WOX Telemark -Dyrk din Råskap

Slipp løs urkraften i deg, og bli med på et av tidenes råeste idrettsarrangement her i landet!!

Hinderløp er i vinden om dagen som aldri før. Kanskje nettopp fordi mange av oss har funnet ut at vi savner den fantastiske uteleken vi hadde i barndommen!? I den forbindelse har vi vært så heldige og få et intervju med lederen for neste års store hinderløphappening i Skien, som går av stabelen 21.05.16.

Et Intervju med WOX-general Lars Gulset Severinsen

Det er høstduft i lufta når Iform.no møter Lars i hans egen hule, ved Grenland Helsesenter på Vessia i Porsgrunn, en sen tirsdag i oktober.

Lars er en 27 år gammel familiefar og alt-mulig-mann fra Skien, og er PT i sitt eget firma. I tillegg til PT-jobben jobber han som vernepleier på en psykiatrisk avdeling ved Sykehuset i Telemark. Han kan fortelle at han elsker å jobbe med mennesker, og at han føler seg privilegert som har mulighet til å jobbe med mennesker både på det psykiske og fysiske plan. Kanskje er det også derfor han fremstår som en meget reflektert ung mann, med et holistisk syn på mennesket og dets evner og muligheter. Han forteller at han særlig er opptatt av menneskets mentale potensial, og hvordan dette påvirker våre fysiske muligheter og forutsetninger.

Selv er Lars tidligere kampsportutøver og har i en årrekke drevet med systematisk styrketrening. Han har med andre ord bred treningserfaring. I tillegg er han godt skolert på det idrettsfaglige og har utdannelse innenfor PT og trening, ved Norges idrettshøyskole i Oslo, – dette i tillegg til vernepleierutdannelsen.  Denne mannen vet med andre ord hva han snakker om både når det gjelder trening og mental innstiling. Og nå har han altså hoppet i det, og tatt på seg hovedansvaret for et av tidenes råeste idrettsarrangement i Skien. WOX Telemark, som arrangeres 21.05.15.

Her kommer derfor årets utfordring til dere alle: – Nettopp DU er nemlig herved invitert til å delta. Så her er det bare å begynne forberedelsene og kaste seg ut i det. Og frykt ikke, – Lars og teamet hans spesialdesigner treningsprogram til nettopp deg og ditt nivå.

Intervjuet

WOX er på manges lepper om dagen Lars. Kan du fortelle litt om hva WOX er?

WOX er en forkortelse for Warrior Obstacle Extreme. «Warrior» er navnet på en treningsgruppe vi startet for to år siden. Da vi startet opp var vi to stykker pluss meg som trener, og nå er vi opp mot 40. Gruppa hadde/har fokus på å trene utendørs med seg selv og naturen som verktøy. Mye av fokuset og mentaliteten vi har i denne gruppa er at trening skal være lek og moro, samtidig som man utfordrer seg selv og setter seg mål som man trener mot. Et av disse målene vi satte oss var å trene mot å delta i Oslo Tough Viking i fjor, som er en ganske lik konkurranse på WOX. «Warrior» har også som mål å vise voksne mennesker at trening ikke er noe hokus pokus, og at det ikke er så mye som skal til for å bli en litt bedre trent utgave av seg selv, og dette gjelder for alle. Trening skal være noe alle kan gjøre, og da særlig lekende trening utendørs. I tillegg er gruppementalitet og det sosiale noe vi fokuserer mye på. Trening skal kunne være samhold og tilhørighet for alle som ønsker det. Obstacle står for hinder, og løypa i WOX består av en beinhard, kupert 10 km trasè som inneholder 30 hinder underveis som må forseres. Om man ikke klarer hindrene, må man ut i «strafferunder». Hindrene er av såpass stort omfang at det naturlig nok måtte få sin plass i arrangementsnavnet.  Extreme står ganske enkelt for ekstremt. Løypa er av den ekstreme sorten, – tøffere enn konkurransene «Tough Viking og Toughest» i Oslo, men er likevel helt klart noe de aller fleste greier å gjennomføre hvis de starter forberedelsene nå.

Kan du si noe mer om disse hindrene og løypa?

Over, under, gjennom og mellom. Her får du alt mulig. Monkey bars og klatring, opp og ned sandtak. Løypa er som sagt noe av det tøffeste du kan få i slike konkurranser. Rett og slett mer utfordrende enn andre konkurranser. Ekstremt kupert, og vanskelige områder med vann og myr som skal forseres. Men alt kan vi jo ikke røpe. Den som deltar får se. J

Hvordan kom ideen til å arrangere WOX her i Telemark?

Ideen har egentlig bygget seg opp litt over tid, etter at vi startet den nevnte Warriorgruppa. Og etter deltakelsen i «Tough Viking» i Oslo, bestemte jeg meg bare for at dette må og skal vi få til her i Skien også. Området rundt fritidsparken i Skien var et område vi hadde trent mye i, og er som skapt for slike konkurranser, så da var det bare å ta det siste steget og bestemme seg.

Og du, hvordan ble du leder for arrangementet?

Det var vel relativt naturlig ettersom det var jeg som fikk ideen og lenge tenkte på å få det til. Det var mitt initiativ, så da måtte jeg jo nesten stå som ansvarlig leder også. Men jeg har flinke folk med meg i forskjellige roller. Blant annet Magne Dyrland og Mette Kristensen. Arrangementer er noe Magne har spisskompetanse på, – han har derfor hovedansvaret for alt som handler om detaljene rundt selve arrangementet. Mette er koordinator for selve arrangementsdagen og sørger for at ting foregår som planlagt den dagen.

Hvem vil du si at WOX er for? Noen bestemte målgrupper? Noen idretter det lønner seg å ha bakgrunn fra?

WOX er definitivt for alle. Både eliteutøvere og folk som er uerfarne med joggesko på beina.  Målet er at så mange som mulig deltar, og at alle føler seg velkomne, og får en fantastisk utfordring og opplevelse de sent vil glemme. Og igjen er det viktig for oss å understreke og bevisstgjøre folk at det er mye mindre som skal til for å komme i form enn det man tenker. Vår mentalitet har hele tiden vært at WOX skal være et arrangement som retter fokuset mot helse, og gleden ved å være i bevegelse ved å bevisstgjøre folk som kanskje tenker at trening er noe de aldri kan komme til å mestre. Helsemyndighetenes retningslinjer for hvor mye man bør være i bevegelse er det jevnt over bare to av ti som tilfredsstiller. Dette må gjøres noe med, og vårt fokus er også å bruke arrangementet til å skape et positivt fokus på trening og helse generelt. Det må presiseres at vi ikke i det hele tatt har tenkt å tjene penger på dette arrangementet. Vi er strålende fornøyd hvis vi går i null. I tillegg har vi som mål å prøve å gjøre en innsats for å motarbeide trenden som råder i samfunnet vårt om dagen, om at det viktigste er å se bra ut. Vår mentalitet bygger på at det viktige er hva man gjør, – ikke hvordan man ser ut. Vi er opptatt av det helhetlige mennesket og tenker at mennesker trenger utfordringer, mål og fysisk aktivitet også for å ha det godt psykisk. Dette prøver vi å tilrettelegge så godt vi kan for med arrangementet vårt.  Når det gjelder hva det lønner seg å være god på er det nok ingen tvil om at utholdenhetsutøvere har en fordel. Hindrene krever selvsagt en del styrke, men først og fremst grepstyrke og kroppskontroll. Så er man lett i kroppen, har god koordinasjon og et godt grep, har man gode forutsetninger for å hevde seg hvis man er opptatt av plassering og tider.

Hvordan bør man trene for å forberede seg best mulig til WOX? Hva bør man være ekstra god på?

Folk flest bør bygge opp sin utholdenhet, men samtidig hvis man blir bitt av basillen, unngå den skumle fella «for mye, for fort, for ofte». Gjør du jobben og finner balansen fra og med nå vil du stille meget godt forberedt den 21.mai uten å måtte overdrive treningen. Samtidig er jo et slikt løp noe annet enn en vanlig 10km. Evnen til å restituere seg mellom bolkene med løp og hinder er veldig viktig, så litt styrketrening må man også ha på treningsagendaen sin. Igjen må jeg si at alle som melder seg på har mulighet til å få et treningsprogram for sitt nivå, frem mot løpet. Dette programmet er laget av fagfolk og følger dokumenterte treningsprinsipper, så her har alle en unik mulighet til å trene seg opp til å bli en skikkelig Warrior!! Programmet tar deg ut av komfortsonen men tar også hensyn til restitusjon. Treningen skal som sagt være morsom, og er lagt opp i en slags syklus på fire uker der man trener ganske hardt i tre uker før man har en lettere restitusjonsuke for å få en uthvilt kropp til neste tre ukersperiode med hardere trening.

Hva vil du si er de største utfordringene ved å bli med på WOX?

Den aller største utfordringen er rett og slett å bestemme seg for å være med. Mentaliteten endrer seg i det øyeblikket man er påmeldt. Da har man satt seg målet, og den mentale forberedelsen er i gang. Da gjelder det at man stoler på seg selv, – at det man legger ned av arbeid er godt nok, og ikke gjør noe overilt. Alltid en ressurs å ta kontakt med kyndige folk som kan sitt fag når det gjelder treningsopplegget. Utfordringene underveis i konkurransen mestrer man når konkurransedagen kommer, selv om det selvsagt blir en stor utfordring det også. Sånn skal det jo være.

Hvilke egenskaper vil du si at drømme-WOX-utøveren besitter?

Drømmeutøveren hvis man tenker på elitenivået der det handler om å vinne, må være en klatrer med eksepsjonell utholdenhet. Grepstyrke og utholdenhet er som sagt de to viktigste egenskapene. Men personlig er jeg mye mer imponert når en person som ikke akkurat ser ut som en typisk «Obstacle-utøver» som gir jernet, gjør sitt absolutt beste og greier å gjennomføre. Den seieren og følelsen er stor. Jeg har jo selv bevitnet den nevnte «Warrior-gruppa». Den ekstreme forvandlingen, både i fysikk og ikke mist troen på seg selv, fra vi startet opp med treningene frem til nå, er bare helt rå.

Kan du si noe om Hvordan dere jobber,  og har dere noen klar plan for å lage et best mulig arrangement?

Alle hindrene og løypa i sin helhet er planlagt ned til minste detalj. Nå gjenstår bare jobben med å lage de faktiske hindrene fysisk. Noe som er en real utfordring. I tillegg jobber vi med å få på plass samarbeidspartnere og sponsorer. Vi har et godt samarbeid med fritidsparken i Skien, – der arrangementet finner sted. Planen for selve arrangementsdagen er klar. Det blir mange happenings i hele byen i forbindelse med løpet. Blant annet blir det barneløp og aktiviteter for noen og enhver. Vi setter rett og slett fysisk aktivitet på dagsplanen og lager et helhetsarrangement ut av det, – selvsagt med selve WOX-konkurransen som hovedbegivenhet. Vi jobber også med å lage komplette pakker for langvegsfarende, som innebærer løpsdeltakelse, transport og overnatting. Man skal kunne klikke seg inn på siden vår og bestille alt i ett kan du si.

Hvor mange deltakere er dere fornøyd med å få? noen tanker om det?

Vi har satt oss et mål om minimum 1000 deltakere. Fornøyd blir vi hvis vi greier 1500 deltakere eller mer. I år 2017 går vi for 2500. På sikt ønsker vi å bli størst i bransjen som norsk arrangør, men med den forutsetning at vi greier å opprettholde topp kvalitet i alle ledd. Med dette gjelder alt fra det arrangementstekniske, til avvikling og ikke minst topp sikkerhet. I slike arrangementer er det utopisk å tenke at ingen skal skade seg, men når skaden først har skjedd skal vi ha ett topp profesjonelt team som tar av seg slike forhold på best mulig måte. Vi setter sikkerhet i høysetet for alt vi gjør.

Det går rykter om at du driver treningsgrupper som trener spesifikt mot dette arrangementet. Stemmer det? Og i så fall hvordan trener dere?

Det stemmer. Som tidligere nevnt, har vi en treningsgruppe som heter Warrior. Vi trener utendørs hele året, med oss selv og utfordringer i naturen som basis for treningen. Vi har fokus på lek og moro, gruppefølelse, teambuilding og progresjon. Nå starter vi snart en ny gruppe for uerfarne innenfor trening, som ønsker seg en variert utfordring med fokus på samhold og fysisk aktivitet i hverdagen. Treningen vi gjennomfører er alltid manifestert i grunnleggende treningsprinsipper, så god veiledning og en trygg treningshverdag er noe vi føler vi kan tilby innenfor spekteret av fysiske utfordringer vi har, som bringer deg ut av komfortsona og opp i høy puls hver eneste uke. Målet for denne gruppa er selvsagt at de skal kunne delta i WOX til våren.

Treningsfilosofi/tanker om trening generelt?

Helse fremfor utseende er noe jeg er opptatt av. Trenings- og helsetrenden har de siste årene mer og mer dreid seg om at helse og form defineres av hvordan man ser ut. Dette er absolutt ikke alltid det eneste riktige svaret. Ellers er jeg som PT selvsagt opptatt av at treningen må ha faglig forankring. Dette er en forutsetning for å kunne garantere progresjon og fremgang, samt minimere skaderisikoen. Viktig å realitetsorientere folk. Det finnes mange oppskrifter og tips ute i virvaret av treningsnettsteder og «opplysere» som ikke tar noen hensyn til hvem du er og hvilket nivå nettopp du er på. De fleste av oss er rett og slett ikke toppidrettsutøvere. Men det er lett å la seg rive med og forsøke seg på treningsmetoder og regimer som har gitt kjente utøvere suksess, – helt uten å tenke på at dette er utøvere som har holdt på i mange tiår og som bruker all sin tid på idretten sin og restitusjon. Slike feiltrinn kan koste deg dyrt. Kyndig hjelp og veiledning er helt avgjørende hvis man er uerfaren innenfor trening. På den måten kan man få spesialtilrettelagt både programmer og mengde trening til sitt eget nivå. Ellers er jeg veldig opptatt av hvordan den fysiske og psykiske helsen påvirker hverandre. Dette er nærmest to sider av samme sak, den ene går alltid utover det andre. Eller motsatt, – det ene bygger det andre opp. Tilstedeværelse i alt man foretar seg er alfa omega.

Noe du vil legge til eller presisere helt til slutt?

WOX 2016 er et arrangement for hele familien,  – og ikke minst akkurat DEG!!

Da gjenstår det bare å takke Lars for et flott intervju, og oppfordre alle, trenende og foreløpig ikke trenende til å sette i gang forberedelsene og melde seg på WOX 21.05.2016!!

Om du ønsker å finne ut mer om WOX kan du følge linken under;

https://www.facebook.com/WOX-Telemark-1620037688284754/

 

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter