Mange er overfølsomme for sukker, og kan faktisk bli deprimerte om de ikke får i seg noe søtt. Sukkeret blir nærmest som et narkotisk middel, som man trenger å «ruse» seg på.
Men sukkeret gjemmer seg overalt, og ikke alltid er vi klar over at vi spiser sukker. Hvis du ønsker å finne ut om du er sukkeravhengig er det flere sider på nettet hvor du kan ta tester eller lese mer om det. Her er en liste over sukkerarter og en presentasjon av matvarer som inneholder sukker. Husk at det stadig dukker opp nye benevnelser for sukker, så det gjelder å holde et øye med innholdsdeklarasjonen.
- Alkohol
- Alkoholholdige drikker
- Betesukker (hvitt sukker, sirup, farin)
- Byggstivelse
- Daddelsukker
- Dekstrin
- Dekstrose
- Eplesukker
- Farin
- Fruktose (fruktsukker)
- Glukose (druesukker)
- Heksitol
- Honning
- Inversol
- Isomalt
- Karamellfarge
- Laktose (melkesukker)
- Lønnesukker og lønnesirup
- Maissirup
- Maisstivelse
- Malitol
- Maltekstrakt
- Maltodekstrin
- Maltsirup
- Maltsukker
- Mannitol
- Matvarer med navn som ender på -ose
- Melasse
- Melis
- Nektar
- Risstivelse
- Rørsaft
- Rørsukker (hvitt sukker, sirup, farin)
- Sakkarider
- Sakkarose (vanlig sukker som strøsukker, sukkerbiter og rørsukker – utvunnet av råsukker)
- Sorbitol
- Sorgum
- Xylitol
- Zylose
Matvarer som inneholder en eller flere av disse sukkertypene er følgende;
Kunstige søtningsmidler:
Canderel, Hermesetas og suketter.
Brød og pasta:
De fleste brødtyper, kornprodukter, kjekssorter og smultbakst.
Meieriprodukter:
Smaksatt melk, fruktyoghurt, yoghurtis, iskrem, de fleste myke oster og «sukkerfri» sjokolademelk.
Desserter;
Alt som er dekorert med spunnet sukker og karamelliserte produkter og de fleste «sukkerfrie» fryste dessertene, iskremene og fryste yoghurter.
Frukt;
De fleste hermetiserte og konserverte frukter og juicer.
Ferdigmat;
De fleste ferdiglagede fryste retter inneholder sukker (øker holdbarheten).
Kjøttvarer;
De fleste baconsorter, påleggsorter, konserverte, gravede eller røkte kjøttvarer. Husk også at det samme gjelder for fisk.
Medisiner;
Hostemedisiner og de fleste flytende medisiner.
Sauser;
Ketchup, grillsauser, marinader, salatdressinger, spagettisauser, ferdigsauser, sauspulver, salatblandinger, sursøtsaus, soyasaus og sukkerkulør.
Snacks;
Kjeks, friterte produkter og potetgull.
Supper;
De fleste buljongtyper, hermetiske supper og consommeer.
Grønnsaker;
De fleste typer av mais-, erte- og bønnekonserver.
Matvarer med høyt innhold av naturlig sukker er følgende:
- Sider
- Dadler
- Tørket frukt
- Fiken
- Fruktjuice
Hva er raffinerte karbohydrater?
Raffinerte karbohydrater er;
- Alkohol
- Fint rugmel
- Rismel (hvis det ikke er laget av råris)
- Hvitt mel (også ubleket)
- Hvit eller polert ris
Slike karbohydrater finnes i hveteboller, franskbrød, rundstykker, pizzabrød, såkalt «grove» brødtyper, bagels, kjeks, jevnede supper, frityrdeig, sauser, pasta og pizzadeiger.
Sukker finnes i nærmest alle matvarer, og hvis vi skal vite hva som får blodsukkeret vårt til å reagere kan det være lønnsomt å sette seg inn i hva sukker egentlig er. Er du sukkeravhengig, skal du kutte ut alt som er søtt. Da må du sette seg godt inn i hvilke karbohydrater, proteiner, meieriprodukter, grønnsaker, frukt, bær, fett, krydder og drikker som ikke trigger søtsuget. Eksempler er råris, hel hvete, hel havre, hel rug, hel bygg, egg, kylling, brokkoli, tomat, paprika, avokado, usøtede bær, olivenolje, hvitløk, ingefær, grønn te og vann.
For mange er sukker en fiende. Selv om man ikke er sukkeravhengig er det sunt å unngå for mye av det. Det er faktisk slik at kroppen vår ikke har behov for sukker. Vi kan leve helt fint (om ikke bedre), helt uten sukker i livet.
Helt umulig? Kanskje du er sukkeravhengig? :o)