Tygg deg ned i vekt!

Det er mer viktig HVORDAN du spiser enn HVA du spiser!

Tygg maten din sakte, legg ned gaffelen, svelg

Vi lever i en hektisk tid. Mennesker er på farta, har flere jern i ilden, planlegger og tenker fremover. I en travel tid spiser også mennesker på farta; i bilen, ved skrivebordet, stående, mens de går nedover gata, de tar seg nesten ikke tid til å nyte måltidet. Når vi spiser fort, har vi en tendens til å spise mer, og da får vi også i oss flere kalorier.

Fordøyelse begynner i munnen. Ved å senke farten og virkelig tygge ferdig maten din, rekker fordøyelsessystemet å få frigjort enzymer som bryter ned maten og bedre fordeler næringen. Mat som f.eks. fullkorn, rent kjøtt og grønnsaker, må tygges og blandes med saliv før de kan bli flytende og avgi sine næringssoffer. Siden fordøyelsen blir mer effektiv når du tygger maten ordentlig, kommer du til å føle deg mindre forstoppet og mye lettere i kroppen. For å bli vant til å tygge ordentlig, prøv å telle hvor mange ganger du tygger hver bit, sikt på minst 20-30 tygg.

Andre triks?

Det hjelper såklart og ikke proppe hele munnen stappfull med mat. Ikke fyll opp gaffelen eller skjeen til bredden. Ikke ha det travelt, legg gjerne ned bestikkene mens du tygger. Tygg ut munnen og svelg. Trekk pusten inn og pust ut. Du trenger ikke å trøkke innpå med mere mat før den første biten er nådd magesekken!

Det ble for mye?

Ender du ofte opp med å spise for mye? Prøver all skjønns dietter bare for å finne ut at de ikke fungerer for deg? Folk er så opptatt av å finne den perfekte dietten at de glemmer å se på hvordan de faktisk spiser. Har du noen gang tatt deg tid til å se på hvordan du spiser og hvor mye du faktisk spiser? Prøv å tygge maten helt til den blir flytende i munnen din så skjønner du hva jeg snakker om.

De fleste spiser sin mat hurtig (og grådig). Har du noen gang lagt merke til hvor raskt du kan spise opp maten din? Og hvis du spiser lenge nok, vil kroppen din begynne å fortelle deg at du for lengst er mett. Vi kan ikke kontrollere hva slags mat vi liker men vi kan påvirke hvor og hvordan vi spiser.
Så hvorfor ikke prøve å tygge maten din litt lenger? Jeg snakker ikke om å tygge maten din 10-15 ganger, men å tygge helt til alt er knust og maten blir flytende i munnen din før du svelger.

Det handler om disiplin

Ikke bare vil dette være en fysisk øvelse for deg, det vil i tillegg trene opp din mentale disiplin. Hvorfor? Jeg vet at du gjerne vil svelge den deilige maten, men hvorfor ikke tygge den lenger og spre smakene i munnen? Få det til å vare!?

Ved å disiplinere deg selv til å tygge maten din lenger, vil du gjøre kroppen din mye godt på flere områder!

  • For det første, blir kroppen i stand til å mer effektivt ta opp næringsstoffer fra maten.
  • For det andre, vil du bli mer mett samtidig som du spiser mindre.
  • For det tredje, dette gjør allergier og giftstoffer du får i deg mindre skadelige.

Til sist, alle disse faktorene samlet bidrar til bedre levetid og eventuelt vekttap.

Vi styres av hormoner

En nylig utført medisinsk studie fra Oita i Japan, viste viste sammenhengen mellom hastigheten på tygging og frigjøring av histaminer fra hjernen. Det ble konstatert, at jo langsommere og lengre en person tygget maten, jo mer histamin produseres i hjernen, derfor minskes mengden mat en person faktisk inntar. Hastigheten du tygger maten på, påvirker hvordan hjernen tolker hvor full magen er.

Andre hormoner som påvirker din metthetsfølelse er Leptin, Ghrelin og Cholestokinnen, og de når full effekt på ca 20-30 minutter etter at du har inntatt mat. Så ved å tygge maten lenger, rekker disse hormonene å virke, og sende ut metthetssignaler til deg. Mange spiser fortere enn at kroppen deres rekker å gi beskjed om at magesekken er FULL!

Så hvis Du spiser maten din for fort, forstår du sikkert at grunnen til at du fortsatt føler deg sulten, er fordi hjernen din og kroppen ikke vet at magen allerede er stappfull. Kall det forsinket reaksjon.
Hvorfor ikke prøve det selv og se?

Spis langsommere og tygg maten din godt og du vil overrasket over hvor mye mindre du faktisk spiser.
Sammenhengen er veldig enkel. Jo mer du tygger og jo saktere du gjør det, jo letter tar kroppen din opp næringen og du spiser mindre. Og når du spiser mindre måltider, jo mer kan du gå ned i vekt.

Det hjelper ikke å spise sundt

Sunn mat er veldig bra, men hvis du ikke klarer å ta opp næringen eller hva verre er, forvandler dem til giftige stoffer i kroppen din, allerede før de er blitt tatt opp, kommer du ikke langt.

Det å spise sundt er ikke bra nok, hvis du ikke skjønner hvordan du skal spise det slik at det blir fordøyd og tatt opp av kroppen, og hvordan dette påvirker helsen din og dine mål om vekttap. Alt begynner i munnen ved at du tygger maten din. Saliv, som innholder enzymer som fordøyer maten din som Lingual Lipase, bryter ned fett allerede før det når magesekken din. Betydningen av å tygge blir vel mer tydelig når du innser at jo større areal av mat som spytt kommer i kontakt med, jo bedre blir kroppens fordøyelse og absorbering av næringsstoffer.
En annen fordel er at siden maten brytes ned bedre, blir magen din mindre opprørt, og du blir mindre utsatt for matallergier.

Rekkefølgen teller

I hvilken rekkefølge du spiser maten din bidrar også til godt opptak. Matvarer som ikke er fordøyd bare råtner inne i enten mage eller tarm, og forårsaker allergi eller betennelse. Et godt eksempel kan være hvordan du fordøyer protein. Protein er vanskelig å bryte ned.

Egg, fisk, og yoghurt som vi ofte bare svelger ned uten å tygge, kan bare sitte i magen og råtne. Den viktigste grunnen til at folk blir allergiske mot egg at de ikke tygger dem nok. Så mange folk innser ikke at å tygge maten godt skal hjelpe til med fordøyelsen og deres matallergier også. Det er derfor tygging av maten er svært viktig!

Hvis du ønsker en sunnere livsstil og ønsker et varig vekttap, så må du spise ikke bare den riktige maten, men også lære hvordan du skal spise korrekt ved å tygge ordentlig. Når du klarer å ha disiplin og tygge maten til den blir helt flytende i munnen, da har du tatt et stort skritt til å beskytte helsen din og mot en sunnere kropp. Du vil spise mye mindre enn selv trodde var mulig for deg. Du får økt næringsopptakk og færre giftige stoffer i kroppen din (som oppstår ved fordøyelsesproblemer).

Tygg deg mot sunnhet og helse!

Slik tygger du korrekt

Tygging burde være naturlig, men det kommer ikke alltid instinktivt. Småbarn må utvikle sine muskler til å kunne få tygget myk mat med sine gommer, og voksne trenger å lære på nytt hvordan man skal tygge nok. Her er noen trinn som kan forbedre tyggingen for deg og som kan hjelpe deg:

1. Tygg hver bit 20-30 ganger. De fleste mennesker tygger mindre enn 10 ganger og rekker nesten ikke å en gang smake maten. Ved å tygge mer vil du stimulere hver smakskjertel i munnen og virkelig smake på maten. Å kjenne flere smaker når du spiser vil gjøre at du raskere blir tilfredsstilt.

2. Hvil mellom hver bit. Hvis du legger ned gaffelen mellom hver bit, vil du få mer tid til å tygge det du har i munnen før du fyller på med mer mat. Når du gjør dette retter du fokuset mot hver matbit inne i munnen, heller enn å begynne å samle opp neste lass på tallerken.

3. Drikk litt. Mellom hver matbit, skyll ned med litt vann. Dette vil gjøre munnen din klar til å smake på neste matbit som skal tyggess.

4. Lukt på maten din. Du trenger ikke å dra inn dype trekk gjennom nesen for å kjenne duftene fra maten. Hvis du tygger sakte, vil du naturlig frigjøre aroma og puste roligere slik at du kjenner både smak og aroma fra maten du spiser.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter