Studie: Nøtter reduserer risiko for depresjon

En håndfull med nøtter om dagen reduserer risikoen for depresjon med 17 prosent, mener forskere.

En nylig studie publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition har avdekket en interessant sammenheng mellom nøtteforbruk og mental helse. Forskere analyserte livsstilsdata fra UK Biobank, som inkluderte informasjon om en halv million britiske innbyggere. De fokuserte på en gruppe på over 13.000 individer, i alderen 37 til 73 år, som ble observert fra 2007 til 2020. Disse individene hadde ikke depresjon ved studiens start, men etter fem år hadde 8,3 prosent av dem utviklet tilstanden.

Resultatene viste at de som konsumerte minst 30 gram nøtter daglig hadde en 17 prosent lavere forekomst av depresjon sammenlignet med de som ikke gjorde det. Dette mønsteret var konsistent uavhengig av typen nøtter de spiste, enten det var valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, mandler eller pistasjnøtter.

Forskerne spekulerer i at nøtters positive effekt på mental helse kan skyldes deres innhold av antioksidanter eller betennelsesdempende stoffer. Nøtter er rike på bioaktive stoffer som fenoler og fytosteroler, essensielle mikronæringsstoffer, fiber, høykvalitetsprotein, enumettede og flerumettede fettsyrer, samt vitaminer, som alle kan bidra til bedre mental helse.

Bruno Bizzozero-Peroni, tilknyttet universitetet i Castilla-La Mancha i Spania, understreker at dette gir enda en grunn til å inkludere nøtter i kostholdet. Jenna Macciochi, forsker i immunologi ved Universitetet i Sussex, bemerker at selv om studien viser en sammenheng, er den eksakte mekanismen bak nøtters innvirkning på depresjonsrisiko fortsatt ukjent. Hun legger til at forskningen støtter et økende antall bevis innen ernæringspsykologi som indikerer at kostholdet spiller en rolle i humørforstyrrelser.

Studien bidrar til en voksende forståelse av hvordan mat kan påvirke vår mentale velvære og understreker viktigheten av et balansert kosthold for å opprettholde god mental helse.

Bizzozero-Peroni B, Fernández-Rodríguez R, Martínez-Vizcaíno V, Garrido-Miguel M, Medrano M, Jiménez-López E, Mesas AE. Nøttforbruk er assosiert med en lavere risiko for depresjon hos voksne: En prospektiv analyse med data fra UK Biobank-kohorten. Clin Nutr. 2023 Jul 26;42(9):1728-1736. doi: 10.1016/j.clnu.2023.07.020. Epub ahead of print. PMID: 37542950.

Studien viser at daglig inntak av nøtter, uansett hvilken type nøtter det er snakk om, reduserer risikoen for depresjon med 17 prosentDette mønsteret var konsistent uavhengig av typen nøtter de spiste, enten det var valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, mandler eller pistasjnøtter12.

Forskerne spekulerer i at nøtters positive effekt på mental helse kan skyldes deres innhold av antioksidanter eller betennelsesdempende stoffer. Nøtter er rike på bioaktive stoffer som fenoler og fytosteroler, essensielle mikronæringsstoffer, fiber, høykvalitetsprotein, enumettede og flerumettede fettsyrer, samt vitaminer, som alle kan bidra til bedre mental helse12.

Dette gir nok en god grunn til å inkludere nøtter i kostholdet, og understreker viktigheten av et balansert kosthold for å opprettholde god mental helse. 🌰🧠

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter