WEB-TV: Vi har møtt mma og bjj-utøver Nic Ruben Nikolaisen

– Intervju med med mma og bjj-utøver og trener Nic Ruben Nikolaisen

– På trening med med mma og bjj-utøver og trener Nic Ruben Nikolaisen

Navn: Nic Ruben Nikolaisen
Alder: 36
Jobb: Kampsport instruktør
Stilart(er): Brazilian Jiu-Jitsu, Submission wrestling og MMA
Vektklasse: -80 kilo
Største meritter:

  • Submission wrestling: VM gull i den åpne vektklassen i 2. divisjon,
  • Submission wrestling: samt 2 VM sølv i vektklassen i 2 divisjon.
  • Brazilian Jiu-Jitsu: EM sølv og bronse i 2. divisjon

Du kan vel starte med å fortelle litt om deg selv – hvem er Nic?

Jeg er en komplett kampsport nerd som bruker det meste av tiden min på å trene, instruere eller se på kampsport.

Mange syntes nok jeg er ekstremt ensporet, men jeg syntes det er utrolig fascinerende med kampsport. Det er egentlig en ganske så kompleks aktivitet hvor man trenger en kombinasjon av mye teknikk, fysikk og mentale egenskaper for å kunne prestere på høyt nivå.

Hvor lenge har du trent kampsport og hvilke stilarter har du trent?

Kampsport lidenskapen startet med Taekwondo i 1990 da jeg var 12 år. Da jeg var 16, supplerte jeg dette med kickboksing trening èn dag i uken, på Wolfgang Wedde sitt gym i Drammen.

I 1999 flyttet jeg til Australia for å studere – der startet jeg med Brasiliansk Jiu-Jitsu, noe Thaiboksing og MMA. I perioder reiste jeg til LA for å trene på gymmet til Rickson Gracie og tilbrakte også 6 mnd der etter endt studie.

Da jeg flyttet hjem i 2003, var det allerede et lite, men veldig bra BJJ og MMA miljø. Her fortsatte jeg min trening samtidig som jeg instruerte en liten gruppe venner av meg i Drammen (noe som i 2008 ble til Frontline Academy Drammen).

I 2006 startet jeg regelmessig å reise til LA igjen for å trene og konkurrere. Her møtte jeg av av mine nåværende trenere, Shawn Williams, som jeg fortsatt reiser for å trene med flere måneder i året.

Mellom 2007-2008 var vi så heldige å få to brasilianske sortbelter til det som da hadde blitt til Frontline Academy Oslo. Hvor Eduardo «Teta» Rios blir hovedtrener og jeg får mitt sortbelteav ham i 2009.

I den samme perioden, starter jeg å trene mer MMA igjen, da mest sammen med Joachim Hansen og Mohsen Bahari på det som da kaltes «Team Hellboy».

Har du vært aktiv i noen andre idretter?

Jeg spilte litt fotball på barneskolen som stort sett alle andre, men med lite hell, he he

Du fortalte at du i tillegg til bjj også trener både styrketrening og gymnastikk – fortell litt om fordelene med det?

Først, så må jeg fortelle at jeg siden jeg var 19 år har vært veldig plaget av en lyske / hamstring strekk som ble kronisk og gjorde det nesten helt umulig for meg å konkurrere i flere år. Den har gradvis blitt bedre, men for inntil 6mnd siden så har jeg hatt kanskje 40% styrke i bakside lår, sete og rygg i forhold til hva jeg burde hatt.

Det siste halvåret har jeg hatt en profesjonell styrketrener, Yngve Apneseth, som har gitt meg et treningsprogram og fulgt meg opp ukentlig. Dette har fungert utrolig bra og jeg er idag tilnærmet 100% bra!! Det skal bli utrolig moro å se hvordan jeg kan klare å prestere nå da jeg etterhvert har fått bygd opp den styrken jeg bør ha i bena og ryggen. Selv så føler jeg styrketrening er utrolig viktig både for rehabilitere og forebygge skader, samtidig som man må ha en viss basis styrke for å kunne konkurrere på toppnivå.

I en periode så trente jeg mye med Martin Thiblin som er norges beste judo utøver, han lærte meg lbasic Judo og jeg lærte ham BJJ. Vi var begge enige om at turn trening ville vært knall bra for idrettene våre, så vi begynte å trene med en fantastisk turn trener som heter Valentyn Skripyn.

Turn er en veldig komplett treningsform (med unntak av utholdenhet) som utvikler de fleste fysiske attributtene som bør trenes for å ha et godt grunnlag for å prestere i mange andre idretter inkludert kampsport.

Har du noen treningsfilosofi?

Da jeg planlegger treningen min og treningen til de aktive utøverne i Drammen, prøver jeg hele tiden å fokusere på balanse i treningen.

Uten balanse i treningen kan f.eks en veldig sterk utøver, med dårlig beveglighet, kanskje ikke vært i stand til å utføre teknikkene riktig.

Første prioritet er teknikk, og kondisjon, da disse MÅ være tilstede for å kunne prestere på høyt nivå i kampsport.

Men styrke, beveglighet, balanse, koordinasjon, hurtighet og de mentale aspektene analyseres og trenes i henhold til hva den enkelte trenger.

Hvordan ser ditt treningsopplegg ut under en uke?

Jeg trener vanligvis ca 20 timer i uka, med unntak av uken før konkurranser, hvor jeg er nede i ca 12 timer.

Mye av treningen er lav intensitet i form av f.eks drilling av teknikker, totalt ca. 10 timer

Treningen med høyest intensitet er sparringsøktene som er på ca 5 timer i uka.

Styrke og turn treningen er tilsammen vanligvis på ca 5 timer.

Hva motiverer deg til å fortsette å konkurrere?

Jeg har konkurrert i kampsport i godt over 20 år nå, så mange spør meg om det samme. Jeg elsker selvsagt å gå kamper men det er også en trang etter å lære mer som motiverer meg. Selv så føler jeg det er vanskelig å virkelig finne mitt maksimale potensiale i en kampsport uten å konkurrere. Da det mentale aspektet spiller inn i en mye større grad i konkurranse, samtidig som intensiteten økes betraktelig og man får gått med de beste utøvere da de går 100%.

Hva er dine sportslige mål?

Jeg ønsker som jeg nevnte tidligere, å finne mitt maksimale potensiale. Først da jeg føler at jeg har fått ut alt, så er det greit å konkurrere mindre.

Hva er fordelene med å trene kampsport og er det en treningsform som passer de fleste?

Kampsport som treningsform passer definitivt de aller fleste, men kampsport som sport passer ikke nødvendigvis alle. Jeg tipper det er kun ca 10% av medlemene som konkurrerer aktivt.

Men det går helt fint å kombinere økter med mosjonister og aktive utøvere som trener og sparrer sammen.

Kampsport er en fantastisk treningsform, hvor du lærer deg selvforsvar samtidig som den fysiske treningen er veldig bra og balansert.

Man får også veldig god mental trening. Man får bedre selvtillit og man lærer å handle riktig under stress. Hvis man sparrer eller konkurrerer regelmessig, så vil de aller fleste også måtte lære seg å takle tap, noe som automatisk gjør deg mer ydmyk.

Er det mye skader?

Det er ikke mange alvorlige skader, men det er noen småskader innimellom som f.eks forstuede fingre eller små kutt.

Under sparring så innser man fort at man har et gjensidig ansvar for å unngå skader, så man blir fort flink til å ta vare på treningspartnerne sine.

Hvor lenge må man trene før man evt kan bli med å konkurrere i bjj?

I BJJ og SW konkurerrer man i ulike divisjoner delt opp etter belte, alder og vekt. Dette gjør at terskelen for å starte er veldig lav, noe som har gjort sporten enormt stor. Dette kommer tydlig frem da man ser på de største konkurransene som har mer enn 3000 deltakere!

Noe du vil nevne til slutt?

Jeg vil bruke anledningen til å takke alle mine treningskamerater, mine trenere og samarbeidspartnere.

  • BJJ og SW trenere: Eduardo «Teta» Rios og Shawn Williams
  • Styrketrener: Yngve Apneseth
  • Turn trener: Valentyn Skripyn
  • Muskel og leddterapeut: Pål Børresen ved Optimus klinikken i Drammen

Takk til iform.no for intervjuet!

Stikkord:       

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost

Del:

NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter