Vanene som utgjør et godt kostholdsprogram

Dietten er 50 % av resultatet vi strever så hardt for å få

Vi som trener har hørt det før. Dietten er ca 50 % av resultatet vi strever så hardt for å få. Vi får stadig høre at en må gjøre det ene, og ikke gjøre det andre.

Internett flommer over av kostholdsartikler, der alle ser ut til å ha en velbegrunnet og reflektert mening om hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

En ekspert sier at maksimal proteininntak er veien å gå, en annen sverger til mer karbohydrater. En til sier at veien å gå er å satse på fettsyreinntaket. Hvem skal vi tro på? Hvem har rett? Andre eksperter sier at du må spise etter blodtypen din, kroppstypen din og lignende. Hadde vi vært biokjemikere eller noe, og grunnanalysert vår egen kropp hadde den tilnærmingen kanskje vært veldig effektiv. I all informasjonen ender det ofte dessverre med at vi spiser som en vanlig nordmann, og sitter og tenker over saken mens ferdigpizzaen er i ovnen. Resultatet? Resultatet er ofte at vi ikke får resultatet vi ønsker.

En skulle tro i dagens samfunn at med dagens fokus på kosttilskudd, pulver, og pengene som strømmer i denne industrien at en ville nådd langt for at enhver skulle ha kjennskap til konseptene som gjør oss vakre, men går du ut i gata, eller på treningsstudioet, ser det fortsatt ikke ut som om vi er i midten av en Baywatch episode.. Tvert i mot, fedme, og tilhørende skadevirkninger på hjertet, blodårene etc er blitt folkesykdom.

Like fullt, sitter mange av oss der (ja, jeg også) og leter etter løsningen, og fyller hodet med et par teorier til per uke. Hjelper dette meg? Jeg vet ikke. Undertegnede er ærlig nok som pedagogstudent til å si at jeg er mer teoretisk dyktig en praktisk, og magen, den er der enda.

Problemet er; de fleste av disse ekspertmeningene fungerer i noen grad. Det er bare et spørsmål om hvorvidt det fungerer på lang sikt, hvilke bi effekter en får av en tilnærming som er interessant.

Om jeg skulle sette noen grove linjer, som kanskje kan gjøre livet litt lettere, så ville jeg laget en liten liste over grunnregler med kosten.. Og overlatt resten til prøv og feil metoden.

Denne listen er;

1) Spise hver 3 time!

Spis etter klokka. Ikke spis som en gris og bli nærmest syk i magen av for store måltider. Sikt på 5+ måltider per dag. Da skulle starten være bra, så lenge en spiser ren og fornuftig mat.

2) Spis protein til hvert måltid!

Proteinene er byggeblokkene til musklene våre, og musklene våre holder forbrenningen oppe. Sikt på å innta en god mengde protein til hvert måltid.

3) Frukt og grønt til hvert måltid!

Dette er ikke så vanskelig å få til. Et eller annet grønt, eller en frukt eller noe er med på å sikre at vi får de vitaminene/mineralene kroppen trenger. Hormonell sunnhet er et resultat. Trenger ikke å være store saken, litt brokkoli, et eple.. Whatever, bare gjør det til en vane!

4) Energien skal komme fra Frukt og grønt;

Ņ basere mye av energiinntaket sitt på frukt og grønt vil være veldig fordelaktig for å få en fettfri og sunn fysikk. Skuffer en innpå med karbohydrater hele dagen vil en få for mye energi, og om målet er definisjon, og fettfri fysikk, er du raskt på feil vei. Unntaket her er før og etter trening, da trenger kroppen skikkelig karbohydrater for å resturere og gi brennstoff til kroppen.

5) Fettsyrene!

Vi kommer ikke utenom disse, da essensielle fettsyrer har så mange viktige funksjoner i kroppen. Prøv å få 20-30% av dagens næringsinntak bestående av sunt fett. Omega 3-6-9, sunn matolje når en lager mat etc er gode alternativer.

6) Du drikker hva om dagene?!?!!?!?!?!

Mange går i fellen her. La oss være ærlige, en iskald cola gjør SYKT godt. Prøv å drikk ikke-kaloriholdige drikker hele dagen. Det er så mye skjult sukker i brus, saft etc, at bommer en her, er resultatet før en vet ordet av det fedme. De beste alternativene er vann, og grønn te for eksempel.

7) Ordentlig mat!

Dropp pulveret som primær næringskilde. Kosttilskudd har absolutt sin plass i hverdagen, men da som det ligger i ordet, kost TILSKUDD. Det vil si i tilegg til vanlig mat. Ikke en erstatning. Klarer du å spise nok ordentlig mat, og bruke kosttilskudd for å gjøre de måletidene komplette skal du se resultatene av treningen endrer seg raskt. Vitaminer, protein, kreatin og lignende er veldig bra, men ikke om en gjør den klassiske ?nybegynnerfeilen? og bare bruker pulver istedenfor mat. Om maten er steinen, så er kosttilskuddet meiselen som former næringsinnholdet dit du vil ha det.

Så hva med kaloriinntaket? Hva med ditt og hva med datt?

Inntil du har disse første grunnreglene inne, spiller det ingen rolle. Hvorfor gjøre ting vanskeligere en de er. Få disse små tipsene inn først, hold deg der til det er en vanlig dag for deg å gjøre ting slik, så er du klar for å se litt nærmere på hva som kan gjøres videre.

Du kan ikke bygge hus før grunnmuren er lagt. Få inn disse enkle trinnene, og jeg tror de fleste allerede vil merke økte resultater bare på disse forenklede stegene. Først når disse er automatisert, så kan en begynne å pirke i det mer kompliserte.

Lykke til!

Stikkord:    

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter