Vet du forskjellen på små og store havregryn?

Når det gjelder havregryn finnes det både store og lettkokte gryn, men hva er egentlig forskjellen på disse to?

Kornsorten havre er kjent for å bidra med flere gode helsemessige egenskaper. De siste årene har havre i form av havregryn og havremel blitt stadig mer populært og det med god grunn.

Store eller må havregryn?

Når det gjelder havregryn finnes det både store og lettkokte gryn, men hva er egentlig forskjellen på disse to? Når det gjelder det ernæringsmessige innholdet så inneholder begge variantene like mange kilokalorier, fiber, protein, fett og karbohydrater per 100 gram. Næringsinnholdet er altså helt likt og du får i deg de samme næringsstoffene. Men det som skiller de to fra hverandre er at kornet i lettkokte havregryn har blitt delt før det blir valset til et gryn. Store havregryn er bare valset. Når det gjelder fordøyelsen av havregryn må de store grynene tygges litt mer og tarmen bruker litt lenger tid på å hente ut næringene fra grynene. Mange vil derfor merke at store havregryn metter litt bedre og lengre enn de lettkokte grynene, men husk at dette også påvirkes hva måltidet ellers består av.

Næringsrikt

Uansett om du velger lettkokte eller store havregryn så vil du få i deg flere gode næringsstoffer. Havre er blant annet kjent for å inneholde betaglukaner som er en type fiber som er gunstig for kolesterolet og blodsukkeret. Dette kan nemlig bidra til at næringsopptaket tar lenger tid, du unngår store svingninger i blodsukkeret og du får en bedre og lengre metthetsfølelse. I tillegg er fiber med på å gi en god fordøyelse og en bedre tarmflora. Havre er også en flott kilde til protein og umettede fettsyrer.

Brukes til så mangt

Ikke bare har havre flere helsemessige fordeler, men dette er også en rimelig matvare som har mange bruksområder. Av havre lages for eksempel havremel, havrekli, og store og små havregryn. Havre har en nøtteaktig smak og havregryn kan for eksempel brukes til å lage frokostblandinger eller havregrøt. Mange liker også å riste grynene i en tørr stekepanne eller i ovnen til å bruke som topping i desserter eller som ingrediens i granolablandinger. Havrekli er den ytterste delen av skallet på havre og dette brukes i for eksempel frokostblandinger og som ingrediens i bakst, pannekakerører og lignende. Havremel er ganske enkelt malt havre og dette kan du lage selv ved å male havregryn i en blender eller lignende, eller kjøpe ferdiglaget havremel på butikken. Bytt gjerne ut noe av hvetemelet med havremel for å få et mer næringsrikt resultat når du for eksempel lager pannekaker, vafler, pizzadeig og ulike bakverk.

Glutenfritt

Havre er i utgangspunktet et naturlig glutenfritt kornslag, men kan bli forurenset gjennom landbruksproduksjonen som ved såing eller senere i produksjonsprosessen. Vit at det selges egne poser med glutenfrie havregryn som et allergivennlig valg og som man kan trygt spise ved påvist glutenintoleranse. På grunn av at havre ikke inneholder glutenprotein, så er det anbefalt å blande havre med andre glutenholdige kornsorter for å oppnå et godt bakeresultat hvis du lager bakst som bør heves. Å bruke havre i bakst kan forlenge holdbarheten til produktet i tillegg til at du får et saftigere resultat, ifølge Opplysningskontoret for brød og korn. Kostfibrene i havre har god evne til å holde på vann, noe som betyr at brød med havre holder seg saftige lengre.

Kilde:

http://brodogkorn.no/fakta/2061-2/

Fått med deg vår populære video/podcast med Andreas og Jon?


Saken er hentet i fra AFPT

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Epost

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email