STYRKELØFT: Intervju med Jonas Dalby Mathisen

Jonas Dalby Mathisen er Nordisk mester i knebøy og benkpress – hans beste løft er 290 kg i knebøy, 190 kg i benkpress og 262,5 kg i markløft. Iform.no har vært så heldig å fått en prat med denne unge og lovende kraftpluggen.

Navn: Jonas Dalby Mathisen
Alder: 23 år
Bosted: Torshov, Oslo
Yrke: Salgskonsulent
Vektklasse: -83 kg
Klubb: Oslo Styrkeløftklubb
Meritter:

 • Jr. Norgesmester -83 kg 2014
 • Nordisk Mester -83 kg 2015

Sponsor: Gofit
Instagram: jonasdalbymathisen

Fortell litt om deg selv – hvem er du?

Bosatt på Torshov i Oslo, men kommer opprinnelig fra Hadeland. Ferdig med studier ved Handelshøyskolen BI for et halvt år siden. Jobber i dag fulltid som salgskonsulent i EVRY samtidig som jeg er med på å drive et transportselskap på Hadeland. Er også utdannet PT og kostholdsveileder, dette har jeg jobbet med i 2 år før jeg flyttet til Oslo.

Brukt mye tid på motocross frem til jeg var 15 år før jeg satset ekstra på fotballen frem til jeg var 19 år der jeg spilte på jr.-og B-laget til Hønefoss BK. Var ofte plaget med små-skader så motivasjonen falt over tid da jeg aldri følte meg 100%. Min skadeforebyggende trening ble mer og mer styrkeløftrettet og plutselig hadde jeg kjøpt meg både vekter og løfterack som ble plassert utenfor gutterommet. Kan vel si jeg ble bitt av basillen.

Generelt så har jeg et veldig godt humør, er hardtarbeidende samtidig som jeg er glad i å definere konkrete mål og jobbe mot disse.

Jonas-Dalby-Mathisen1-Krediteres-Norges-Styrkeløftforbund-(4)

FOTO: Norges styrkeløfter forbund

Kan du fortelle litt om ditt treningsopplegg?

Først vil jeg nevne at treneren min, Marius Jørve Arnesen, har full kontroll på hvordan jeg trener. Han tok tak i meg etter mitt første NM i 2012 og lurte på om jeg ønsket å være med på «Regionslaget Øst» som er en satsningsgruppe i regionen. Siden 2012 har han trent meg og vi har sammen hatt en veldig jevn og fin utvikling. Dette er jeg veldig takknemlig for!

Kort fortalt så blir treningen min gjennom et helt år blir definert i en årsplan som viser hvilke stevner jeg skal delta på i løpet av et år. Ut i fra dette programmeres treningen i ulike perioder, primært i «mengdetrening» og i «oppkjøring». Mengdetreningen utføres med veldig høy frekvens. Her blir det svært mange repetisjoner og sett. Oppkjøringen er treningen som planlegges ca. 12 uker før et stevne. Her trapper jeg typisk opp belastningen og ned frekvensen for å «spisse» formen for å yte som best i konkurranse. Erfaringsmessig føler jeg at overskuddet i kroppen stadig blir større i kroppen jo nærmere man kommer konkurranse i en oppkjøringsperiode. Verdt å nevne er at jeg stadig merker at jeg bygger den største styrken i mengdetreningen, det er her man skaper selve «fundamentet» man skal bygge videre på.

Sett bort i fra selve utformingen på treningen, så ønsker jeg å trekke frem variasjon. Variasjon ikke bare i reps og sett, men også i øvelsesutvalget er noe treneren min og jeg har stort fokus på. Trener normalt 5 dager i uken (mandag til fredag), dermed sier det seg nærmest selv at jeg ikke kan trene de samme øvelsene gjennom hele uken da jeg trener en variant av knebøy, benkpress og markløft hver økt. Jeg benytter for eksempel mye strikker og «klosser» i treningen min for å utfordre meg i posisjoner i løftene der jeg må bli bedre. Eksempler på øvelser jeg har i programmet for å variere treningen er:

 •  «Knebøy i strikker»
 •  «Benkpress med strikk i 8-tall»
 •  «Markløft fra kloss»

Det å variere i treningen føler jeg bidrar til å holde meg skadefri, men tillegg at jeg kan jobbe med enkelte punkter i løftene mine der jeg må trene mer for å bli bedre.

Jonas-Dalby-Mathisen1-Krediteres-Norges-Styrkeløftforbund-(5)

FOTO: Norges styrkeløfter forbund

Hvordan ser kostholdet ut en vanlig dag?

Jeg har som oftest en «mal» å forholde meg til da jeg liker planer og oversikt. Dette gir en indikator på hvor mye næring jeg burde innta i løpet av en dag. Jeg er ikke av typen som er for «strickt» som må spise det samme fra dag til dag, selv om jeg kan se nytten av dette i perioder.

En typisk dag kan bestå av disse matvarene:

 • Frokost: Havregryn, melk, 1 frukt/grønnsak
 • Mellommåltid 1: 300ml Smoothie med juice, bær, 1-2 egg og havregryn
 • Lunsj: 2 egg, litt laks, grovbrød og en bolle med grønnsaker (Fin lunsjordning på jobben)
 • Mellommåltid 2: 300 ml Smoothie (resten av den fra mellommåltid 1)
 • Middag: Varierer veldig fra dag til dag.
 • Før trening: Riskaker
 • Underveis: Banan
 • Etter trening: Whey 100% (eller sjokolademelk) + riskaker
 • Før leggetid: Cottage cheese og en grønnsak

Har du satt deg noe langsiktig mål?

En målsetning jeg har hatt siden 2012 er å løfte 800 kg totalt på under 83 kg kroppsvekt. Dette innebærer 300 kg knebøy, 200 kg benkpress og 300 kg markløft. Det her er en målsetning jeg ønsker å oppnå før jeg setter meg noen ny. Per i dag så er jeg farlig nære å realisere målet i knebøy og benkpress, men i markløft må jeg jobbe mer.

Et delmål på veien er å kvalifisere meg til Vest-Europeisk Mesterskap for senior. Kravet er 765kg, noe som skal innfris i nær fremtid. Jeg har i år mitt første år som seniorutøver, så jeg ønsker å slå godt i fra meg på et tidlig tidspunkt.

Jonas-Krediteres-Per-Gunnar-Roalkvam

FOTO: Per Gunnar Roalkvam

Dine beste løft på konkurranse?

 • 290 kg knebøy
 • 190 kg benkpress
 • 262,5 kg markløft

På trening?

Foreløpig er konkurranseløftene som er nevnt over de beste løftene jeg har gjennomført. Det kan være nevnt at jeg har løftet 200kg i benkpress ved et par anledninger på trening.

Dine største støttespillere? Hvem og hvorfor?

Det er flere rundt meg som bidrar til at jeg kan utvikle meg videre som utøver. Blant disse er samboeren min som straks er ferdig med studier innen osteopati. Hun bidrar veldig til at jeg blant annet holder meg skadefri. Treneren min programmerer treningen min, følger meg opp på stevner og sørger for at alt ligger til rette for å prestere på topp. Kompisen min, Andreas Olsen, stiller alltid opp om jeg trenger hjelp med noe. Selvfølgelig er det også støttende med familie som stiller opp på stevner og ellers i hverdagen. Jeg vil også trekke frem sponsoren min, Gofit, som kler meg opp med topp treningsbekledning tilpasset mitt bruk. Det er veldig motiverende å være en av utøverne de retter seg mot.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter