Variasjon for variasjonens skyld, eller for fremgang?

Etter du har trent en stund med samme program eller øvelser vil du møte på stagnasjon.

Det er ikke snakk om hvorvidt det vil skje, men NÅR det vil skje.
Dette er noe vi alle har erfart etter uker med jevnt progresjon der økning i belastning fra økt til økt har gått fint, helt til nå. Hva skal man så gjøre?

Jeg vil i denne sammenheng sitere Pavel Tsatsouline fra boka Power to the People:

You come into a room and smell something. Pleasant, or unpleasant, it is beside the point. After a while you start screening out the smell, the so-called rebound phenomenon. What would it take to get your nose to react again? Increase the intensity of the smell, or get assaulted by a new flavor.

Vanligvis ville jeg kommet med en eller annen drøy pornografisk spøk rundt dette da det for enkle sjeler er umulig å la være, men jeg skal i denne omgang prøve å overvinne fristelsen (eller klarte jeg det egentlig?).

Noe helt annet?

Okay, du har stagnert i benkpress. Du kommer virkelig ingen vei og merker faktisk at du er på vei til å møte veggen skikkelig. I følge analogien over kan du enkelt og greit smelle på med noe helt nytt for å drive fremgangen videre. Floor press? Board press? Benkpress med frivekter? Pushupsvarianter? Mulighetene er mange.

Eller det samme

Jeg fortsetter med et sitat fra Pavel:

Once your nose has stopped responding to the aroma although its intensity has been cranked up, you lower the stimulation, walk out of the room perhaps?

PROBLEMET med å endre øvelser er at fokus kan bli skiftet såpass langt unna målet at det ikke lenger vil underbygge det primære målet du faktisk har. La oss si du ønsker å bli sterkere i benkpress. Er det sikkert at benkpress med frivekter vil underbygge fremgang og at det er greit å kjøre en hel ny fase uten benkpress og heller denne øvelsen? Kanskje, men tvilsomt. Er målet muskelvekst er saken noe annerledes. Her vil et totalt endret fokus kunne underbygge målet, men spesifikke mål krever spesifikke tilnærminger.

Det er her periodisering kommer inn i bildet. Som sitatet gikk inn på vil man måtte nedjustere intensiteten (belastningen) til øvelsen man benytter om man ikke lenger kommer noen vei og kroppen har tilpasset seg dette og det er nettopp her viktigheten av en ?deload? kommer inn i bildet. For nye lesere er ?deload? som regel en hel uke der man nedjusterer intenistet og/eller volum. Jeg sier ?som regel? fordi noen krever lengre, mens andre krever en kortere avlastningsperiode.

Those who insist on stepping only forward are walking on a treadmill

Nok et sitat fra Pavel som påpeker viktigheten av å nettopp gjennomføre regelmessige deloads om man ønsker å komme seg fremover. Periodisering kan fort bli et tema med mye forvirring og er ikke alltid nødvendig for å sette nye maksløft heller, men det er utvilsomt behov for å planlegge treningen for å komme seg til sine målsetninger på sikt.

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter