Å mestre hverdagen er ikke den enkleste sak i verden.
Hver dag må vi forholde oss til jobb, familie, venner, partner osv. Ofte er vi ikke flinke til å tenke på oss selv, i det vi gjør hva vi kan for å innfri forventninger. Dette kan lett gå ut over kosthold, mosjon, søvn og hvile. Dette vil igjen føre til stress.
Stress er noe alle mennesker opplever i ny og ne. Når du stresser skiller kroppen ut stresshormoner, uansett om det er «positivt» eller «negativt» stress. For å sikre artens beståen har alle levende vesener utviklet beskyttelsesmekanismer mot farer. Når vi opplever en situasjon som farlig, utløses det en urgammel kamp eller fluktrespons. I dagens samfunn er ikke disse stress-momentene alltid reelle. Spiser vi for eksempel feil, kan det føre til unødvendig stress. Dette er fordi stresshormoner også skilles ut når blodsukkeret svinger for mye. Når du spiser høyglykemisk mat får du svingninger i blodsukkeret. Når du spiser poteter eller baguetter stiger blodsukkeret fort og mye. Da får du økt utskillelse av insulin, som igjen fører til at blodukkeret faller raskt ca 1,5 time etter at du har spist. Hjernen er avhengig av stabilt blodsukkernivå og vil oppleve fallende blodsukker som faresignal. Hvis blodsukkeret fortsetter å falle vil du besvime. Derfor setter kroppen i gang utskillelse av hormoner som skal sørge for at blodsukkeret stabiliserer seg. Disse hormonene er adrenalin og kortisol. Dette er akkurat de samme hormonene som settes i gang når du plutselig blir utsatt for fare, kulde, hete, høye lyder, eksamensnerver og nervene du føler før du skal i jobbintervju.
En kombinasjon av feil kosthold, manglende mosjon, høyt arbeidstempo, dårlig søvnkvalitet og sviktende mestring fører til kronisk stress. Det fører også til kronisk forhøyet insulinnivå og uklare tilstander som fibromyalgi og utbrenthet eller overvekt, diabetes, men også angst og depresjon. Kronisk stress tapper kroppen for krom. Du opplever da uimotståelig søt- og/ eller stivelseshunger.
Hvis du føler at du stresser for mye, så er det noe du kan gjøre! Først må du vite hva som stresser deg. Er det kontinuerlig stress? Har du høyt stressnivå? Snakker du om dine problemer? Føler du deg hjelpesløs? Beveger du deg for lite? Røyker du? Drikker du for mye alkohol? Spiser du riktig?
Ta en kontrollrunde i følelseslivet ditt. Kanskje det er nok å tenke litt og strukturere deg selv litt. Kanskje du må snakke med en venn. Eller kanskje en psykolog? Stress kan forårsake mange psykiske og fysiske lidelser, så det beste er å ta et oppgjør med den snikende hissigproppen.
Lykke til.
Kilde: Fedon A. Lindeberg, GI-lister for kost i balanse.