Styrketrening er bedre enn hormonerstatning for kvinner i overgangsalderen!

Når kvinner kommer i overgangsalderen vil kroppen redusere produksjonen av hormoner som estradiol og progesterone, noe som gjerne også fører til tap av muskelmasse og i tillegg bygger opp fettreservene rundt livet.

Om man ønsker å gjøre noe med dette er det hovedsakelig to ting man kan gjøre. Enten sette i gang med hormonterapi (HRT), eller trene styrke. Det kan vise seg at sistnevnte har en større og bedre effekt på kvinner i overgangsalderen.

Man vet ikke sikkert hvorfor kvinnens kroppssammensetning starter og falle sammen kjappere når de entrer femtiårene, men en gammel teori peker til kroppens nedgang av kvinnelige hormoner som hovedårsak. Mange av studiene som pekte i denne retningen har vist seg å være fabrikkerte.

En stor vitenskapelig ekspert på linken mellom kvinnelige hormoner, overgangsalder og helse var den amerikanske endokrinologisten Eric Poehlman. Poehlman ble i 2006 siktet for forskningsfusk da klassiske studier som viste at kvinner ble sunnere, fikk mer muskelmasse og ble tynner om de ble gitt syntetiske hormoner ikke var så fulle av sannhet som antatt (på grunn av markedsinteresser). En av hans kollegaer klarte nemlig å bevise at Poehlman hadde fabrikkert nettopp disse resultatene i sine studier.  [nytimes.com October 22, 2006]

Andre studier har vist at bruken av syntetiske hormoner (hormonterapi) øker risikoen for kreft. [Lancet. 2005 Apr 30-May 6;365(9470):1543-51.]

Dermed ble bruken av syntetiske hormoner en kontroversiell sak, noe som gjør studien utført av University of Arizona så interessant. Den sammenligner hva kvinner i alderen mellom 40-66 år kan forvente av å trene et år, eller benytte seg av hormonterapi et år.

Forskerne utførte eksperimentet på to grupper med over 110 deltagende kvinner. Den ene gruppen trente ikke i det hele tatt, mens den andre gruppen trente 3 dager per uke som bestod av 2 treningsøkter med en belastning på 70% av 1RM og en økt med 80% av 1RM. ؘvelser som beinpress, hack-squat, knebøy i smith maskin, nedtrekk, roing, rygghev og hantelpress ble benyttet, samt former for aerobic på toppen av det hele.

Halvparten av kvinnene i begge grupper ble gitt estradiol og progesterone.
Figuren under viser effekten av trening vs. HRT på både muskelmasse og fettmasse.

Figuren forteller oss at styrketrening har en mer kraftfull effekt på muskelmasse enn hva hormonterapi har. Hormonterapi reduserer riktignok fettmassen noe og vil dermed øke effekten av styrketrening, men styrketrening alene har en større effekt.

Figuren over er interessant, men ikke nok. Den viser ikke hvor effektivt styrketrening faktisk kan være. Flere av kvinnene i treningsgruppen utførte ikke treningen som de skulle og mange av dem stod over treningsøkter. Da forskerne delte opp dataen i henhold til hvor mye trening kvinnene hadde utført viste det seg at jo mer kvinnene trente, desto større ble den fordelaktige effekten.

Forskerne konkluder med at ?resultatene er veldig oppløftende, spesielt i lys av nylige rapporter som har kastet tvil over helseeffektene av den mest brukte formen for hormonterapi for friske kvinner i overgangsalderen?.

Kilder:

Med Sci Sports Exerc. 2003 Apr;35(4):555-62.
http://www.ergo-log.com/traininghrt.html

 

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter