Spiller det noen rolle hva du tenker på?

Slik tenker du deg til et par ekstra kg på maksløftet ditt!
Har du noen gang tenkt på hva du faktisk tenker på når du trener, når du kjører tunge markløft, knebøy og benkpress?

Jeg antar de færreste bryr seg spesielt mye om dette, men hva når det er snakk om forsøk på maksløft? DA burde det kanskje spille en rolle, eller hva? Ja, det gjør faktisk det og jeg tenkte vi kort skulle se litt på dette og hvordan du kan tenke deg til et par ekstra kg på maksløftet ditt.

Først, la oss ta for oss en typisk treningsentusiasts fremgangsmåte når det er snakk om maksløft.

Sjekk hvor store biceps jeg har a`, sier en meget stolt Ørjan der har står og flekser foran speilet med en tight sort singlet. Mens han fortsetter å demonstrere sine poseringsferdigheter kommer det en temmelig hot dame (det syns hvertfall Ørjan at hun er) og setter seg på treningsbenken like ved, uten å vise et snev av interesse til hans svulmende biceps.

Ørjan liker selvsagt ikke dette da han stort sett er vant med å få all oppmerksomhet, spesielt fra treningskompisene sine, så han har selvsagt tenkt til å forsøke å gjøre noe med dette. Kom igjen a, Ørjan, roper Petrus, en av treningskompisene hans,det er din tur. Ørjan vet selvsagt at det er hans tur til å kjøre maksløft i benkpress. Planen er å forsøke seg på 110 kg i dag, en økning på 2,5 kg sammenlignet med hans tidligere maksløft, så dette regner han med at skal gå meget bra.

Ja, skal bare varme opp litt mer, sier Ørjan lyvende tilbake og går bort til frivektene like ved der den hotte dama nettopp har kjørt et sett på skråbenken. Ørjan plukker opp et par 15 kgs frivekter og begynner å kjøre bicepscurls for å få enda mer pump. Dette må da gjøre susen, tenker han, men nei, fortsatt ingen blikk å få, null reaksjon. Hva er det du driver med??, hører han ropende, kom igjen a!?.

Ørjan går tilbake mot benken mens han prøver å bortforklare den ekstra oppvarmingen. De andre smiler bredt mens de samtykker, jaada. Ingen av dem gidder å si noe imot, Ørjan uansett, han er tross alt den kule i gjengen.

Ørjan gjør seg klar til maksløftet og legger seg ned på benken, mens han ser bort på den hotte dama. Fortsatt ingen reaksjon. Jaja, tenker han, får vel bare kjøre på da. Ørjan, får hjelp til å løfte stanga ut av racken, han senker den med god kontroll, får bra fart på den på vei opp igjen, men nei.. der stoppa det!

Hva du bør tenke på når du løfter

Det er selvsagt ingen regel for hva du må tenke på når du løfter, men når det gjelder maksløft bør du velge noe som får deg gira nok til å gi alt.

Et godt tips er å tenke på en situasjon som får deg til å bli sinna og evnt. aggressiv. Dette bør ikke være noe problem da de fleste har en eller annen situasjon fra tidligere i livet som vil fremprovosere noe slikt.

Under et maksløft er det selvsagt viktig å tenke på teknikk, men om du er klar for et maksløft, så bør teknikken allerede være automatisert slik at du bare kan kjøre på og gi alt. Og det er nettopp dette med å gi alt? som har så mye å si med hva du tenker å gjøre.

Så, dette er ikke tiden for å tenke på hverdagslige gjøremål, hva du skal spise etterpå, prøver på skolen, problemer i jobben, osv. Under et maksløft skal du være 100% tilstede og fokusert på oppgaven du har foran deg, som KUN er å løfte vekta du har tenkt til å sette ny rekord med.

Andre motiverende faktorer er benyttelsen av tilskuere, da dette gjerne setter i gang en meget potent tankeprosess, OM du er teknisk dyktig og komfortabel med oppgaven som er foran deg. Dette kan enten være fiktive tilskuere, altså personer du tenker er tilstede og observerer deg (dette funker faktisk meget bra), eller faktiske personer som er tilstede, noe som er enda bedre.

Men?

Da er de nødt til å se på deg også..

Så, kanskje Ørjan hadde satt en ny maks om han fikk den oppmerksomheten han ønsket seg. Who knows?


Eirik Sandvik

StyrkeCoach.no

Trykk her om du vil lære å trene (både deg selv og andre) KORREKT.

Trykk her om du vil BLI KVITT skader og forebygge kroniske smerter.

Trykk her om du vil BYGGE BIFF.

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter