppgjør med den snikende hissigproppen.

5 råd som motvirker STRESS

1. Dropp kaffen

Hvis du allerede er stresset, øker kaffe bare turtallet enda mer. Koffeinet i kaffen øker kroppens adrenalinproduksjon og hindrer samtidig produksjonen av adenosin, som beroliger hjernen.

2. Lag rutiner

Selv en helt enkel rutine kan spare deg for flere timers arbeid i uka – og det er vel ingen tvil om at mer tid betyr mindre stress. Det beste tipset for å takle jobbstress er  å sette seg ned en time hver fredag, oppsummere uka som har gått og få oversikt over hvilke oppgaver som gjenstår.

3. Spis vitaminer

En fersk britisk undersøkelse viser at B- og C-vitaminer kan lindre stress. Studien, hvor menn i alderen 18 til 42 år deltok, avslørte at de som daglig tok multivitaminer – særlig B- og C-vitaminer – var 21 prosent mindre stresset enn de som ikke spiste multivitaminer. Vitaminspiserene var i tillegg mindre trøtte og mer oppmerksomme enn mennene som ikke tok vitamintilskudd.

4. Gi deg selv en god latter

Humor og latter spiller en svært viktig rolle når det gjelder å redusere og takle stress. Latter reduserer mengden av stresshormoner (som adrenalin, kortison og dopamin) i blodet, og øker mengden av hormoner som er bra for helsa (som endorfin og nevrotransmittere).

5. Ikke spis lunsjen din foran skjermen

Ikke spis foran PC-en – og særlig ikke hamburgere – hvis du vil beholde en god fordøyelse.  Ta pause når du spiser lunsj. Hvis du spiser mens du jobber og er under press kan du lett ende opp med fordøyelsesproblemer og luft i magen. Ta deg tid til litt frisk luft, uansett hvor kvalt du føler deg og selv om telefonen ringer ustanselig. Du trenger å komme deg bort fra arbeidsplassen din og ut i frisk luft i noen minutter.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter