Jeg vil i tiden fremover ha en seksjon kalt treningsprogrammering hvor jeg går inn på diverse emner rundt nettopp programmering, altså hvordan treningsprogrammet bør/kan legges opp basert på ulike faktorer.
Dette er definitivt ikke et emne med EN fasit da det er såpass mange ulike ting som spiller inn, men noe er som regel mer rett enn galt ? og motsatt.
Seksjonen kommer både til å inneholde vanlige artikler, men også små korte tips og vurderinger og siden jeg er litt lat starter jeg med sistnevnte, nemlig en kort variant.
De fleste av oss har vokst opp med at vi trener muskelgrupper når vi trener styrke. Dette er noe jeg lenge har påpekt ikke er spesielt lurt eller effektivt av en rekke årsaker, hvor de mest sentrale stikkordene er muskelubalanser og common sense.
Jeg snublet over et sitat av Mark Rippetoe nå nylig og det lød som følger:
Muscle groups are components of systems, and when the systems are worked, so are their components.
Enkelt og greit.
Hva er egentlig poenget med biceps curls om man kjører øvelser som chins?
Hva er egentlig poenget med å snakke om brystmuskler og ryggmuskler når isolert funksjon av for eksempel brystmusklene aldri finner sted? Hva med å i stedet fokusere på pressøvelser og draøvelser (når det gjelder overkropp) og heller la bevegelsesbanene som utføres balanseres opp imot hverandre?
Om PLUSS er en vei og MINUS den andre veien, vil vel PLUSS 4 MINUS 4 = BALANSE?
4 sett med liggende roing kan med andre ord balansere 4 sett med pushups (antall repetisjoner og belastning må også tas med i betraktningen).
Om vi har balanse i bevegelsene kroppen kan utføre vil vi vel også oppnå mest mulig symmetri i kroppen på alle måter. Er ikke det essensen i utgangspunktet for hvorfor fokuset på trening av muskelgrupper egentlig startet i det hele tatt?
Har du balanse i fundamentale bevegelser vil muskelgruppene også utvikles symmetrisk og relativt optimalt.
Tankegangen rundt det å trene bevegelser og ikke muskelgrupper er ikke bare sentralt for idrettsutøvere og treningsentusiaster som jobber for en funksjonell kropp, men også for fitnessutøvere som trener for å se bra ut
Med mindre du allerede har gjort det er det kanskje på tide at også DU endrer ?trosretning??
Eirik Sandvik
Daglig leder og Coach