Setter man symmetri høyt på prioriteringslisten tidlig i treningskarrieren vil man slippe å slite med dette senere når en muskelgruppe er mye mer utviklet enn en annen.
Symmetri er likheten mellom høyre og venstre kroppsdel, mens harmoni er hvordan forskjellige muskelgrupper står til hverandre.
De fleste som trener med vekter i form av kroppsbygging vil se bra ut. Og når man vil se bra ut innebærer det ofte at man har en symmetrisk og harmonisk kropp. Symmetri og harmoni er vanskelige greier, eller er det? Det er ofte kun snakk om riktig trening, prioriteringer og evnen til å være objektiv til sin egen kropp.
De færreste er født med gener slik at man får en velproporsjonert kropp. Det er heldigvis noe alle kan gjøre noe med mer eller mindre begrenset av gener og eventuelle skader. Prioriterer man rett og har lært seg hvordan ens egen kropp vil se ut dersom den er symetrisk og harmonisk kommer man lenger enn man først trodde var mulig. Det første man må gjøre er å sette seg et mål for hvor muskuløs man vil være.
Kroppsbygger i verdensklasse eller «bare» hvermansens fitness
Det er som oftest enkelt å bestemme seg for hva slags kropp man trives med og hva man føler er seg selv. Vil du bli en kroppsbygger i verdensklasse må du regne med at du før eller senere må la trening og matlaging gå utover jobb og fritid. Det blir en livsstil der man kun kan tenke på seg selv under konkurranseforberedelser. Dette er det ikke alle som har lyst til å ofre uansett hvor mye en har lyst på en slik kropp. Det ene veier tyngre enn det andre og man må derfor sette seg mål som passer bedre i forhold til det daglige livet og den jobben man trives i. Det å satse på en litt mindre muskuløs kropp og heller litt mer utholdenhet krever nok en del mindre mental konsentrasjon enn det en kroppsbygger må belage seg på. Derimot krever det mer av utøveren i utholdenhet. Mange vil nok nøye seg med et par dagers vekttrening etterfulgt av en kondisjonsøkt. Prioriter det du synes er viktigst for deg.
Hva er symmetri?
Symmetri er som oftest noe som er iøynefallende for de fleste. Symmetri kan også byttes ut med ordene riktige proporsjoner når det gjelder kroppsbygging og annet som har med utseende å gjøre. Det er selvsagte ting ,som at man kan dele kroppen i to med en arm og et ben på hver side og si at den ene halvdelen skal være et speilbilde av den andre. Det er også andre områder som ikke synes å være like selvsagte blandt hobbybyggeren, som at overkropp og underkropp/ben skal stå i stil til hverandre. Mer detaljert heter det at overarmer skal ha samme omkrets som legger, forsiden av skuldrene skal stå i stil til baksiden og brystet skal stå i stil til ryggen. De som synes det er helt greit å ha en stor overkropp og tynne bein skal jeg la være i fred. De som sliter med å få ben og overkropp i samsvar kan derimot lese videre.
For lite trening vs. overtrening
Det største problemet er at man trener bena for lite. Jeg får nok betrening gjennom fotballen er et vanlig utsagn. Selv tenkte jeg slik en periode men tvang meg likevel igjennom benøkter fra tid til annen. Det angrer jeg ikke på i dag. Et annet mindre kjent problem er at folk overtrener de muskelgruppene de synes «henger etter» de andre. Helt uvitende om at de faktisk bryter ned musklene med sine altfor hyppige og harde treningsøkter på de musklene som aldri synes å vokse.
Riktig prioritering
Det skal ikke så mye til før man kan se resultater av det å tenke på symmetri og prioritere «dårlige» muskelgrupper. Men man må også prioritere dem på riktig måte. Eller så bygges de aldrig opp. Sørg for å trene de musklene som trenger det får den treninge de trenger, hverken mer eller mindre. Hvile er viktig når man vil bygge muskler. Det er under hvile musklene bygges opp etter din nedbrytende trening. Venter du ikke med neste økt på den aktuelle muskelgruppe til musklene har hentet seg inn 100% igjen. Kan du i værste fall risikere å pådra deg en skade i bestefall vil du ha en minimal fremgang. Største sannsynlighet er at du bryter ned muskelen enda mer. Det heter seg at musklene er fullstendig uthvilt fra 48 timer etter trening og opp til 8 dager etter trening. Det hele kommer an på hvor intensiv og hard treningen var, din alder og kostholdet ditt. Jo eldre jo lengre hvile trenger du. Spiser du feil får du ikke resultater uansett. Sett at en person trener bryst på mandag og torsdag og triceps på onsdag og lørdag. Da vil man hele tiden bryte ned triceps før den har fått sin nødvendige hvile. Ta deg heller ut ordentlig en til to ganger i uka pr muskelgruppe og gi deg gjerne en hvileuke hver 8. til 12. uke. Da skal du se at du orker å gi mer av deg selv på hver trening.
Tren gode muskelgrupper mindre
Ofte er man veldig glad i en spesiell muskelgruppe. Ikke så veldig rart. Det er det som vi faktisk er bra i vi liker å holde på med. Det er menneskets natur. For å gjøre noe med de områdene vi ikke er så veldig fornøyd med på vår egen kropp så må vi prioritere disse områdene. Prioritere dårlige muskelgrupper innebærer å nedprioritere gode muskelgrupper og det er det som er det vanskelige. De gode muskelgruppene kan vedlikeholdes mens andre områder forbedres. Har man et veldig godt brystparti og dårlig rygg så kan man gjennomføre lette til middels intensive brystøkter de neste fire månedene og samtidig kjøre på med knallharde ryggøkter. Se på deg selv etter disse fire månedene og sammenlign med hvor du var. Hvis det er vanskelig å være objektiv til seg selv kan man alltids få instruktører på et gym eller andre utøvere til å bedømme for seg. Spør alltid om det passer en dag eller to i forveien. Disse menneskene er ofte opptatt eller verdsetter treningstiden like høyt som en konsernsjef verdsetter at møtetiden blir brukt effektivt.
HUSK: Det er alltid lettere å for bygge enn å reparere. Lykke til