Treningsplanlegging

Alle har et mål med å trene. Det første du alltid må gjøre er å definere målet med treningen.

I praksis kan planleggings-prosessen oppsummeres med tre stikkord; mål, middel og evaluering.

Det er mange som bare trener «for å komme i form» eller fordi det «kreves» av samfunnet eller mennesker rundt oss. Blader, TV og andre medier har med god grunn skapt blest rundt dette med trening. Det første som får folket til å droppe treningen er mangel på motivasjon. Dette kommer rett og slett av dårlig treningsplanlegging. Det er svært enkelt å motivere seg selv. Alt du trenger er mål, middel og testing. Gir testene deg gode resultater, lover jeg deg at du vil belønnes med dobbelt så mye motivasjon enn da du startet.

MÅL

Alle har et mål med å trene. Det første du alltid må gjøre er å definere målet med treningen. Målet skal være konkret, realistisk, tidsbestemt og målbart. Mange har ikke fagkunnskap til å vurdere dette på egenhånd og har ofte urealistiske mål. Et eksempel er en som sier at målet er å gå ned 10-12 kg og samtidig bygge muskler før ferien om en måned. Realistiske mål er svært viktig fordi det er enklere å se hvor man skal og det er enklere å se at man er på riktig vei. For de fleste vil dette være avgjørende for opprettholdelse av motivasjon. Uten en bekreftelse på at man er på riktig vei eller å vite hvor man skal er det nærmest umulig å opprettholde motivasjonen over tid.

MIDDEL

Når målene er konkrete, realistiske, tidsbestemte og målbare er det lett å planlegge treningen som skal til for å nå disse målene. Dvs midlene som skal til for å nå målene. Ofte vil du kunne nå målene med ulike midler eller veier. Det finnes ofte ingen fasitsvar på hva som er det beste for hver enkelt. Fagkunnskap og egen erfaring vil være avgjørende for valg av gode midler.


EVALUERING

Underveis mot målet bør man kontrollere at midlene man har valgt fungerer slik at man oppnår målene. Da kan man teste de egenskapene man har satt seg som mål å forbedre før, under og etter en treningsperiode. Hvis man ser at målene ikke kan bli nådd underveis må primært midlene, sekundært målet justeres. Testing eller kontroll kan ofte gjennomføres svært enkelt. Et eksempel er at man kan notere ned belastning på et gitt antall repetisjoner på en styrkeøvelse, og normalt skal da belastningen underveis øke pga økt styrke. Et annet eksempel er å måle puls på en gitt belastning på sykkel eller mølle, og normalt skal da pulsen synke på samme belastning når man blir mer utholdende.

Noen tips

  • Heng opp bilder av mennesker som har nådd målet du ønsker å oppnå. Kjøleskapet er et lurt sted å henge opp slikt.
  • Oppsøk stoff som omhandler dine mål og les historier som motiverer deg og gir et realistisk bilde av hva som må gjøres.
  • Skaff deg et treningsstudio med folk som vet hva de driver med og hvor du vet at du vil få oppfølging.
  • Skaff deg en treningsdagbok og husk å notere hva du foretar deg.
  • Skaff deg en personlig trener eller en treningspartner. Dette er verdt gull.
  • Hvis kroppen skal forandre seg, må DU forandre deg. Ta deg GOD tid.
Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter