Stabilitet = kraft

Velg dine øvelser med omhu, og søk stabilitet.

«Plant beina godt i bakken,» sa instruktøren i styrkeløftklubben.

Året var 1977. Jeg var 16 år og prøvde benkpress for første gang. Det var ikke mer enn 40 kilo, men jeg kan ennå huske hvor tungt det var. Etter dette aller første settet fikk jeg beskjed om å løfte føttene opp på benken og så ta et sett til.

Det var en utrolig stor forskjell.

Jeg mistet nesten balansen der jeg lå uten å ha gulvet som støtte, og det var det instruktøren ville jeg skulle lære. Nemlig at balanse = kraft! For uten at man planter beina godt i bakken og vil øvelsen få en ubalanse, og du mister kraft.

Dette prinsippet har jeg tatt med meg inn i kroppsbyggingen, og i absolutt alle øvelser søker jeg den posisjonen som gir stabilitet så jeg ikke mister kraft i den muskelen (eller øvelsen) jeg vil trene. For i samme grad som du mister stabilitet, vil du miste kraft.

Lasteevne

Et kanskje snålt ord, men det skal beskrive øvelsens kapasitet til å laste vekter. På engelsk heter det «loadability».

Alle øvelser har en grad av stabilitet, som igjen gir en grad av «loadability» – lasteevne.

Eks.

Knebøy på ett ben har mindre stabilitet, og dermed mindre lasteevne enn knebøy. Men knebøy har igjen litt mindre stabilitet enn beinpress.

Et skrekk eksempel på en ustabil øvelse er flyes med kun én arm om gangen. Dette gir så dårlig balanse at brystmuskelen ikke utfordres tilstrekkelig til at den kan svare med verken økt styrke eller økt volum. Til det er den for ustabil.

Velg dine øvelser med omhu, og søk stabilitet. Spesielt i isolerte øvelser er dette viktig, for selv den beste isolerte øvelsen på papiret kan bli betydelig mindre effektiv om den er lite stabil.

Ingen klarer effektivt å bokse på ett ben, for styrken i slaget henger direkte sammen med hvor stabilt du står på bakken. Det samme gjelder i vekt-trening, og styrken i øvelsen er like stor som den er stabil.

De mest stabile øvelsene er maskiner, men det betyr IKKE at man kun skal trene det. Men det betyr at du må søke og lete etter den aller beste stabiliteten i enhver øvelse, for det er garantert mer å hente på den arenaen.

Som et hus trenger et solid fundament, trenger en øvelse det samme. Du kan ikke laste mer enn fundamentet tillater, så kanskje du skulle sjekke om dine øvelser har et forbedringspotensiale når det gjelder balanse?

(Beklager dette utrolig dårlige ordspillet, men klarte ikke å la være)

Ha en balansert treningsuke

 


Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.

 

Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes – muskelprofessoren – har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021. I 2022 vant han bronse i Mr. Universe, og tok med det steget helt opp i verdenseliten.

Muskelprofessoren står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion, Atlantis og Function Line. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon. Her kan du lese alle artiklene skrevet av Muskelprofessoren.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter