Treningsverk begrenses ved hard styrketrening

Folk som trener styrke får ofte treningsverk. For eksempel forsøker mange kroppsbyggere å oppnå treningsverk fordi de regner dette som et bevis på at de trener muskulaturen hardt nok.

På grunn av styrketreningens harde krav til musklene vil treningens omfang begrense seg. Styrketreningen tretter ut musklene og treningen avsluttes relativt raskt. Dette er en viktig detalj da treningsverk, overbelastning av bindevevet, oppstår lettere og i større grad ved aktivitet som foregår over lenger tid. Dette begrenser således belastningen på bindevevet og i hvilken grad styrketreningen klarer å skade bindevevet. Denne ?mekanismen? gjør styrketrening til en trygg aktivitet for de fleste som er vant til fysisk arbeid fra før.

Dårlig trente kan få mye treningsverk og ikke tåle den
Dersom du ikke er vant til fysisk arbeid og aktivitet, kan trening som gir treningsverk bli for hard allerede ved første trening. Treningsgrunnlaget er da så dårlig at kroppen ikke klarer å tilpasse seg aktiviteten som den utsettes for. Belastningsskader vil raskt kunne oppstå. F.eks. vil pasienter som har vært inaktive over lenger tid, ikke tåle aktivitet som gir treningsverk. Det vil kunne oppstå akutte smerter i bindevevet og direkte skader. Til og med senebetennelse vil kunne påføres i løpet av kort tid.

Likevel kan også utøvere med godt treningsgrunnlag klare å presse bindevevet så hardt at belastningsskader oppstår ved styrketrening også. Det kan skje når:

  • Man øker treningens lengde, omfang og antall øvelser og økter (økning av volum).
  • Man legger inn mer hvile og kjører knallhardt rett etterpå (akutt overbelastning)
  • Treningsmengden fører til en gradvis nedbrytning av overskuddet i bindevevet over tid. Da kan det ligge flere uker med overtrening i forkant, før overbelastningen gir seg til kjenne med merkbare symptomer.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter