Slik unngår du stiv og vond nakke!

Årsaker til smertefull og stiv nakke er mange, eller er det egentlig det?

Du har sikkert hørt at stress, bilkjøring, sterkt lys, hodepine, mobilbruk, feil sittestilling, dårlig seng, feil gange, for stram BH og dårlig holdning gir stiv nakke, men kan det virkelig være slik at man kan skylde på hver og en av disse gjenstandene eller aktivitetene? Ordtak som nettbrettnakke og studentnakke blir overdrevent brukt av fagfolk og i mediene, men dette er ikke noe annet en unødvendig skremselspropaganda og evidensen vi har tilgjengelig, viser at det ikke går an å gi skylden på en posisjon eller dårlig holdning. (1) (2) Informasjonen på slike temaer på nett, er dessverre dårlig og kan gjøre problemene dine verre dersom informasjonen i tillegg er skrevet på en skremmende måte. Et studie gjorde en evaluering av informasjonen til 154 helsesider på nett. Resultatet varierte veldig og var i gjennomsnitt veldig dårlig (3)

Med «Nettbrettnakke» så mener man at det å bøye nakken å se ned gir stiv og vond nakke, men hvorfor har vi da aldri hørt om strikkenakke, boknakke, pianonakke, tegnenakke, og kortstokknakke? Nakken har ikke noe problem med å bøyes verken ned, opp, til siden eller å rotere. Det er faktisk den delen av ryggsøylen som har mest bevegelighet nettopp fordi den skal gjøre disse bevegelsene og kunne være i disse posisjonene. Problemet med «nettbrettnakke» er ikke den bøyde posisjonen, det er selve mangelen på bevegelse. Kroppen vår er lagd for å bevege oss og når du setter den i en posisjon uten bevegelse over lengre tid så sier den ifra. Selv i søvne så kjenner kroppen lysten til å bytte posisjon og bevege på seg. Du har vel våknet opp i en helt annen posisjon enn den du sovnet i? Eller våknet av at partneren beveger seg, drar i dyna, tar hele senga osv? Så selv når du sover så flytter du på deg faktisk flere ganger i timen. Dette gjelder også for studenter som leser og skriver med hodet ned i pulten flere timer hver dag. Den bøyde nakken har ikke noe problemer i starten, men av å være i ca samme posisjon over lang tid blir den sliten akkurat som om du skulle holdt armene rett ut i flere timer. Så la oss si at du ser mye på mobilen iløpet av en dag og at du ser mye på ipaden i senga om kvelden da må du også ta i betraktning at du har ca samme stilling i bilen, på jobb, hver gang du spiser og i sofaen hjemme. Da er det ikke sikkert at det er mobilen sin skyld, men rett og slett mangel på trening, fysisk aktivitet og bevegelse.

Neste «syndebukk» er dårlig holdning. Dette er også unødvendig skremselspropaganda som ifølge studier ikke har så mye å si for smerter i nakken å gjøre. (1)(2) Ideen om at hvis du ikke har helt normale kurver i nakken, litt innover roterte skuldre eller litt bøyd rygg så danner dette automatisk smerte i området er helt feil. Hadde dette vært tilfelle hadde alle hatt vondt i nakken fordi vi er alle forskjellige. Det er ikke noe feil med å trene for å forbedre holdning. Det kan være av estetiske grunner og det kan hjelpe deg å prestere bedre og i noen tilfeller virke forebyggende, men dårlig holdning i seg selv er ikke farlig.

Istedet for å bare tenke fysisk og gi mobilen eller posisjonen på skuldrene dine skylden så kan det faktisk hende at det er psykiske eller sosiale faktorer som er årsaken til dine ubehag.

Psykiske årsaker som stress, frykt, angst og depresjon spiller ofte en stor rolle i uspesifikke og eller kroniske smerter (6) Dette gjelder også for nakkeplager (7)

Hvordan unngår man stiv og vond nakke og hva kan man gjøre dersom man har det?

Unngå stillesitting i samme posisjon over lengre tid. Er arbeidsdagen din 8 timer foran en skjerm så gjør ikke det noe, så lenge du bytter litt på sittestillingen, kanskje står en time, beveger deg og gjør noen øvelser. Se video:

Trening vil øke vevet sin tåleevne, senke smertesignaler fra området og bidra med å få bevegelse. Motion is lotion. Bare det å trene helt vanlig styrke og kondisjonstrening vil hjelpe deg masse, men du kan også prøve å trene spesifikt nakken. Se video:

Massasje fungerer ofte veldig bra på stiv og vond nakke. Ikke fordi det på en eller annen måte fjerner en eventuell skade, men det øker blodtilførsel, varme, løsner i vevet, senker sensibiliteten altså smerte signalene, og det føles godt noe som i seg selv senker ubehag. Det er ikke ofte du har en veldig behagelig og en veldig vond følelse samtidig er det det? Det beste er å få en god massasje fra en dyktig massør, men det finnes måter å gjøre det på egenhånd også. Se video:

Tøye øvelser kan ofte hjelpe. Bare pass på at du ikke tøyer alt for hardt når du har vondest. Rolig tøyning kan brukes dersom du har vondt og er stiv, men har bedre effekt som ett forebyggende tiltak. Her er noen tøye øvelser du kan gjøre:

Øke livskvalitet i form av mindre stress, et sosialt liv, mindre bekymringer, nok kvalitets søvn og positive tanker kan være det du trenger for å senke skuldrene og unngå ubehag i nakke og hodet. Gjør mer av det som gjør deg glad.

Riktig og positiv informasjon kan reduserer smerte og forkorte rehabiliterings tiden. (4)(5) Så bare det at du nå har lest denne artikkelen kan være tiltaket du trenger 🙂 Og husk stiv og sliten i nakken etter 8 timer med hodet ned i pulten er ikke noe annerledes enn sliten og stiv i beina etter en lang joggetur. Ikke er det farlig heller 🙂

Kilder:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2213543/
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2938272
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20595567
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16103847
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26039902
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1151654/
(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2636754/

Skrevet av:
Petter Håheim Johnsen
ptpetter@gmail.com

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter