Vannet – forskjellen mellom hard og slapp!

Musklene finnes der, også hos dem som ikke har utviklet så store muskler. Det finnes to ting som gjør at musklene ikke vises; fettet og vann. De fleste som ikke er i form er helt enkelt for fete. Er du i god form, men ikke får til det lille siste, da kan det være vannet. Det kan nemlig legge seg mellom muskel og hud..
Vann kan bevege seg fritt i kroppen men generelt snakker man om vannet som finnes inne i, respektive utenfor, muskelen. Det som først og fremst påvirker hvor vannet havner er hormonene og mineralene. Det viktige for deg er å forstå hvordan dette påvirker din form og det primære er å forstå hvordan vannet kan havne i muskelen eller utenfor. Havner den inne i muskelen går du opp litt i vekt og musklene blir fyldige og ser større ut. Om den i stede legger seg utenfor muskelen går du fortsatt opp i vekt men den visuelle effekten blir motsatt. Vannet havner mellom hud og muskel og kan forstyrre den beste form. Å dra på seg vann kan altså være både bra og dårlig avhengi av hvor vannet havner. Uttrykket anvendes oftest i negativ bemerkelse.

Karbohydrater gjør deg dvask!?
Jeg hører ofte denne påstanden og det er til dels sant, men det er totalt feiltolket! Ja karbohydrater binder vann når de skaper glykogen i musklene, men vesken havner på rett plass, i muskelen! Det gjør at vann dras fra rommet mellom muskel og hud og går inn i muskelen noe som gir pump og et fantastisk trykk i muskelen. Et gram glykogen binder hele 2,7 gram vann, som er en av årsakene til at man øker så mye i vekt under karbo ladning.
Pga dette mister man ofte flere kilo kroppsvekt de første dagene under en diet. Det er ikke fettet som minsker – men glykogendepotene. Det finnes en måte hvor karbohydrater kan gi vann mellom muskel og hud. Når du spiser karbohydrater frigjøres insulin som kan gi ufordelaktig veskefordeling. En del synes at de blir «vannige» om de spiser for lite karbohydrater. Det kan stemme at de kjenner seg slette og musklene kjennes tomme. Det kommer ikke av at vann havner mellom muskel og hud, men heller på at det ikke finnes noe i musklene som kan gjøre de oppumpede og synlige.

Dra i nødbremsen?
Mange mennesker, spesielt damer, føler at de lett drar på seg vann og blir dvaske uten synbar anledning. Derfor har det oppstått mange myter omkring kroppens måte å fordele vannet. Et faktum er at om du ikke drikker sparer nyrene vannet og situasjonen kan forverres ytterligere.
Å slutte å drikke dagene før konkurranse er som å dra i nødbremsen fordi toget går for langsomt. Drikk minst 2-3 liter/dag helt fram til konkurranse dagen. Når du står opp om morgenen på selve konkurranse dagen kan du dra nytte av din veskebalanse gjennom å halvere veskeinntaket og fylle på skikkelig med karbohydrater. Karbohydratene går inn i musklene og skaper glykogen. Denne prosessen kommer til å ta all overflødig veske som finnes utenfor musklene. Dette gjør at du ser steinhard og «fylt» ut, men slipper å bli uttørket. I denne prosessen er det bra om du ikke har drukket fullt like mye som vanlig ettersom insulinet som karbohydratene utsondrer ellers kan gi vannsamling på feil plass.

Hvor fort går det?
Siden vannet fritt kan gå mellom kroppens ulike deler kan en omfordelning av vannet skje ganske fort. Derfor er timing viktig i en formtopping. Kroppen venner seg til all behandling og effekten av en viss taktikk avtar derfor suksessivt.
For utenom å manipulere karbohydrat-/vanninntaket, som jeg beskrev over, kan man også påvirke saltinntaket for å bli steinhard. Det vanlige bordsaltet inneholder massevis av natrium, noe som drar inn veske mellom muskel og hud.
En kroppsbygger vil derfor ikke spise så mye salt for å beholde definisjonen. Kroppen venner seg til et lavt natriuminntak og effekten minsker snart. En god taktikk er derfor å spise ganske mye salt (natrium) i et par uker, for deretter de tre-fire siste dagene før konkurranse helt kutter ut alt saltet. De første ukenes høye natriuminntak gjør at kroppen føler at den har råd til å utsondre natrium og vannet som finnes mellom muskel og hud følger med. Under de siste dagene av saltmanipuleringen, som man bruker sammen med karbohydratfyllingen er det bra å spise masse frukt og grønsaker. Disse matvarene inneholder nemlig masse kalium, et mineral som har motsatt effekt sammenlignet med natrium. Kaliumet drar nemlig inn vann i muskelen og gir vann på de rette plassene. Å kombinere disse to natrium/kaliumtaktikker gir dobbel effekt og du behøver aldri uroe deg for å «holde vann» på feil plass.

Bruk aldri vanndrivende medisiner
Den aller farligste typen av dopingpreparat er vanndrivende medisiner. De brukes i blant av de som vil komme ned til en viss vektklasse eller av kroppsbyggere som vil miste det siste vannet mellom hud og muskel.
Kroppsbyggere som bruker anabole steroider og testosteron drar ofte på seg vann av den årsaken, og kjenner seg derfor tvunget til å anvende vanndrivende for å ikke skjemme ut seg. Et mye bedre tips er å holde seg borte fra preparat som gir veskeretensjon og i stede anvende de taktikkene jeg har beskrevet for deg. De vanndrivende preparatene er nemlig årsaken til de aller fleste dødsfallene innenfor idrett og framfor alt kroppsbygging.
Det er flere byggere som har dødd av preparatene og uhørt mange har blitt kraftig uttørket og vært nær døden. Om du overlever bruken av disse preparatene kan du også rammes av andre, mer langsiktige bivirkninger. Det finnes rapporter på de som fått kronisk ødelagt saltbalanse og blitt oppsvulmet resten av livet. En viss risiko for å utvikle diabetes finnes også.

Følg derfor mitt råd: Bruk aldri vanndrivende preparat, anvend deg i stede av de taktikkene som finnes for å bli kvitt vannet og se riktig hard ut. Resultatet blir oftest like bra og du behøver ikke konkurrere med helsen som innsats

. Lykke til!

Fredrik Paulun er en av Skandinavias mest kjente ernæringsforskere, han har gitt ut mange bøker om emnet. Mer info finner du på www.paulun.com/

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter