Vegansk vs animalsk kosthold

Vegansk eller animalsk kosthold: Slik påvirket det helsa

Bladgrønnsaker og belgfrukter eller biff og brokkoli – hva er egentlig sunnest av et vegansk kosthold og et variert kjøttkosthold?

En nylig studie utført av Stanford University har undersøkt effekten av vegansk og kjøttbasert kosthold på 22 par eneggede tvillinger12Studien viste at et vegansk kosthold kan forbedre hjerte- og karsykdommer og øke motstanden mot diabetes etter bare åtte uker12.

Ved å bytte ut biff med bønner, kan du redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes, viser en studie.

Metodikk

Studien ble gjennomført over en periode på åtte uker, hvor tvillingparene enten fulgte et vegansk eller et kjøttbasert kosthold12. I de første fire ukene ble det levert 21 måltider per uke til deltakerne. I de resterende fire ukene tilberedte deltakerne sine egne måltider1.

Resultater

Forskerne oppdaget flere forskjeller mellom tvillingparene etter åtte uker12De som fulgte det veganske kostholdet viste en forbedring i deres kardiovaskulære helse1Lavdensitetslipoprotein (LDL), også kjent som “dårlig kolesterol”, falt i gjennomsnitt med 15,2 milligram over åtte uker for de som fulgte det veganske kostholdet, sammenlignet med et fall på 2,4 milligram for de som fulgte det kjøttbaserte kostholdet2De som fulgte det veganske kostholdet mistet også i gjennomsnitt rundt 4 flere kilo enn de som fulgte det kjøttbaserte kostholdet, og deres insulin falt med 20 prosent mer2.

Konklusjon

Studien konkluderer med at et vegansk kosthold kan forbedre kardiovaskulær helse og øke motstanden mot diabetes12. Dette gir en sterk indikasjon på at et vegansk kosthold kan være sunnere enn et kjøttbasert kosthold. Imidlertid er det viktig å merke seg at begge kostholdene i studien var sunne, med et høyt innhold av grønnsaker, belgfrukter, frukt og fullkorn, og uten sukker og raffinerte stivelsesprodukter12.

Vegansk eller animalsk kosthold: Slik påvirket det helsa

Hva er vegansk kosthold?

Når du spiser vegansk, betyr det at du verken spiser dyr eller produkter som kommer fra dyr, som egg, melk og honning.

Hvis du ønsker å forbedre kroppens forsvar mot diabetes og hjerte- og karsykdommer, kan det være en idé å finne noen veganske oppskrifter, ifølge den nye studien.

Oversikt over studien. Under «findings» kan du se forskjellen i LDL-kolesterolnivået for tvillinger med et blandet kosthold (omnivorous) og et vegansk kosthold. Se figuren i studien her.

Stikkord:

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter