Søvnbrist gjør at du mister mer muskler og mindre fett på diett

Vektnedgang høres lett ut i teorien – det er jo bare å spise mindre mat enn energien man bruker i løpet av en viss periode.

I praksis er det mange ulike faktorer som påvirker om en vektnedgang blir vellykket eller ikke. Noe av det som er med på å påvirke resultatet er søvn. Søvnbrist har mange negative effekter som påvirker helsen generelt, hormoner og kroppssammensetning.

Denne studien undersøkte hvordan en moderat søvnbrist påvirket kroppsvekt, kropps-sammensetning og metabolske variabler hos personer som lå i et energiunderskudd.

Det var totalt 39 voksne, overvektige personer som var med som forsøkspersoner. De reduserte energiinntaket til 95 % av sin basalforbrenning (den mengden energi kroppen bruker i hvile), noe som innebar at de reduserte matinntaket sitt med 29-43 %. Maten de spiste var en kombinasjon av ferdige måltider som de fikk servert, eller mat som de lagde selv basert på retningslinjer fra en ernæringsfysiolog.

Gruppen ble delt inn i to. Den ene gruppen, med 15 deltakere, fikk beskjed om å sove som vanlig, og var altså kontrollgruppen i denne studien. Den andre gruppen, med 21 deltakere, ble bedt om å sove i gjennomsnitt en time mindre enn vanlig fem dager i uken, enten ved å legge seg en time senere eller stå opp en time før. To dager i uken fikk de sove så mye de ville. Begge gruppene lå altså i et energiunderskudd.

Etter åtte uker hadde deltakerne i begge gruppene gått ned like mye i vekt. Det man derimot så var at det var en viktig forskjell i hva denne vektnedgangen besto av. Deltakerne som fikk sove som normalt hadde en vektnedgang som besto av i gjennomsnitt 88 % kroppsfett. Hos gruppen som sov en time mindre enn vanlig fem dager i uken var nedgangen på 58 %. De som sov mindre hadde rett og slett mistet mer muskelmasse og mindre kroppsfett, og derfor fått en dårligere kroppssammensetning enn kontrollgruppen, til tross for at det ikke var noen forskjell på vekten.

Å sove en time for lite fem netter i uken er ikke et uvanlig scenario i manges hverdag i form av at man sover for lite i arbeidsuken og prøver å ta igjen tapt søvn i helgen. Denne studien viser at det ikke holder å sove så mye man vil to dager i uken for å kompensere for resten av uken med mindre søvn. I denne studien var ikke styrketrening en del av opplegget. Med tanke på at styrketrening er et kraftig signal til å bygge og bevare muskelmasse hadde det ikke vært utenkelig at tapet av muskelmasse kunne blitt redusert hvis forsøkspersonene hadde trent styrke samtidig.

Denne studien viser altså at å sove en time mindre fem netter i uken fører til at en mindre andel av fettmassen går tapt ved vektnedgang sammenlignet med om man sover tilstrekkelig. Gjør det til en vane å prioritere god søvn, ikke bare for en bedre kroppssammensetning, men for å fungere godt i hverdagen og prestere på trening.

Kilde

Wang, X., Sparks, J. R., Bowyer, K. P. & Youngstedt, S. D. (2018). Influence of sleep restriction on weight loss outcomes associated with caloric restriction. Sleep, 41(5). DOI: https://doi.org/10.1093/sleep/zsy027

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter