Speil Speil på veggen der?

Trening foran speil gir dårligere resultater…

Om jeg kommer med en påstand om at regelmessig trening foran et speil vil gi dårligere og resultater, dårligere balanse, og dårligere reaksjonstid, tror du på meg da??

Det er ingen studier jeg kan vise til for å bevise dette, bare ren praktisk erfaring fra min egen trening. Kanskje ligger det noe i dette, og kanskje ikke, det får være opp til den enkelte å prøve.

Denne artikkelen vil i første rekke gå ut til dem som trener på vanlige gym der speil preger mesteparten av veggene, og folk klemmer ut repetisjoner, set etter set mens de ser hva de gjør i et speil. En spesiell tanke er at alle disse speilene finnes ikke på enkelte treningsstudio, f.eks styrkeløftklubber etc, der en ofte ser at de som driver i styrkeløft og vektløfting ofte snur seg vekk fra speilet når de skal løfte.

Ideen for min del, når jeg skulle prøve dette, var egentlig å ?føle på kroppen? dybden i knebøy, vinklene i markløft osv. Ikke å la et speil fortelle meg hvordan det skulle gjøres. Prøver du dette, vil du kanskje merke at løftet føles helt annerledes når du ikke ser det.

Øyne og indre ører (balansesenteret)

Eldre mennesker faller oftere en unge mennesker. Det er mange grunner for dette, men en årsak som virker veldig troverdig er at når vi blir eldre, så svekkes balansefølelsen som kommer fra det indre øret, og vi bruker synet i stadig større grad for å holde balanse.

Vi bruker øynene våre for å se hvordan kroppsposisjonen vår er, og om vi får følelsen av å falle enten fremmover eller bakover, vil vi prøve å balansere oss, først og fremst for at vi ser, og føler at noe er galt. Dette fungerer, men om vi kunne perfeksjonere balansefølelsen via det indre øret, ville vi bruke det korrekte balanseorganet for å holde oss rett.

Å bruke synet har nemmelig en hake, dette lærer en når en tar førerkort til bil. Seà oppfatte à tolkeà reagere. Nemmelig at fra en ser noe, tolker det en ser, og så retter på det krever reaksjonstid. Det vil si at vi bruker noe tid på å faktisk rette oss opp igjen.

Om du derimot bruker balanseorganet i størst grad, vil en momentant føle en ubalanse, nærmest med det samme vinkelen er litt feil, og bruke mindre tid på å holde seg rett.

En test for å se om du bruker mest øyne eller balanseorganet kan være å stå på en fot å holde balansen i 15 sekunder ca. Når du føler deg i balanse og komfortabel med det, prøv å lukk øynene å se hvor lenge du klarer det. Om du føler ubalansen med en gang (eller et par sekunder etter) du har lukket øynene, viser det at du bruker øynene som balanseorgan.

Det er ofte tilfellet hos eldre mennesker. Yngre mennesker kan ofte balansere bra med øynene igjen, selv om det er nærliggende å tro at unge løftere som har trent foran speilet i mange år allikevel vil miste balansen ganske raskt når de lukker øynene, nettopp fordi de har vent seg til å bruke øynene og ikke det indre øret.

Å stole på speilet for respons på et løft kan kanskje ha negative konsekvenser ettersom reaksjonstiden går ned. Vi må se oss selv bevege oss i speilet, bildet vi ser må sendes tilbake, og vi må tolke det vi ser. Det indre systemet derimot reagerer nesten momentant på hva vi føler.

På store trege løft vil dette kanskje ikke ha så mye å si, men på ekplosive raske bevegelser vil denne forsinkelsen være prestasjonsnedsettende.

Hvordan fikser vi dette?

Første tanke er å dekke over speilet. Bruke en matte eller noe til å dekke over speilet, slik at en må kjenne på kroppen for å se om løftet er korrekt. En annen måte å gjøre dette på er nettopp å snu seg vekk fra speilet.

Det er alltid for og imot på enhver side, og missforstå meg rett, speilet har sine fordeler. Det kan gi deg teknisk feedback, det kan bidra til motivasjon å se musklene arbeide når du løfter, og haller du mot kroppsbygging er det vesentlig å posere og se kroppen i sin helhet.

En måte å se seg selv på er bilde eller video av løftene vi gjør. Det kan også fungere som fin feedback og vekke tanker om hva som må endres. Som i nesten alle sammenhenger i livet, er vel måtehold veien å gå.

Prøv en periode å snu deg vekk fra speilet, og føl hvor annerledes dette blir. Du har ingenting å tape på å prøve, og med litt flaks, vil det vise seg til at du har bedre kroppskontroll og teknikk når du har gjort dette en stund.

Med økt reaksjonstid, kommer også bedre/mer styrke, så det skader ikke å prøve.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter