Du kan SPISE MER i vinter og komme i form!

Du må spise for å forbrenne fett!

Å slutte å spise er som å la være å kaste nye vedskiver på et bål. Den brennende flammen slukker ganske snart! De fleste trenger å spise MER! Ja, du leste riktig. Imidlertid mer av riktig type mat!

Alle som har kommet et stykke i treningen sin begynner å innse at kosten betyr mer enn man fra begynnelsen av har trodd. Å passe hverdagsmaten sin er det samme som å gi seg selv en ærlig sjanse på gymet. Her går folk rundt og snakker om proteinpulver og kosttilskudd før de en gang har lært seg å skille på proteiner. karbohydrater og fett!

Trenger jeg å legge til at det er latterlig? Hvis disse personene deretter løper til gymet og utfører treningsbevegelsene helt feil, er det, unnskyld meg, patetisk!

La oss raskt gå gjennom de vanligste spørsmålene som dukker opp på gym-gulvet:

1) Hvordan får jeg frem rutene på magen?
2) Hvordan går jeg ned i vekt uten å miste muskelmasse?
3) Hvor mye protein, karbohydrater og fett, og hvor mye kalorier bør jeg spise per dag?
4) Hva skal jeg spise for å øke muskelmassen min?
5) Bør jeg spise en eller annen form for kosttilskudd?

Kast vekten!

Ditt første steg: kast vekten og slutt å slanke deg!

Du har mange ganger sikkert fått høre fra velmenende mennesker at det bare er å slanke seg og veie seg regelmessig hvis man vil ned i vekt. Men det er et råd du ikke bør følge! For det første avslører ikke vekten hva det er som gjør at du går ned i vekt: har du virkelig blitt kvitt fett, eller er det muskelmasse og væske som har forsvunnet? Vekten din er egentlig ganske uvesentlig, det er jo hvordan du ser ut som er det viktige! Dessuten gjør en vanlig slanking (som i dag har blitt synonymt med en drastisk nedskjæring av det daglige kaloriinntaket) som oftest bare at du går ned i vekt raskt under selve slankekuren, men siden går opp igjen like mye (eller mer) . Og det er jo ikke det du ønsker, eller hva? Et kraftig redusert kaloriinntak, samtidig som man trener hardt, gjør at kroppen stiller seg inn på «sultetilstand» og bestemmer seg for å gå på sparebluss.

Den holder igjen alt fett den kan og forbrenningen din reduseres. Du er med andre ord inne på helt feil spor!

Musklene inneholder mer vann enn fett.

Vekten er et feilaktig måleinstrument av ytterligere en grunn: muskler veier mye mer enn fett fordi de inneholder mye mer vann (musklene inneholder ca 70% vann mens fett inneholder ca 22% vann). Selvsagt vil du beholde den muskelmassen du har bygd opp, det er jo den som gir kroppen den virkelige formen, og den gjør dessuten at du forbrenner kalorier. Hvis du bare fokuserer på hvor mye du veier, så kan det derfor bli helt feil. Du går ned i vekt, men blir i virkeligheten fetere, fordi kroppen din lagrer fett og forbrenner muskelglykogen isteden! Før du gjør noe annet, bør du altså kaste ut vekten og glemme slanking i ordets vanlige betydning. Det du skal konsentrere deg om er å bli kvitt fettvekt, ikke muskelvekt eller vann.

Mål deg!

Hva gjør man da? Hørt snakk om å måle noen gang? Og du, la mamma beholde målbåndet! Jeg snakker om måling med kaliper. Har du ikke råd til å skaffe deg en slik, eller la noen andre gjøre en profesjonell måling (hør etter på gymet om gymeieren kjenner til noen som kan hjelpe til), så begynn med å bruke dine egne fingre. Klyp tak i skinnet på magens sider, hoftene, brystet etc. Det gir deg en ganske god ide om hvor mye underhudsfett du har. Hvis du vil ha så eksakte resultater som mulig, bør du imidlertid la en erfaren person fettmåle deg ved f eks kalipermåling eller undervannsveiing.

Metodene som ikke fungerer

Å skjære ned på kaloriinntaket For å bli kvitt en kilo fett må du spise 4500 kcal mindre enn du forbrenner. Løsningen virker soleklar: spis færre kalorier, så blir du kvitt fettet, eller hva?

Feil!

Ved å bare skjære ned på kaloriinntaket oppnår du ikke noe effektivt. Ok, du kommer antagelig til å gå ned i vekt, i det minste til å begynne med, men de kiloene du mister kommer bare til å bestå av fett. I første rekke blir du kvitt væske, hvilket gjør at vektreduksjonen virker veldig imponerende de første ukene. Siden er det som om du møter veggen. Du går ikke ned et gram til, eller hvis det går riktig ille: du begynner å gå opp i vekt igjen, tross at du har fått panikk og spiser enda mindre.

spis-mer-2015-9-9-9-2

Høres det kjent ut?

Grunnen til at dette skjer er følgende: kroppen din fungerer etter et prioriteringssystem, og å overleve er alltid numero uno.

Dessverre vet ikke kroppen din hvorfor den plutselig får mindre kalorier, den vet bare at dens overlevelse er truet. Hvor latterlig det enn kan virke, så mistenker kroppen at den holder på å utsettes for sultedød! Etter et par uker med lavkaloridiett kommer kroppen din til å svare med følgende innebygde forsvarsmekanismer:

1) Basalmetabolismen
(grunnomsetningen din, den energien som kreves for at de indre organene skal kunne fungere) sakker ned, hvilket gjør at du forbrenner færre kalorier, selv om du trener like mye som vanlig.

2) Fettcellene dine
sender kjemiske signaler til hjernen din om å øke sultfølelsen. Dette kan være årsaken til at personer som går på lav-kaloridietter har et slikt angstbetont kjærlighet- og hatforhold til mat.

3) Kroppen din
begynner å «spise opp» musklene for å spare energi og kunne holde igjen fett, hvilket gir energi i en lengre periode og dermed også sikrer overlevelsen i en lengre periode.

Når alt dette skjer på en gang blir det praktisk talt umulig for kroppen å kvitte seg med fettet. Å slanke seg, i ordets vanlige forstand (dvs å skjære ned på kaloriene), fungerer altså ikke. Punktum slutt.

B. Piller & pulver

Før du kjøper den pilleboksen i helsekost- eller matvarebutikken, tenk etter om dette er noe du kan tenke deg å spise resten av livet.
Hvis produktet i det hele tatt har noen positiv effekt er det nemlig det som kommer til å kreves for at du skal kunne holde den nye vekten din!
Et kosttilskudd kan derimot være bra som måltidserstatter på stressede dager, under en hardtreningsperiode eller under en diett.
Noen andre viktige faktorer som du ikke heller kan kjøpe på boks, men som er avgjørende for om du skal lykkes med fettreduksjonsprosjektet ditt eller ikke, er motivasjonen og støtten fra omgivelsene dine. Igjen spiller valget av livsstil inn: hvilke miljøer du ferdes i og hvilke mennesker du omgås.

C. Flytende diett/faste

De fastekurene som finnes å få kjøpt overalt inneholder flere av de nevnte feilene og manglene. Faste er passende for en viss gruppe mennesker, og ordineres til og med av leger i enkelte tilfeller. Men det dreier seg da om pasienter som er under en leges kontroll.
Å eksperimentere på egen hånd med slike metoder kan være skadelig med tanke på blodtrykk, hjertefunksjon og elektrolyttbalansen. Faste gjør vanligvis at man går ned i vekt altfor raskt, hvilket altså innebærer at en veldig liten del av den vekten man mister består av fett. Dessuten er sannsynligheten for at du raskt går opp igjen de tapte kiloene tre ganger større enn hvis du hadde tatt det litt roligere og tatt fettreduksjonen på en langsom og metodisk måte.

Hva som virkelig fungerer

Det FINNES fettreduksjonsmetoder som virkelig fungerer og gjør at du beholder den nye figuren din når du vel har meislet den frem.
Spør de menneskene som har lykkes med å bli kvitt bilringene, gubbemagen og ridebukselårene, og de kommer med største sikkerhet til å si det samme alle sammen: de gjorde noen forandringer i livsstilen sin, som å skjære ned på fettet i kosten, spise litt nyttigere og å begynne å mosjonere mer. De fant ut at dette var et program som fungerte og som var lett å holde seg til. Det ble ikke en stadig kamp mot kiloene, men en herlig måte å leve på som fikk dem til å føle seg bedre og se bedre ut, gjorde dem friskere og ga dem mer energi. Så hvorfor ikke prøve du også?

Mange av oss har vokst opp med dårlige matvaner (både rent kostmessig, men også fordi vi har brukt mat for å trøste oss, roe oss ned osv og dermed har koblet mat inn som et slags rustoff i det daglige livet vårt), hvilket er det første vi må forandre på.
Tenk skikkelig over hva du stapper i deg og hvorfor.

Ingen raske løsninger

Dessverre finnes det, tross ukebladenes trøttende overskrifter, ingen snarveier til en veltrent, veltrimmet kropp. Du kommer først til å nå målene dine når du har gjort en helhjertet satsing og forandret livsstil slik at du lever mer sunt: spiser nyttigere og trener regelmessig.
Du vet hva som gjelder for å bli kvitt fettet, for alltid! Det er opp til deg å ta til deg denne informasjonen og gjøre de nødvendige forandringene i livsstilen din for å lykkes. Jeg ønsker deg lykke til!

10 tips for å forbrenne fett

  1. Spis bare når du er sulten: Lær deg å kjenne forskjellen på virkelig sult og psykologisk sult (når du bare er sugen på noe).
  2. Spis bare når du er avslappet i kropp og sjel: Nyt hver bit! Bli bevisst på porsjonsstørrelsene dine og hele spiseprosessen.
  3. Reduser alle distraksjons faktorer: Skru av TV’n. legg vekk boken eller avisen. osv.
  4. Handle aldri når du er sulten: Dette fører til at du ikke fristes til å kjøpe unyttige produkter som du ikke trenger.
  5. Spis fra mindre tallerkener: Porsjonene dine blir automatisk mindre.
  6. Spis sakte og tygg nøye: Da holder maten lenger og du føler deg mettere.
  7. Ikke misunn deg selv maten: Ikke sult deg, og føler du et vanvittig sug etter godteri eller noe annet unyttig, så unn deg det på en spisedag i uken eller per måned – men i begrenset mengde! Fråtsing fører alltid til overvekt!
  8. Spis bare mens du sitter ved matbordet: Da har du bedre kontroll med hvor mye du spiser og hva du stapper i deg.
  9. Forbered deg på vanskelige tider: Ha alltid med deg «snacks» som inneholder ytterst lite fett, f eks frukt, til jobben, slik at du ikke tvinges til å ty til junkfood på et gatekjøkken hvis du plutselig skulle føle deg sulten.
  10. Gi deg selv tid til å trene: Det tar tid å bryte gamle tillærte vaner. Ikke bli frustrert hvis det tar tid å komme inn i en ny livsstil, der også seriøs trening inngår.
    Føles det slitsomt, så trøst deg med at resultatene er så utrolig givende!

Sjekk ut vår populære podcast med Andreas Adolfsson.

Podcasten finner du også på Spotify.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter