WEB-TV: fra styrkeløfter til Classic Bodybuilding

Bay Alexander Engebråten Sæther har mange gode meritter som styrkeløfter. På Sandefjord Open debuterer han i Classic Bodybuilding. Vi ble med han på en treningsøkt.

Alder: 26 år.
Høyde: 168,7 på siste måling.
Vekt. On/Off: 70-71 kg / Tipper vekten kommer til å ligge på mellom 75- og 80 kg en plass (det er første gang på deff til konkurranse i kroppsbygging).
Bosted: Ski, Akershus.
Yrke: Reisende Serviceteknikker (mobil og industriell hydraulikk og mekanikk).
Klubb: Stiller for Team Toppform i Classic Bodybuilding og har løftet for Oslo SK i styrkeløft.
Instagram: bayalexanders
Sponsor: www.x-life.no
Meritter:

  • 6.plass NM utstyrsfritt 2016 -93 kg
  • 4.plass NM 2016 -93 kg
  • 2.plass NM Ungdom/Junior/Veteran 2015 -83 kg
  • 6.plass NM 2015 -83 kg
  • 3.plass NM Benkpress 2015 -83 kg
  • 1.plass Regionsmesterskap Øst 2015 -83 kg

Hvem er Bay når han ikke er på gymet og kjør tunge bøy?

Da er Bay en helt normal kar med fulltidsjobb (pluss litt til) som skal innfries, hvor reisedøgn kan bikke 50% og overtiden har det hendt seg har bikket 300 timer. Utenom dette prøver jeg så godt jeg kan å være en så god samboer og kjæreste som mulig 🙂 Jeg får høre at jeg er snill, omtenksom og hjelpsom. Kanskje litt dumsnill til tider og tilbyr meg å hjelpe til med litt for mye innimellom. Jeg elsker å ha noe å drive med! Om sommeren er jeg en liten MC entusiast, så jeg håper vi får til noen turer når våren kommer for fullt nå! Hjemmetiden settes hvertfall stor pris på! Vi er matelskere i huset begge to, så avtalen etter vi har stilt nå er at vi skal bli flinkere til slappe litt mer av, sette oss ned med en film og lage noe SKIKKELIG digg mat! Spesielt i helgene!

Hvilke fordeler føler du at du har med din bakgrunn i styrkeløft når som du skal stille i bygging? Noen bakdeler?

Jeg føler egentlig at det kun bærer fordeler med seg å gå den veien jeg har gjort! Jeg har aldri hatt noe veldig anstrengt forhold til hvordan jeg har sett ut i perioden jeg har drevet med styrkeløft. Det har vært fullt fokus på å få i seg nok mat og bli sterkere! Fordelen med det, kontra å kanskje ville prøve seg rett på kroppsbygging er at man slipper det stresset med, og redselen for å øke i kroppsvekt og kroppsfett når man vet at man skal ha det av igjen. Jeg tror at mange tenker at de vil komme i form og bygge en solid masse, og det skal skje NÅ! Helst begge deler samtidig! Dersom en som kanskje ikke har trent mer enn et år eller to får disse tankene, da tror jeg også fristelsen for å ty til ulovlige dopingmidler kan være vanskelig å motstå. Så jeg ser på det som en stor fordel å komme fra en ren idrett med riktige og gode holdninger når det kommer til bruk av dopingmidler.

Det var aldri i tankene mine å stille i en kroppsbyggerkonkuranse før jeg begynte å gå ned i vekt. Dermed har jeg kunnet spise mye og trene ordentlig tungt uten å ha i tankene at jeg skal øke i volum og minke i fettprosent. Og der kommer en annen fordel. Jeg mener at man med tung trening med baseløft over lengre tid, bygger en mye tjukkere musklatur med høyere kvalitet. En ting mange kanskje ikke er klar over er at man med baseløft trener hele kroppen. Mange tror at man feks ved å kjøre knebøy kun trener benene, og det stemmer ikke! En siste ting som jeg mener er en fordel. Mange er ikke klar over er hvor mye effekt/kcal brent det faktisk kreves for å kjøre noen repetisjoner på feks 200kg i knebøy. Det er mer enn man skulle tro. Så tung trening med baseløft er et godt verktøy for å bygge kropp etter min mening, og også for å gå ned i vekt.

Du fortalte at du har brukt lang tid på å dra deg ned i vekt, der du begynte med en ketogen diett for og så gå over til en mer tradisjonell. Kan du fortelle hvordan det ketogene opplegget så ut og hvordan det ser ut nå?

Det stemmer! Jeg har brukt ca. 1år og 3mnd fra start og til der jeg er nå, fra 90kg+ til 72-73kg. Å bruke så lang tid har tillat meg å bevare veldig mye styrke og volum. Så et godt tips er å ikke stresse seg ned i vekt for å få til sommerkroppen om noen mnd, vær tålmodig!

En ketogen diett går i korte trekk ut på å konsekvent velge matvarer med null eller veldig lite karbohydrater. Jeg spiste vel 20g karb/dag eller mindre. Det gjør at kroppen går i en tilstand hvor den går fra å bruke karbohydrater som energi til å bruke fett istedet, kalt ketose. Dietten bestod derfor av veldig mye fett og protein, og matvarer som kjøtt, egg, bacon, ost. Så man kan unne seg veldig god og fet mat på en slik diett! Et søk på nettet vil gi veldig mye informasjon rundt denne type diett.
Da jeg nådde en vekt jeg syntes var komfortabel begynte jeg å omstille dietten gradvis ved å bytte ut fett med karbohydrater igjen. Dette gjorde jeg ganske rolig for at ikke vekten skulle skyte i været igjen. Etter det så gikk det i et veldig normalt kosthold med normal mat en stund. Da kroppsbygging kom i tankene og jeg tok steget med å kontakte Team Toppform så fikk jeg en egen oppsatt diett. Det er denne jeg følger nå. Og det er egentlig jevnt fordelte makroer, vanlige matvarer, men et underskudd av kalorier. Vektnedgang = kcal inn < kcal ut, det er ikke rakettforskning 🙂

Hvorfor valgte du et ketogen diett til å begynne med?

Grunnen til at jeg valgte ketogen diett var rett og slett fordi det er en effektiv måte å gå ned i vekt på. Det er selvfølgelig individuelt, noe som fungerer for andre fungerer nødvendigvis ikke for deg. Samboeren min ville prøve det samme, noe som gjorde at vi kunne spise det samme hjemme. Det finnes mange veier til målet og man må velge en 🙂 Og jeg elsker fet mat!

Hva, om noe, av kosttilskudd bruker du?

Normalt sett så bruker jeg kreatin. Jeg drikker tilskudd av bcca, mest for smaken sin skyld. Også drikker jeg litt for mye energidrikke!

Du trener jo fortsatt etter «styrkeløft-prinsipper», men har jo nå som du skal stille i bygging også lagt inn en del «vanlige» øvelser,men har du egentlig merket noen forskjell med flere øvelser?

Jeg merker at energiforbruket øker under øktene. Og jeg merker litt mere til stølhet nå som jeg trener musklene litt mer spesifikt og litt mer mot utmattelse. Jeg synes også det har vært gøy å legge om treningen litt, legge inn litt annet enn kun ‘’de tre store’’. Jeg ble rett og slett litt lei av å kun gjøre det samme på trening hele tiden. Før har jeg ikke hatt behov for noe mer enn noen få støtteøvelser i tillegg til baseøvelsene, så det er jo morsommere å trene de mindre nå som jeg faktisk har en grunn til å trene de.

Dine beste tips for å bygge massive ben?

Kjør knebøy, mye knebøy! Tungt! Og gjerne forskjellige varianter!

Din største støttespiller? Hvem og hvorfor?

Det er uten tvil kjæresten min, Maria! Det er fordi det er hun jeg våkner opp sammen med hver dag, vi har de samme målene og prioriteringene og vi er sammen om det vi går gjennom nå! Jeg tror det er en stor fordel å være to om det vi gjør, siden vi kan pushe og motivere hverandre i hverdagen! Den ene vet hva den andre går gjennom og da er det lettere å ha forståelse for det dersom noe er vanskelig.

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter