Kan ultra-prosessert mat føre til sykdom og dårligere helse?

 1. Fedme: Studier har funnet en sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og økt risiko for fedme. Dette kan skyldes høyere kaloriinnhold, lavere metthetsfølelse og dårlig ernæringskvalitet i slike matvarer.
 1. Hjertesykdom: Ultraprosessert mat kan bidra til hjertesykdom ved å påvirke risikofaktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og betennelse. Salt, sukker og mettet fett i disse produktene spiller en rolle.
 1. Kreft: Flere studier har funnet en sammenheng mellom ultraprosessert mat og økt risiko for kreft. Spesielt brystkreft, tykktarmskreft, endetarmskreft og bukspyttkjertelkreft har blitt nevnt2.

Det er viktig å merke seg at forskere fortsatt diskuterer hva disse funnene betyr, og det er behov for mer forskning. Likevel er det lurt å være bevisst på inntaket av ultraprosessert mat og søke balanse med mer naturlige og næringsrike alternativer i kostholdet ditt1. 🌱

ultra-prosessert mat

Eksempler på ultra-prosessert mat inkluderer ofte matvarer som er sterkt bearbeidet, inneholder mange tilsetningsstoffer og har lav næringsverdi. Her er noen vanlige eksempler:

 1. Potetgull og snacks: Dette inkluderer potetgull, tortillachips, pretzels og andre lignende produkter. De er ofte høyt saltet, inneholder mettet fett og har lite næringsstoffer.
 2. Brus og søte drikker: Sukkerholdige drikker som brus, energidrikker og saft med tilsatt sukker er også ultraprosessert. De gir mye kalorier uten å gi kroppen nødvendige næringsstoffer.
 3. Ferdigmat og hurtigmat: Dette omfatter produkter som frosne pizzaer, hamburgere, nuggets, pølser og lignende. De er ofte høyt bearbeidet, inneholder mye salt og mettet fett, og har lav næringsverdi.
 4. Søtsaker og godteri: Sukkerholdige godterier, kjeks, kaker, sjokolade og andre søtsaker er også ultraprosessert mat. De gir mye sukker, men lite annet.
 5. Industrielt produserte frokostblandinger: Mange frokostblandinger er høyt bearbeidet, inneholder mye sukker og har lite fiber og proteiner.
 6. Pølser og bacon: Bearbeidet kjøtt som pølser, bacon og skinke inneholder ofte mye salt, nitritt og mettet fett.

De vanligste ingrediensene i ultra-prosessert mat er ofte de som gir maten smak, tekstur og lengre holdbarhet. Dette inkluderer:

 • Tilsetningsstoffer som konserveringsmidler, fargestoffer og smaksforsterkere.
 • Søtningsmidler som sukker, høyfruktose mais sirup og kunstige søtstoffer som aspartam og sukralose.
 • Fettstoffer som vegetabilske oljer og transfett.
 • Stabilisatorer og emulgatorer som glyserol og lecitin.
 • Salt og andre smaksforsterkere.

Disse ingrediensene bidrar til å forlenge matens holdbarhet, forbedre smaken og endre teksturen, men kan også føre til at maten har lav næringsverdi og høyt innhold av kalorier, noe som ikke er ideelt for helsen1. Det er derfor anbefalt å begrense inntaket av ultra-prosessert mat og heller velge helmatvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteinkilder.

🌐 Sources

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2289

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1949

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Epost
NYHETSBREV

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og nyheter