Trening som forebyggende medisin

Amerikanske studier viser at jevnlig trening reduserer risikoen for å bli syk

Det burde være allment kjent at det å være i bevegelse har gode effekter på kroppen, både fysisk og mentalt. Men visste du at du gjennom trening kan redusere sjansen for å få influensa eller forkjølelse med opptil 40 % og det etter bare tre måneder. Det koster imidlertid en god dose egeninnsats. Skal en oppnå slike resultater, er en nødt til å trene minst tyve minutter, fem dager i uken. Imidlertid vil det nok glede mange at undersøkelsen viser at trening selv én dag i uken gir helsegevinst.

En av teoriene på at jevnlig trening har denne effekten, er at aerobiske øvelser hjelper til å reaktivere passive immunforsvarsceller. Gjennom trening blir cellene rekruttert, lik en bataljon, og raser rundt i kroppen for å bekjempe sykdomsceller.

Men alt med måte! Lignende undersøkelser gjort blant toppidrettsfolk, har vist at høyintensiv trening i halvannen time, fører til forhøyet stresshormonnivå, muskelsammenbrudd, og betennelse. I opptil ett døgn ligger kroppens forsvarsmekanismer nede, noe som blant annet kan føre til at virus multipliseres raskere enn vanlig. Eksempelvis har maratonløpere seks ganger så høy risiko for å bli syke etter endt løp enn utøvere på tilsvarende nivå.

Andre faktorer for helsen er blant annet søvn og stress. Sover en mindre enn syv timer i døgnet, har en nesten tre ganger så stor sjanse for å bli forkjølet enn om en sover åtte timer eller mer. Når det gjelder stress, kan eksempelvis problemer i ekteskapet eller dårlig arbeidsforhold, føre til at en lettere blir syk.

Trening kan som kjent være til hjelp både mot søvnproblemer og stress. Altså bør den totale helsegevinsten være en god motivasjonsfaktor til å bevege seg opp av sofaen og inn i treningstøyet. Er fem dager i uken mye? Hva med å la noen av treningsøktene være spaserturer til jobb, skole eller en omvei til nærbutikken? Det er absolutt verd det!

Eldbjørg B. Solvoll
Kilde: The British Journal of Sports Medicine

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter