VITAMINER – KROPPENS NØDVENDIGHET

Vitaminer – Kroppens Nødvendighet: Hva er disse mikronæringstoffene og hvorfor trenger kroppen dem?

Vitaminenes navn kommer fra det latinske ordet «VITA,» som betyr «liv,» og «AMIN,» organiske forbindelser som inneholder nitrogen. Kroppen er avhengig av vitaminer for å omdanne essensielle næringsstoffer som fett, proteiner og karbohydrater til energi, og for vekst, vedlikehold og reproduksjon. Noen vitaminer avhenger av andre for å utføre sine oppgaver, som for eksempel Vitamin C og jern. Uten tilstrekkelig Vitamin C er det vanskelig for kroppen å absorbere jern. Derfor er et variert kosthold avgjørende.

Historien om Vitaminer:

I flere tusen år visste mennesker at visse matvarer var viktige for god helse, men det var ikke før tidlig på 1900-tallet at forskere oppdaget vitaminer. Tidligere trodde man at proteiner, fett, karbohydrater og mineraler var de eneste viktige næringsstoffene. Først på 1930-tallet hadde teknologien kommet langt nok til at forskere kunne identifisere og analysere disse stoffene. Fremdeles oppdages nye metoder for å utvinne vitaminvarianter og forskning på deres rolle i forebygging av sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer.

Mangelrisiko:

Alvorlige mangelsykdommer som blindhet (Vitamin A-mangel) og rakitt (Vitamin D-mangel) er sjeldne i Norge, men mindre alvorlige mangelsymptomer kan forekomme. Dårlig matkvalitet, ensidig kosthold med lite frukt og grønnsaker, høyt sukkerinntak, røyking, alkohol og lavt energiinntak øker risikoen for vitaminmangel. Hvis du mistenker en mangel, rådfør deg med legen din før du gjør store endringer.

Vannløselige og Fettløselige Vitaminer:

Vitaminer kan deles inn i vannløselige og fettløselige. Vannløselige skilles ut via urin eller svette, og overdosering er sjelden. Disse vitaminene (C og alle B-vitaminer) kan inntas jevnt gjennom dagen. Fettløselige  (A, D, E, og K) kan føre til overdose, da de lagres i fettvev og lever. De absorberes best når inntatt med fettsyrer, som Omega 3, 6 og 9. Hvis du mistenker mangel på se fettløselige, konsulter legen din før du tar tiltak og sørger for oppfølging.

Her er en oversikt over hver vitamin, dens funksjon, matkilder, mangel symptomer og anbefalte doser for enkelhets skyld.


VITAMIN B GRUPPEN

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter