Har du pisket krem noen gang? Ikke med elektriske kjøkkenredskap, men på gamlemåten? Jeg har gjort det, og det er faktisk ikke så enkelt som det ser ut til. Det vil si, for mormor var det enkelt. Hun pisket krem i et voldsomt tempo, men da jeg prøvde for første gang var jeg ikke en gang i nærheten av å få det til.
Koordinering
Jeg fikk liksom ikke koordinert bevegelsen så den ble like effektiv som da mormor gjorde det, og hadde hun ikke overtatt hadde fløten aldri blitt til krem den dagen, og jeg hadde fått kun fløte på jordbærene.
Stabilitet
Noe annet jeg ikke er spesielt god på er å balansere på slakk line. På skolen hadde vi et tau som var spent mellom to punkter, og det var selvfølgelig konkurranse i hvem som var best å balansere. En konkurranse jeg aldri vant.
Men det var ikke styrken i verken lår eller rumpe som var problemet, men det som kostet mest energi var kroppens aktivering og de-aktivering av alle musklene som gikk til oppgaven. Det ble for mye for, la meg si hodet mer enn kroppen.
«Piske krem» øvelser
Det eksiterer mange øvelser vi kan sammenlikne med å piske krem, eller å balansere på slakk line. Slike øvelser er ikke de mest effektive om man ønsker økning i muskelvolumet, fordi det økte kravet til koordinering og stabilitet fører til at kroppen ikke makter å aktivere HYM- høy ytelse motorenheter.
Til det er det for mye energi som går til andre oppgaver.
Høy ytelse motorenheter
HYM, altså høy ytelse motorenheter styrer de muskelfibre som kan vokse ved at det dannes flere sarkomerer. De legger seg enten ved siden av hverandre eller etter hverandre, og på den måten øker muskelen i volum. Det er denne typen muskelfibre vi ønsker skal kobles på når vi trener. For lav ytelse motorenheter kobler på en type muskelfibre vi bruker i det daglige, og de har allerede nådd sitt potensiale for volum og styrke.
Man får ikke store armer av å pusse tennene, uansett hvor grundig man pusser.
Velg de mest effektive øvelsene
Er målet volumøkning er det derfor ikke uvesentlig hvilke øvelser man velger, for ikke alle øvelser er automatisk like effektive i å aktivere HYM – fibrene som kan vokse. Om kravet til koordinering og stabilitet blir for stort, vil kroppen tilsvarende hindres i å aktivere HYM.
La oss si du vil trene beina. Hvilken øvelse tror du er best av knebøy i smith maskin, eller knebøy på slakk line?
Svaret sier seg selv, ikke sant? Du vil jo aldri klare å trene lårene effektivt på slakk line, for du vil bruke det meste av energien på å holde balansen. Jada, jeg vet at dette er et lite relevant eksempel, men det forteller oss allikevel noe viktig. Nemlig at i samme grad som en øvelse krever energi til stabilitet og koordinering, vil den tilsvarende miste effekt når det gjelder å «bygge muskler».
Søk stabilitet
Tenk stabilitet om volumøkning er målet ditt, og søke etter den mest stabile posisjonen uansett hvilken øvelse du velger. Pushdown er et godt eksempel. Hvis du står rett opp og ned vil kabelen dytte deg bakover, og kreve at du virker tilbake med en motkraft. Du ender opp med å gjøre to ting; trene triceps og i tillegg bruke kraft og «hjernekapasitet» på å trene stabilitet.
For du må nemlig også bruke kjernen til å holde deg hundre prosent i balanse, og denne prosessen krever energi som går ut over effektiviteten i triceps økten. Men hadde du for eksempel snudd ryggen til apparatet og lenet deg inn til et fast punkt, ville kravet til stabilitet for det meste forvunnet og effektiviteten på øvelsen tilsvarende blitt mye større.
Konklusjon
Så der har du det; ikke alle øvelser er like effektive i å aktivere de muskelfibrene som gir større rumpe, lår eller armer.
Ønsker deg en stabil trening!
Kristiansanderen Thor Ivar Hornnes har vært i bransjen mer eller mindre sammenhengende siden han startet opp ”Thor Ivars gym” i Kirkegata i 1982 – som et av Kristiansands aller første treningssentre. I 1989 ble han norgesmester i tungvektsklassen, og gjentok bragden som veteran i pluss seksti i 2021.
Thor Ivar Hornnes står bak flere treningskjeder som Shapes, Trimeriet og Instinct, og selger utendørsapparater fra blant annet Omnigym og Tufteparken samt inneapparater fra Freemotion. Siste konsept hos seriegründeren er Anatomic Fitness, norskproduserte treningsmaskiner der anatomi og biomekanikk ligger til grunn for design og funksjon.