WEB-TV: På trening med Jørn Alexander Rønåsen

Jørn vant overall i Mens Physique  på Sandefjord Open nå i våres. Vår videoreporter møtte han kun noen dager før han reiste for å konkurrere i EM.

Alder: 27
Høyde: 179 cm
Vekt: On/Off:  76 kg/88 kg
Bosted: Oslo
Yrke: Utdannet fysioterapeut
Klubb/Team: Team Elite Norway
Instagram: Physiojorn
Sponsor: Ambassadør for Tights.no
FOTO: Elisabeth Grosvold

Meritter:

  • 1.plass Mens Physique debutant -179 cm Sandefjord Open 2017
  • 4.plass Mens Physique Senior Oslo Grand Prix 2017
  • 1 plass og overall Mens Physique – 179 cm Sandefjord Open 2018
  • 2.plass Mens Physique Senior -179 cm Oslo Grand Prix

Du kan vel fortelle litt om deg selv; hvem er Jørn?

Hvis vi starter med det akademiske, så er jeg utdannet fysioterapeut fra HIOA og fullførte grunnutdanningen i 2016. Deretter var det et obligatorisk turnusår hvor jeg var innom både slag- og ortopedisk avdeling på sykehus samt privat og kommunal praksis i kommunen. Jeg er i tillegg utdannet personlig trener og har jobbet med dette i flere år.

Helse og fysisk aktivitet har alltid stått meg nær og er en del av min identitet. Det har ikke vært mange fraværsdager på gymmet , etter snart 11 år, tross sykdom og skader opp igjennom årene.

Jeg er svært åpen og nysgjerrig på nye protokoller og studier som kan løfte meg og mine pasienter/kunder. Når jeg ser tilbake så er det en god del etablert kunnskap som jeg har lært via studiene, som jeg nå har forkastet i senere tid, heldigvis. Dette gjelder spesielt mitt syn på mat og trening, men også håndtering av smerter og rehabiltering.

Høsten 2016 bestemte jeg meg for å stille i fitness etter et forsøk tidligere. Jeg tok kontakt med en coach som var likesinnet når det gjaldt mat. Demonisering av matvarer er ”no-go” og cardio er kontraproduktivt, ble jeg fortalt. Kunne det bli bedre?

Responsen jeg fikk på ”If it fits your macros”(IIFYM)- metoden kunne ikke sammenlignes med noe annet jeg har prøvd tidligere. Spesielt med tanke på hvor lite denne metoden påvirker de rundt deg. Noen timer med innlæring av et digitalt verktøy, innkjøp av en kjøkkenvekt og jeg var ”good to go” Jeg endte opp med 1 plass dette året, 1 plass samt overall(vinneren av vinnerne) i år samt 2.plass i Oslo Grand Prix og en EM-plass.

Har du vært aktiv i noen andre idretter før du begynte å trene med vekter?

Jeg la skoene på hylla etter ti år da jeg innså at den store fotballdrømmen forble en drøm. Skader og økende krav til prestasjon gjorde at jeg trappet ned og satte heller foten innafor et treningsstudio. Jeg kan trygt si at jeg fikk et nytt hjem den dagen. Etter noen år kom jeg over Rich Froning, en crossfitter i verdenseliten, og startet umiddelbart på Crossfit Oslo. Jeg kom godt i gang med double-unders og ring muscle-up, men endte også her med skader. Mitt ego kombinert med adrenalin, gjorde at jeg fikk en lei skulder jeg skulle slite mange år med. Jeg avsluttet mitt forhold hos CFO og prøvde meg deretter på en israelsk kampsport; Krav Maga. Jeg fikk ikke den samme godfølelsen som styrketreningen ga meg og avsluttet etter kun ett år.

Hvilke treningsprinsipper følger du og kan du gi eksempel på hvordan treningsopplegget ser ut?

Kontinuitet og progresjon er sterke fundamenter. Det er velkjent at økt volum gir økt muskelvekst, men denne er vanskelig å måle hvis det er ukentlig variasjon. Jeg følger derfor et tilnærmet slavisk program i ca 12 uker før jeg omrokerer eller avvikler programmet. Varierer man for ofte vil gjerne framgangen være adaptasjon ihht nytt bevegelsesmønster og ikke økt muskelvekst som man får over tid.

Jeg trener også tungt (lav-rep) og lett(høy-rep) i samme økt for å stimulere type I og II fibre. Jeg splitter programmet mitt i typisk bro-splitt (selv om nyere studier tyder på at helkroppsprogram kan gi bedre effekt grunnet økt frekvens), men med økt frekvens på muskelgrupper jeg vil prioritere.

Du fortalte meg under treningsøkten at brystet er noe du fokuserer på da dette henger etter grunnet en langvarig skulderskade, så hvordan legger du opp prioriteringen på det?

Ja, brystet har vært min akilleshæl de siste fire årene og er et parti jeg ønsker å prioritere. ”Newbie-effekten” som oppstår når man først begynner å trene, opplevde jeg i fjor da skulderen ”slapp”. Det åpnet seg en ny verden av øvelser og styrken har gått i været. Det er en tydelig diskrepans mellom muskelgruppene, men planen er lagt (kontinuitet og progresjon) og jeg håper jeg kan servere en ny pakke ved neste konkurranse.

Din tilnærming til «konkurransediett» under denne oppkjøringen har vært ganske så unik og viser at man kan komme i knallform uten å leve på torsk og brokkoli. Kom du frem til dette gjennom prøving og feiling?

Jeg er svært uortodoks og går motstrøms når det gjelder ”konkurransediett”. Jeg har kunnet spise hva jeg vil, hver dag, men prøvd å holde meg til ”80-20 ratio” hvorav 80% er det man kaller ”sunt” og 20% ”usunt”. Jeg liker ikke å bruke de begrepene, men det er en annen diskusjon.

Dietten er unik for noen, men følger man med på hvordan det gjøres i utlandet, så er dette en metode som mange sverger til. Jeg har tidligere benyttet periodisk faste, tonnevis med cardio, 5:2, lavkarbo osv. Alt har fungert da fellesnevneren er underskudd, men det er kun IIFYM som er enklest å opprettholde både on- og off-season.

Hvordan kan kostholdet se ut en normal dag on- respektive «offseason»

Jeg spiser det samme ”on” som ”off-season”. Nøkkelen er endring av kcal og proteinmengde, som faktisk går ned, linjært med kroppsvekten. Jeg er ikke like ofte på restaurant ”on-season”, men det er absolutt mulig så lenge jeg vet hvor mye jeg får av den respektive maten (det er bare å ringe restauranten på forhånd). Spørsmålet er vanskelig å svare på, men det går daglig i havregryn som eneste faste innslag.

Dine langsiktige mål?

Jeg tar én konkurranse om gangen. I prinsippet skulle dette være et engangstilfelle for å se hvordan jeg lå an i terrenget …. I år er jeg på landslaget. Jeg håper å kunne slå min egen form fra gang til gang, så får vi se hvor det bærer hen.

Noe du vil nevne helt til slutt?

Jeg vil først og fremst takke de aller nærmeste som stått oppi dette her i snart 2 år. Jeg hadde aldri hatt samvittighet til å gjennomføre dette hvis jeg ikke hadde fått den  støtten fra alle dere. Dere har virkelig stått på med veiing av mat og motivert meg de tøffeste dagene. Tusen takk! Jeg vil takke venner, treningspartnere, kollegaer og alle dere andre som har bidratt til en optimal oppkjøring. Dere er herlige! Og til slutt, og ikke minst, klubben min Team Elite Norway for all hjelp og det gode samarbeidet.

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter