Her er treningsmytene som ekspertene vil avlive en gang for alle
Myte: Punktslanking virker
Det er rett og slett ikke mulig å brenne fett på kun en kroppsdel, uansett hvor hardt du trener akkurat den. Det som derimot virker er regelmessig trening, både kondisjons – og styrketrening samt et fornuftig kosthold.
Myte: Det beste for knærne er å løpe på en tredemølle
Jogging er en flott form for kondisjonstrening, og selv om det å løpe på en tredemølle til en viss grad kan være mindre belastende for knærne dine enn asfalt, vil det alt i alt slite på knærne å jogge, i lengden. Det beste er derfor å krysstrene, det vil si å kombinere løpingen med for eksempel ergometersykling, terrengsykling og trening på stepmaskin.
Myte: Situps fjerner magefettet
Situps er bra for å styrke muskulaturen, men gjør dessverre lite med magefettet. Hvis du ønsker deg flat mage, må du få ned fettprosentene i kroppen. Det er fordi fettet brennes innenfra og ikke utenfra. De delene av kroppen som har høyest fettprosent vil også være de siste stedene du merker forandring. Å utføre regelmessig kondisjons- og styrketrening og føre et sunt kosthold er det eneste du kan gjøre for å nå målet om den flate drømmemagen.
Myte: Hvis jeg ikke svetter, trener jeg ikke godt nok
Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Men hvor mye man svetter er svært individuelt, og mengden svette har også sammenheng med hvor godt trent man er. Når formen blir bedre vil også temperaturreguleringen bli bedre, og svetten øker.
Myte: Apparater er bestandig tryggere enn frivekter
Styrkeapparater er gode verktøy, og kan synes å være enklere og tryggere å bruke enn frivekter, spesielt når man er nybegynner og usikker på teknikkene. Med god veiledning og litt øvelse er imidlertid frivektene minst like bra når du trener styrke.
Myte: Hvis jeg ikke er støl dagen derpå, har jeg ikke trent hardt nok
Stølhet skyldes små brister i muskelfibrene. Dette gir en hevelse og et økt trykk, som igjen fører til at det føles ømt og stivt. Dette er ofte verst to dager etter trening. Det går over av seg selv etter noen dager, og det er ikke farlig. Det kan være en fordel med lett trening med lav belastning når du er støl, men vent med de tunge øktene.
Myte: Det er greit å trene magemusklene hver dag
På lik linje med de andre musklene i kroppen, har også magemusklene behov for å hvile mellom øktene. Små, sporadiske øvelser på en daglig basis vil ikke gjøre noen skade, men intens trening (med flere økter over en ti minutters periode eller lenger), bør du ikke utføre oftere enn annenhver dag.
Myte: For å gå ned i vekt må jeg fokusere på kondisjonstrening og kutte kalorier
Det er ikke nødvendigvis tilfelle. Et opptak av for lite kalorier kan faktisk ha motsatt effekt, og tvinge kroppen til å lagre fettreserver. Og dersom du kun trener kondisjon vil ikke kroppen bygge muskler, som jo er med på å brenne fett. De fleste kvinner bør ikke innta mindre enn 1.200 – 1.300 kalorier per dag, mens menn på sin side bør innta minst 1.700 – 1.800 kalorier per dag.
Myte: Musklene blir til fett hvis du ikke trener
Kroppen fungerer ikke slik. Muskler og fett er to ulike vev. Dersom du slutter å trene vil musklene dine krympe og musklenes utseendet vil forandre seg. På samme tid vil fettcellene gradvis begynne å erstatte muskelvevet, noe som kan gi en illusjon om vektoppgang. Men muskler vil aldri omdannes til fett.
Myte: Kvinner som trener styrke blir store og muskuløse som menn.
Denne myten vil aldri dø ut, en myte som garantert har skremt mang en kvinne bort fra styrketrening. Store muskler vi ofte forbinder med body buildere er et resultat av det mannlige hormonet testoteron. Kvinner har kun 1/3 mengde av testosteron som det menn har. De kvinnene dere ser med store muskler har mest sannsynlig et naturlig høyt nivå av testosterone, de løfter ekstremt TUNGE vekter, og de tar kosttilskudd som hjelper med å bygge muskler. Sannheten er at ved å trene stykre vil kvinner kunne vedlikeholde sterke benstrukturer og muskler, noe som vil redusere sjansene for benskjørhet og andre plager som ofte kommer med alder.
Myte: Tøying etter trening hjelper mot ømme muskler
Gymlæreren din misjonerte kanskje at tøying etter trening er påkrevet for å unngå treningsstølhet – men dette er altså ikke sant. Senest i en studie fra det svenske universitetet i Umeå, viste det seg at tøyingen ikke hjalp mot stølhet i musklene.
Anatomiprofessor Lars Eric Thornell ved universitetet i Umeå, anbefaler deg heller til å varme opp godt på forhånd, og å ta det rolig til stølheten har forsvunnet.
Kilder: divinecaroline.com og Friskis & Svettis