Vanlige feil!

Mange som trener er ikke fornøyd med framgangen de har. Dette skyldes av og til at man har for høye forventninger til hvor raskt det er mulig å øke i styrke og muskelmasse, men svært ofte skyldes det forhold som man med enkle grep kan gjøre noe med. I denne artikkelen vil jeg ta for meg enkelte feil som jeg føler mange som trener gjør, samt hva man kan gjøre for å unngå disse feilene.

Prøver å gjøre mange ting samtidig
En feil som mange gjør, er at de prøver å gjøre alt på en gang. Med dette mener jeg at man for eksempel prøver å øke mye i muskelmasse samtidig som man kvitter seg med masse kroppsfett. Problemet med dette er at muskeloppbygging og fettforbrenning krever helt ulik tilnærming til trening og ikke minst ulikt kaloriinntak.

Løsningen på dette problemet ligger i periodisering av treningen. Er man ute etter muskelmasse, er man nødt til å spise mye og godta at man kanskje legger på seg litt kroppsfett i tillegg til muskelmasse. Og motsatt, når man skal få bort fettet, er man nødt til å innta færre kalorier enn man forbrenner ? og å bygge muskler samtidig som man er på en underskuddsdiett er svært vanskelig. Konsentrer deg derfor om en ting av gangen!

Hopper fra program til program
Mange elsker å prøve nye treningsprogrammer og metoder. Men skal man virkelig finne ut om et treningsprogram er effektivt, er man nødt til å følge det over en viss tid. Hvis du en uke følger Body For Life, deretter hopper over på German Volume Training uka etter, for så å hoppe over på et HST-program uka etter der igjen, vil du aldri lære deg hva som er det mest effektive programmet for akkurat deg. Og siden mennesker er ulike og responderer ulikt på trening, er det svært viktig å lære sin kropp å kjenne hvis man ønsker bra framgang.

Løsningen på dette problemet er å gi nye programmer og metoder en real sjanse før du hopper over på noe nytt. Man skal selvfølgelig ikke fortsette med et program man ikke har noe framgang med, men du vet ikke om et program fungerer bra før du i hvert fall har prøvd det i noen uker sammenhengende. Vær tålmodig!

Slurver med kostholdet
Dersom du trener mye og riktig, og likevel har liten framgang, er det stor sannsynlighet for at det er kostholdet ditt du bør gjøre noe med. Mange elsker å pumpe jern, men følger opp med et dårlig kosthold, og da blir resultatene deretter. Det er selvsagt bedre å trene og spise dårlig enn å ikke trene og spise dårlig, men skal du virkelig ha framgang med treningen, er du nødt til å tenke over hva du spiser, hvor mye du spiser og hvor ofte du spiser. Du kan altså følge det perfekte treningsprogrammet, men fyller du kroppen med frossenpizza, potetgull, godteri og brus, vil du aldri få noen stor framgang.

Løsningen på dette problemet er å begynne og betrakte kostholdet som en like viktig del av din framgang som treningen. Spis variert og ofte, og sørg for å få i deg nok proteiner, karbohydrater og sunt fett hver eneste dag. I tillegg bør du spise mye grønnsaker og frukt, slik at du får i deg alle mineraler og vitaminer som er nødvendig for muskelvekst. Sukker og junk-food bør du begrense til et minimum.

Overdreven tro på kosttilskudd
Det finnes haugevis med ulike kosttilskudd på markedet, og kosttilskuddsfirmaene bruker ofte store ressurser på å markedsføre disse produktene. Problemet er at reklamen ofte lover en mye større effekt enn det produktet faktisk har. Jeg sier ikke at alle kosttilskudd er humbug. Tvert imot er jeg overbevist om at bruk av enkelte kosttilskudd kan hjelpe deg å nå dine mål. Men ingen kosttilskudd har så bra effekt at de erstatter riktig trening og et et bra kosthold.

Løsningen på dette problemet er å erkjenne at framgangen først og fremst kommer som en følge av riktig trening og kosthold. Kosttilskudd bør først bli en del av ditt treningsopplegg når disse to grunnelementene er på plass.

Unngår basisøvelser
Basisøvelser som benkpress, dødløft, knebøy, chins og lignende, er og blir de beste øvelsene for muskelbygging. Likevel er det mange som baserer treningsprogrammet sitt på maskinøvelser/isolasjonsøvelser. Jeg syns godt man kan ta med slike øvelser i treningsprogrammet sitt også, men de må aldri bli noen erstatning for basisøvelser. En god regel er aldri å bruke en maskinøvelse/isolasjonsøvelse før man har brukt en basisøvelse på den aktuelle muskelen. Start for eksempel aldri ei brystøkt med pec-dec. Begynn heller med noen tunge sett benkpress, og ta deretter pec-dec (hvis du da absolutt må ta denne øvelsen). I spesielle tilfeller kan man unnvike fra denne regelen, for eksempel hvis man vil bruke før-utmattelse, men vanligvis syns jeg det er en god regel å alltid starte med en basisøvelse.

Dårlig teknikk
Riktig teknikk er veldig viktig for å få maksimalt ut av treningen. Dessverre er det ganske mange som utfører enkelte øvelser på feilaktig måte. Dette skyldes enten at man ikke helt vet hvordan øvelsen skal utføres, eller at man hiver på så mye vekter at strikt utførelse blir umulig.

I verste fall kan feil teknikk være direkte farlig. Her er noen typiske feil jeg stadig ser på treningstudioet:
? Spretter stanga fra brystet under benkpress
? Svaier med hele overkroppen ved stående bicepscurl
? Løfter overkroppen alt for mye når man tar crunches

Slike feil gjør at øvelsene blir mindre effektive, og de kan også føre til at du pådrar deg skader. Lær deg derfor nøyaktig hvordan en øvelse skal utføres korrekt før du legger den inn i programmet ditt.

OPPSUMMERING
I denne artikkelen har jeg tatt for meg noen feil som jeg føler en del gjør når det gjelder trening. I følgende oversikt har jeg oppsummert hva man bør være gjøre for å unngå de nevnte feilene:

  • Periodiser treningen ved å fokusere på en ting av gangen.
  • Gi nye program en real sjanse før du hopper over på et nytt.
  • Begynn å se på kostholdet som en like viktig del av din framgang som treningen.
  • Ikke forvent mirakler av kosttilskudd, og vær skeptisk til all reklame for slike produkter.
  • Baser treningsprogrammet ditt på basisøvelser.
  • Lær korrekt utførelse på alle øvelser du legger inn i treningsprogrammet ditt.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter